Connect with us

Zanimljivosti

NAUČNICI DEŠIFROVALI “BEBEĆI” GOVOR! Evo šta su otkrili

Bebino gugutanje je mnogo više od onog što se nama čini, smatra stručnjak.

Kada bebe guguću, možda govore roditeljima kako da razgovaraju sa njima. Iako naučnici već znaju da razgovor sa bebama pomaže novorođenčadima da nauče da govore, čini se da učenik zapravo vodi glavnu riječ.

Novo istraživanje otkriva da kada bebe „pričaju“, mogu da promene način na koji njihovi roditelji komuniciraju sa njima kako bi maksimizirali svoj potencijal za učenje. Oni su u osnovi bebi šefovi, ali na najbolji mogući način, prenosi 24sata.hr.
„Bebe zapravo oblikuju svoje okruženje za učenje na načine koji olakšavaju učenje“, rekao je koautor studije Steven Elmlinger, diplomirani psiholog sa Univerzitetu Kornel.

Dobro je dokumentovano da kada roditelji koriste „bebi razgovor“, bebama je lakše da uče. Kraće rečenice, jednostavnije riječi i sporije riječi višeg tona pomažu bebama da se fokusiraju i postave temelj za jezik.

Iako je mnogo manje proučavano, čini se da je isto i sa gugutanjem bebe. Kada bebe ispuštaju zvukove, one pokušavaju da ‘istupe iz svijeta’ i skoro uvijek su uspješne.
Istraživanja ukazuje na to da kako bebe dostižu različite faze u svom razvoju i menjaju način na koji verbalno komuniciraju, mame i tate mijenjaju svoj „bebi razgovor“. To bi moglo da znači da roditelji ne utiču samo na djecu, već i da djeca oblikuju ponašanje svojih roditelja.

Druga istraživanja pokazuju da kada bebe pokazuju i guguću o određenom predmetu, roditelji će vjerovatnije govoriti o tom objektu. Na primjer, ako dijete počne da guguće sa plišanim psom, mama i tata će vjerovatno vježbati da izgovore riječ ili zvuk psa, ili oboje.

„Znamo da govor roditelja utiče na to kako djeca uče – to ima smisla – i da sopstvena motivacija beba takođe mijenja način na koji uče“, rekao je Elmlinger i dodao da „ono što nije proučavano je veza između toga kako djeca mogu da promjene svoje roditelje ili jednostavno promeni okruženje za učenje u celini.

Kako kaže, to je ono što pokušavaju da urade.

Da bi stekli širu sliku o važnosti gugutanja beba, naučnici su proučavali ponašanje 30 majki i njihovih beba. Pokazalo se da kada beba guguće, majka odgovara jednostavnijim rečenicama i rečima nego kada beba ćuti. Što više roditelji razgovaraju sa bebama na ovaj način, bebe će brže shvatiti govor.

„Zaključak je da je bebino gugutanje mnogo više od onoga što se na prvi pogled čini. To je bebin način da dobije što više informacija od odraslih. Nije besmisleno“, kaže Elmlinger.

Zanimljivosti

SCENE KAO IZ HOROR FILMA! Influenserka preminula u prenosu uživo od prejedanja

Dvadesetčetvorogodišnja kineska influenserka Pan Šaoting umrla je usred prenosa uživo od posljedica prejedanja, potvrdio je portal “Sing Tao Dejli”.

Portal je dodao da je tokom autopsije pronađena velika količina neprobavljene hrane te da je usto utvrđena deformacija abdomena.

Šaoting se godinama bavila takozvanim mukbangom (konzumiranje hrane ispred publike koja to novčano nagrađuje), a u taj se biznis upustila nakon što je vidjela koliko na takvim strimovima zarađuje njena školska koleginica.
Najprije je jela sama pred kamerama uz malo gledalaca, međutim kako je vrijeme prolazilo, dobijala je sve veću pažnju te se prepuštala sve ekstremnijim izazovima.
Tako je, piše u nastavku taj kineski portal, jednom prilikom ispred publike pojela više od deset kilograma hrane (znala je jesti i po desetak sati u komadu), a od takvog stila života nije htjela odustati čak ni kada je hospitalizovana zbog želučanog krvarenja.

Neposredno pred smrt težila je oko 300 kilograma.
Njeni roditelji više puta su je preklinjali da prekine s mukbangom, ali uzalud, prenosi “Net”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

AMERIČKA KOMPANIJA POMJERA GRANICE! Prva slijepa “Barbi” na tržištu

Američka kompanija Matel proizvela je prvu lutku Barbi koja je slijepa i nosi štap, kako bi kod djece sa problemima vida stvorila “osjećaj pripadnosti”.

Šest decenija nakon prve Barbi, kompanija je odlučila da proizvede i ovakvu lutku kako bi svoju ponudu učinila još raznovrsnijom, prenio je danas Gardijan.

Cilj je, kako su naveli iz ove firme, da bi djeca koja imaju problema sa vidom ili su slijepa bila bolje zastupljena u društvu.

– Mi shvatamo da je Barbi mnogo više nego samo lutka, izjavila je potpredsjednica kompanije Krista Berger, dodajući da preko nje djeca mogu da izraze sebe i da dobiju osjećaj pripadnosti.

Matel je u proizvodnji lutke sarađivao sa Američkim udruženjem slijepih kako bi osigurali da sve, počev od lutkinih očiju pa do odjeće, tačno prikazuje slijepe ili slabovideće osobe.

Barbi je obučena u odjeću od tkanine osjetljive na dodir koja se može lakše obući, a i ambalaža je prilagođena slijepoj djeci sa natpisima na Brajevoj azbuci.

Pored slijepe Barbi, Matel je proizveo i druge lutke sa posebnim karakteristikama, kao što je prva crna lutka sa Daunovim sindromom, nakon njene bijele verzije prošle godine.

Ove dvije lutke čine dio posebne kolekcije koja je pokrenuta 2009, a u njoj su, između ostalih, lutke sa različitim bojama i tipovima kože kao i Barbi koja ima protezu i koristi invalidska kolica.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU: NASA snimila pojavu koja može napraviti probleme na Zemlji

NASA je snimila erupciju tamne plazme na Suncu koja ima 60 odsto šanse da izazove radio zamračenje na Zemlji.

Sunčeva baklja, za koju se procjenjuje da iznosi oko 20.000 stepeni Celzijusa, navela je Nacionalnu administraciju za okeane i atmosferu (NOAA) da izda upozorenje u ponedjeljak.

Upozorili su da bi ova solarna aktivnost mogla da izazove moguće poremećaje u zemaljskim radio sistemima, uključujući vazdušnu komunikaciju i satelitske operacije.

Poremećaj se očekuje u petak, samo nekoliko dana nakon što je globalni prekid u IT-u izazvao haos na aerodromima širom svijeta.

NOAA je navela da bi moglo da dođe do slabih fluktuacija električne mreže i da bi Aurora mogla biti vidljiva na visokim geografskim širinama, kao što su Kanada i Aljaska.

U decembru je NASA teleskop snimio najveću solarnu baklju u posljednjih nekoliko godina, koja je privremeno poremetila radio komunikaciju na Zemlji, piše “Miror”.

Nastavi čitati

Aktuelno