Connect with us

Republika Srpska

Narandžasto upozorenje na jaku kišu i vjetar u Srpskoj

Za pojedina područja BiH izdato je narandžasto upozorenje na intenzivnije padavine, ponegdje praćene grmljavinom, povremeno jak do olujan vjetar.

Upozorenje se odnosi na sjever, sjeveroistok i krajnji jugozapad Hercegovine, te dijelove zapadne, jugozapadne Bosne i veći dio Krajine, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Očekuje se da će u navedenim područjima pasti između 30 i 60 litara kiše po metru kvadratnom, lokalno oko 90, te udari vjetra od 40 do 60 kilometara na čas, lokalno do 80.

Republika Srpska

U Srpskoj rođeno 18 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba – osam djevojčica i deset dječaka.

U Banjaluci je rođeno devet beba, u Doboju četiri, u Istočnom Sarajevu i Prijedoru po dvije i u Zvorniku jedna, rečeno je Srni u porodilištima.

U porodilištu u Banjaluci rođene su tri djevojčice i šest dječaka, u Prijedoru po jedan dječak i djevojčica, u Doboju jedan dječak i tri djevojčice i u Istočnom Sarajevu dva dječaka i u Zvorniku jedna djevojčica.

Nije bilo rođenih beba u porodilištima u Bijeljini, Trebinju i Nevesinju, dok podaci iz bolnica u Gradišci i Foči nisu bili dostupni.

Nastavi čitati

Republika Srpska

U Srpskoj rođeno 12 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 12 beba – pet djevojčica i sedam dječaka.

Dvije bebe rođene su u banjalučkom porodilištu, četiri u Doboju, te po jedna u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Prijedoru, Trebinju, Zvorniku i Gradišci, potvrđeno je Srni u porodilištima.

U Banjaluci su rođena dva dječaka, u Doboju jedan dječak i tri djevojčice, u Istočnom Sarajevu i Zvorniku po jedna djevojčica, a u Prijedoru, Bijeljini, Trebinju i Gradišci po jedan dječak.

U porodilištu u Nevesinju nije bilo poroda, a podaci za porodilište u Foči nisu saopšteni.

Nastavi čitati

Republika Srpska

Vode Srpske: Sava u blagom porastu zbog protoka vodenog talasa iz Slovenije i Hrvatske

Zabilježeno je osjetno opadanje vodostaja svih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj, osim rijeke Save koja je u blagom porastu na svim vodomjernim stanicama (Gradiška, Srbac, Rača), zbog protoka vodenog talasa iz Slovenije i Hrvatske i pritoka Save na našem području, navedeno je u saopštenju Voda Srpske.

“Na vodomjernoj stanici u Gradišci izmjeren je vodostaj rijeke Save od 721 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava (700 centimetara). Preventivno su, prema ranijim rješenjima Јavne ustanove ‘Vode Srpske’, trenutno i dalje na snazi mjere vanredne odbrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni, i mjere redovne odbrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u Novom Gradu izmjeren vodostaj rijeke Une od 389 centimetara, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9.00 časova (462 centimetara).

“Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Une“, poručuju iz “Voda Srpske“.

Kako dodaju, u Prijedoru je izmjeren vodostaj rijeke Sane od 297 centimetara, što je znatno manja vrijednost u odnosu na jučerašnje mjerenje u 9.00 časova (367 centimetara). Očekuje se dalje opadanje i stabilizacija vodostaja rijeke Sane.

“Zabilježeno je i opadanje i stabilizacija vodostaja i drugih glavnih vodotoka u Republici Srpskoj: Vrbas, Bosna, Drina i Trebišnjica sa pritokama, osim rijeke Save gdje se i u narednih dva do tri dana očekuju povišeni vodostaji zbog prolaska vodenog talasa“, zaključeno je u saopštenju “Voda Srpske“.

Nastavi čitati

Aktuleno