Connect with us

Svijet

NAKON SPALJIVANJA KURANA: Turska zaustavila pregovore o ulasku Švedske i Finske u NATO

Pregovori Turske, Švedske i Finske o članstvu u NATO-u odloženi su na neodređeno vrijeme na zahtjev Ankare, saopštio je diplomatski izvor.
– Na naš zahtjev, tripartitni mehanizam između Turske, Švedske i Finske otkazan je na neodređeno vrijeme – rekao je izvor za Sputnjik.
Prema riječima izvora, naredni sastanak u okviru mehanizma trebalo je da se održi u Briselu u februaru.

Prošle subote je lider danske krajnje desničarske stranke „Hard dil“ Rasmus Paludan spalio kuran ispred turske ambasade u Stokholmu, nakon što je prethodno dobio dozvolu švedskih vlasti da na tom mjestu održi miting.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da spaljivanje kurana u Stokholmu ukazuje na nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi.

Takođe, paljenje kurana osudila su i ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tursko ministarstvo takođe je saopštilo da Paludanova akcija predstavlja jasno kršenje obaveza trilateralnog memoranduma, koji je Švedska potpisala, za sprečavanje propagande terorističkih organizacija.

Finska i Švedska su u svjetlu dešavanja u Ukrajini 18. maja prošle godine predale generalnom sekretaru NATO zahtjev za ulazak u Alijansu.

Ankara je prvo blokirala početak razmatranja ovih prijava, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale trilateralni bezbjednosni memorandum koji uzima u obzir sve zabrinutosti Ankare.

Turska je povukla svoje primjedbe na ulazak dvije zemlje u NATO. Prema podacima od 6. oktobra, 28 od 30 zemalja već je donijelo pozitivnu odluku o prijemu ove dve zemlje u NATO, sa izuzetkom Turske i Mađarske.

Svijet

NEMIRI U IZRAELU! Policija rastjerala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedjelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da “probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva”.

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sjedili u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu.

Policija je povorku zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije je navedeno da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

Nastavi čitati

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Aktuelno