Connect with us

Nauka i tehnologija

NASA primila signal sa letjelice Vojadžer 2

Američka Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) saopštila je danas da je primila signal sa letjelice Vojadžer 2, nakon što je objavljeno da je izgubila kontakt sa njom, jer joj je poslala pogrešnu komandu.

Signal sa sonde je uhvaćen tokom redovnog skeniranja neba, prenosi BBC.

Iz NASA su prethodno saopštili da je prije više od sedam dana nedostatak komunikacije izazvao nenamjerno pomeranje antene letjelice za samo dva odsto, nakon što su kontrolori leta slučajno poslali pogrešnu naredbu koja je sondu nagnula u odnosu na Zemlju.

Vojadžer 2 istražuje univerzum od 1977. godine.

Nauka i tehnologija

STVARANJE BEBA U SVEMIRU: Naučnici napravili prototip inkubatora

Holandska kompanije SpaceBorn United razvija način za začeće i rađanje beba u svemiru.

Naučnici već dugo vremena rade na tome da neke druge planete učine novim domom za čovječanstvo, a jedna od stvari koju je potrebno osmisliti za taj cilj je stvaranje samoodržive ljudske populacije. Za ovo je, između ostalog, potrebna i bezbjedna reprodukcija, odnosno uklanjanje opasnosti kao što su štetna radijacija, nedostatak gravitacije i nedostatak ključnih resursa.

Ovim problemom se pozabavila holandska kompanija SpaceBorn United, koja je napravila mali uređaj za vantjelesnu oplodnju i inkubaciju embriona, a kako piše BBC, sada planira da ga lansira u svemir.

Ovaj uređaj, veličine CD-a, koristi posebnu tehnologiju mikrofluida za vantjelesnu oplodnju, a sam disk rotira kako bi simulirao efekte gravitacije na Zemlji. Kompanija planira da započne eksperimente na celularnom nivou koristeći ćelije sisara, a nakon toga i ljudske ćelije u svemiru.

“Ako želimo da imamo ljudsku koloniju, na primjer, na Marsu i ako želimo da tu koloniju učinimo samoodrživom, to će zahtijevati rješavanje izazova reprodukcije”, kaže Egbert Edelbruk, izvršni direktor kompanije SpaceBorn United.

Prvi eksperimenti će koristiti mišje ćelije
Kako bi postigao ovaj cilj, tim naučnika iz kompanije se sprema da pokrene seriju eksperimenata u svemiru u okviru misije koju naziva ARTIS. Plan je da se to desi tokom narednih pet godina, a inicijalni eksperimenti će biti sprovedeni koristeći mišje ćelije za razvijanje embriona u uslovima nulte gravitacije, nakon čega će isti biti translantovani u prirodne materice.

Ako ova misija bude uspješna, sljedeće faze će uključiti testove sa ljudskim matičnim ćelijama, što bi trebalo da da odgovor na pitanje – koji je minimalni nivo gravitacije za zdrav razvoj embriona.

Potrebno je vrijeme
Ipak, ukoliko nadležne institucije odobre ovako ambiciozno istraživanje, naučnici su da dalje godinama udaljeni od potencijalne ljudske reprodukcije u svemiru. Da ne pominjemo da je eksperimentisanje sa ljudskim embrionima veoma sporna oblast istraživanja, a međunarodne norme ograničavaju uzgoj ljudskih embriona na maksimum od 14 dana.

Izazovi i rizici ljudske reprodukcije u svemiru su veoma značajni i zahtijevaju detaljno planiranje i ispitivanje. Štaviše, za kolonije na drugim planetama biće potrebni napredniji sistemi za održavanje života koji mogu da obezbijede sigurno i stabilno okruženje za trudnice i bebe. Svaki pokušaj da se to uradi će morati da prođe kroz detaljna medicinska testiranja, simulacije i pažljivo razmatranje potencijalnih posljedica.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

BUDUĆNOST JE STIGLA! Belgija prva zemlja u EU koja je posebnim DRONOM prevozila krv za bolnice

U Belgiji je nedavno prvi put automatizovana putnička bespilotna letjelica prevozila krv za potrebe jedne bolnice, javlja portal Fokus.

Belgijski sajt je ocijenio da je tehnički gledano otvoren put da se ekonomično, ekološki i efikasno obavljaju složeni medicinski transporti u svakodnevnom životu, za šta se tradicionalno koriste helikopteri ili laki avioni. Međutim, sa pravnog aspekta to još nije moguće.

Probni let je održan kod Limburga u flamanskom dijelu Belgije. Dron, bespilotna letjelica sa dva putnička mjesta i 16 elektromotora i propelera letjela je do 130 kilometara na sat tokom 30 minuta. Dron je prešao 2,6 kilometara bez pilota sa pakovanjima krvi. Letjelica je djelo belgijske kompanije Helikus.

Ta letjelica je prilagođena za brzi prevoz krvi za bolnice ili u slučaju pružanja hitne pomoći na nepristupačnim mjestima. Međutim, zakonodavstvo u oblasti saobraćaja u Evropskoj uniji još ne ide u korak sa tehnologijom i inovacijama u tom sektoru, ali je probni let korak u pravom smjeru, prenio je portal.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA PREUZIMA GLANU ULOGU! Rusija će birati zaposlene za državnu službu uz njenu pomoć

Vještačka inteligencija (AI) je oblast računarstva koja se bavi stvaranjem računarskih sistema sposobnih za izvođenje zadataka koji zahtevaju ljudsku inteligenciju.

U okviru ovog eksperimenta će se korisiti platforma “Državni kadrovi” koja će automatizovati proces selekcije zaposlenih, prenose ruske Vjedomosti, pozivajući se na najnoviju uredbu ruskog Ministarstva za digitalni razvoj.

Ova platforma će istovremeno pratiti stručno usavršavanje radnika, njihovu motivaciju ili ocjenjivanje od strane nadređenih.

Eksperiment će trajati do 1. novembra 2024. godine, a njegova svrha je “proveravanje metoda za sprovođenje kadrovskog rada korišćenjem IT tehnologija”.

Podsjetimo, vještačka inteligencija (AI) je oblast računarstva koja se bavi stvaranjem računarskih sistema sposobnih za izvođenje zadataka koji zahtevaju ljudsku inteligenciju, kao što su učenje, zaključivanje, prepoznavanje obrazaca i rešavanje problema, često uz pomoć algoritama i podataka, prenosi 24sedam

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno