Connect with us

Svijet

NAPETA SITUACIJA! SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan

SAD se pripremaju da pošalju između 100 i 200 vojnika na Tajvan radi obuke lokalnih oružanih snaga, prenio je danas Foks Njuz pozivajući se na neimenovani visoki izvor.

Prema navodima, riječ je o proširenju programa obuke koji je u prošlosti uključivao Nacionalnu gardu, specijalne jedinice i marince, a prema navodima američkih zvaničnika, još pre samo godinu dana svega oko 30 američkih vojnika bilo je stacionirano na Tajvanu.

”Nemamo komentar o konkretnim operacijama, angažmanima ili obuci, ali bih istakao da naša podrška i bezbjednosni odnosi sa Tajvanom ostaju usklađeni sa trenutnom prijetnjom koju predstavlja Narodna Republika Kina”, rekao je portparol Ministarstva odbrane Marti Majners.

”Naša posvećenost Tajvanu je čvrsta i doprinosi održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regiona”, dodao je.

Kako navodi Foks Njuz, povećanje broja trupa planirano je mjesecima prije nego to su napetosti između Kine i SAD eskalirale nakon skandala sa navodnim špijunskim balonom iznad američkog kopna.

Vojnici koji odu na Tajvan imaće zadatak da obučavaju tamošnje snage o američkim sistemima naoružanja, kao i manevrima za suprotstavljanje potencijalnoj ofanzivi iz Kine.

Američka medijska kuća podsjeća da je Kina poslednjih nedelja često slala svoje brodove i avione u tajvanske vode i vazdušni prostor.

Međunarodna zajednica priznaje Tajvan kao dio Kine, koja nastoji da to ostrvo ujedini sa maticom.

Svijet

U mraku čak 18 miliona ljudi: Još jedna zemlja kompletno ostala BEZ STRUJE

Dva dana prije BiH, Crne Gore i Dalmacije, u srijedu popodne, opšti nestanak struje u cijeloj zemlji doživio je i Ekvador.

Nacija od oko 18 miliona stanovnika ostala je najmanje jedan sat bez električne energije dok su vlasti riješile problem, objavio je ministar javnih radova Roberto Luque za mrežu X.

– Došlo je do kvara na dalekovodu koji je uzrokovao kaskadno isključenje, tako da nema struje na nacionalnom nivou- rekao je Luque, koji je i vršilac dužnosti ministra energetike, ne dajući dodatna objašnjenja.

U aprilu je predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio vanredno stanje u energetici i najavio planirana isključenja struje.

Južnoamerička zemlja bori se sa sušom koja utiče na proizvodnju struje iz hidroelektrana. Ispad je iznenadio Ekvadorce, posebno stanovnike glavnog grada Quita i korisnike podzemne željeznice, zaustavivši vozove oko 15:20 po lokalnom vremenu, prenosi index.hr.

Nastavi čitati

Svijet

Borelj s ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana: ZAJEDNO IZGRADITI UJEDINJENU EVROPU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je zadovoljstvo što se sastao sa ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana u Beču u okviru programa “Prijatelji Balkana” i “Strategija dunavskog regiona”.

“Drago mi je što sam se sastao sa ministrima spoljnih poslova Balkana. Razgovarali smo o tome kako izgraditi zajedno Evropu koja će biti više ujedinjena”, napisao je on na platformi Iks.

Borelj je zahvalio ministru spoljnih poslova Austrije Aleksandru Šalenbergu na susretima u Austriji.

Šalenberg je juče rekao da će novi saziv Evropske komisije biti ubrzo izabran i da se EU zalaže za to da sve države kandidati koji su dio Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) postanu članice Unije u narednih pet godina.

Šalenberg je istakao da podrška Austrije državama Balkana, uključujući Srbiju, na evropskom putu “nema veze s altruizmom, nego je to u interesu” Beča.

“Imamo ljudski most prema ovom regionu i značajnu ekonomsku saradnju”, rekao je on.

On je rekao da je svaka platforma za saradnju, uključujući Strategiju EU za Dunavski region, dobra za države kandidate.

“Mi želimo da sve države koje okuplja EUSDR a nisu članice EU to postanu. Očekujemo da njihova integracija u EU bude na vrhu agende nove Evropske komisije”, istakao je Šalenberg.

Nastavi čitati

Svijet

URAGAN U MOSKVI: Dvoje poginulih a više od 30 povrijeđenih (VIDEO)

Najmanje 35 osoba je povrijeđeno a dve su poginule usljed uragana koji je u četvrtak protutnjao Moskvom.

Među povrijeđenima je i šestoro djece.

Nadležni su apelovali na građane da ne izlaze napolje po lošem vremenu zbog obilnih padavina koje se očekuju u glavnom gradu Rusije.

Uragan je nanio veliku štetu dijelovima grada. Prema podacima nadležnih službi, oboreno je skoro 1.200 stabala, oštećeno 645 automobila i nekoliko stubova ulične rasvjete, prenosi RIA Novosti.

Nastavi čitati

Aktuelno