Connect with us

Republika Srpska

U Srpskoj prošle godine zabilježeno više od 900 razvoda

Protekle godine je u Republici Srpskoj zabilježeno 965 razvedenih brakova, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske.

U istoj godini sklopljeno je 5.527 brakova, što je u odnosu na prethodnu godinu za tri braka manje.

Prema posljednjem zajedničkom prebivalištu, najveći broj razvedenih brakova zabilježen je u Banjaluci 243. U Bijeljini se razvelo 102 bračna para, u Prijedoru 57, u Prnjavoru 53 i dok je u Doboju zabiježeno 44 razvoda.

U odnosu na posljednje raspoložive podatke Evrostata za stopu divorcijaliteta EU-27 (2020. godina), Republika Srpska se nalazi ispod prosjeka. Stopa divorcijaliteta u EU-27 (2020. godine) bila je 1,6 razvedenih brakova na 1 000 stanovnika, a u Republici Srpskoj u 2022. godini bilo je 0,9 razvedenih brakova na 1.000 stanovnika. Na 1.000 sklopljenih brakova bilo je 174,6 razvedenih brakova.

Od ukupnog broja razvedenih brakova, od prve do četvrte godine braka razvelo se 23,3% parova, 21,1% parova se razvelo između 5-9 godina trajanja braka. U toku prve godine braka razvelo se 2,1% parova, a ukupan procenat brakova razvedenih nakon 25 i više godina bio je 14%.

Što se tiče onih koji su se vjenčali, prosječna starost pri sklapanju braka za mladoženju bila je 32,1 godina i u odnosu na prethodnu godinu je smanjena za 0,2 godine. Prosječna starost pri sklapanju prvog braka za mladoženju bila je 30,2 godine i u odnosu na prethodnu godinu smanjena je za 0,2 godine.

Ukupna prosječna starost nevjeste pri sklapanju braka u odnosu na prethodnu godinu je smanjena za 0,1 godinu i iznosi 29,1 godinu, dok je granica sklapanja prvog braka smanjena za 0,1 godinu i iznosi 27,4 godine.

Nevjeste u Republici Srpskoj ranije sklapaju brak od mladoženja. U starosti 15-19 godina, brak su sklopile 232 nevjeste, dok je u istoj starosnoj grupi brak sklopilo 32 mladoženja, navodi se u podacima koje je obavio Republički zavod za statistiku.

Republika Srpska

Srpska bogatija za 18 beba, 4 rođene u Banja Luci

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba – osam dječaka i 10 djevojčica.

U Gradišci je rođeno šest beba, po četiri u Banjalucu u Doboju, dvije u Bijeljini i po jedna u Prijedoru i Zvorniku.

U Gradišci su rođene četiri dječaka i dvije djevojčice, u Banjaluci tri dječaka i jedna djevojčica, u Doboju tri djevojčice i jedan dječak, u Bijeljini dvije djevojčice te Prijedoru i Zvorniku po jedna djevojčica.

U porodilištima u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Nevesinju nije bilo poroda.

Nastavi čitati

BiH

Pojačana frekvencija vozila na graničnim prelazima

Pojačana je frekvencija vozila na graničnom prelazu Gradiška, u oba smjera, kao i na ulazu u BiH, na graničnim prelazima Donja Gradina, Brod i Kostajnica, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
U saopštenju se navodi da su na ostalim graničnim prelazima zadržavanja u okviru 30 minuta.
Nastavi čitati

Banjaluka

Svjetski rekorder Viktor Kupljenik u Banjaluci proslavio 80. rođendan

– Viktor Kupljenik, bivši reprezentativac Jugoslavije u sportskom padobranstvu i svjetski rekorder, danas je u Banjaluci, u krugu porodice i prijatelja, proslavio 80. rođendan.

Rođendanu ovog višestrukog ex-Yu prvaka su prisustvovali stariji brat, sin i kćerka koja je na slavlje stigla iz Kanade.

Viktor Kupljenik sada je žitelj Doma penzionera u Banjaluci.

Podsjetimo, Kupljenik je rođen 1. juna 1943. u Ljubljani.

Bivši je reprezentativac Jugoslavije u sportskom padobranstvu, svjetski rekorder, selektor juniorskoj, ženskoj i seniorskoj reprezentaciji Jugoslavije, pilot, nastavnik padobranstva i padobranski sudija.

U toku padobranske karijere napravio je 6.134 skoka, bio profesionalni pilot sa 1.300 sati naleta.

Nastavi čitati

Aktuleno