Connect with us

Zanimljivosti

“BIĆE VIŠE ROBOTA NEGO LJUDI”: Mračna prognoza Ilona Maska

Šef Tesle Ilon Mask prikazao je dioničarima snimak Optimus robota koji radi u jednoj od fabrika, i pritom ih izvijestio kako teče razvoj ove mašine.

Dosta smo napredovali sa Optimusom u kratkom periodu, i došli smo do robota koji zapravo vrši i neke korisne stvari u fabrikama danas – rekao je Mask.

Dodao je da dva Optimusa rade u fabrici u Fremontu u Kaliforniji, kao i da se “nekoliko njih nalazi i u Palo Altu”.

Do kraja godine, dodao je, Optimus će dobiti “jednu veliku reviziju hardvera”, a zatim slijedi ograničena serijska proizvodnja za korišćenje robota u fabrikama, gdje će dalje biti testiran.

Mask je predvidio i da će sljedeće godine Tesla imati “više od hiljadu, možda i nekoliko hiljada” Optimus robota koji rade za ovog proizvođača električnih vozila, rekavši da imaju dovoljno resursa da to uspešno izvedu.

Istakao je da će robot, jednog dana, biti i dovoljno autonoman da dopusti ljudskom kolegi da mu da instrukcije.

Čak, naveo je, Optimus će učiti izvršavanje nekih zadata samo ako gleda snimak toga.

Dodatno, Mask je dioničarima na sastanku rekao da će odnos “humaniodnih robota i ljudi biti veći nego 1:1”, i da “Tesla prednjači u tome”, podgrijavši time strahove o “ustanku mašina”, prenosi B92.

Zanimljivosti

SCENE KAO IZ HOROR FILMA! Influenserka preminula u prenosu uživo od prejedanja

Dvadesetčetvorogodišnja kineska influenserka Pan Šaoting umrla je usred prenosa uživo od posljedica prejedanja, potvrdio je portal “Sing Tao Dejli”.

Portal je dodao da je tokom autopsije pronađena velika količina neprobavljene hrane te da je usto utvrđena deformacija abdomena.

Šaoting se godinama bavila takozvanim mukbangom (konzumiranje hrane ispred publike koja to novčano nagrađuje), a u taj se biznis upustila nakon što je vidjela koliko na takvim strimovima zarađuje njena školska koleginica.
Najprije je jela sama pred kamerama uz malo gledalaca, međutim kako je vrijeme prolazilo, dobijala je sve veću pažnju te se prepuštala sve ekstremnijim izazovima.
Tako je, piše u nastavku taj kineski portal, jednom prilikom ispred publike pojela više od deset kilograma hrane (znala je jesti i po desetak sati u komadu), a od takvog stila života nije htjela odustati čak ni kada je hospitalizovana zbog želučanog krvarenja.

Neposredno pred smrt težila je oko 300 kilograma.
Njeni roditelji više puta su je preklinjali da prekine s mukbangom, ali uzalud, prenosi “Net”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

AMERIČKA KOMPANIJA POMJERA GRANICE! Prva slijepa “Barbi” na tržištu

Američka kompanija Matel proizvela je prvu lutku Barbi koja je slijepa i nosi štap, kako bi kod djece sa problemima vida stvorila “osjećaj pripadnosti”.

Šest decenija nakon prve Barbi, kompanija je odlučila da proizvede i ovakvu lutku kako bi svoju ponudu učinila još raznovrsnijom, prenio je danas Gardijan.

Cilj je, kako su naveli iz ove firme, da bi djeca koja imaju problema sa vidom ili su slijepa bila bolje zastupljena u društvu.

– Mi shvatamo da je Barbi mnogo više nego samo lutka, izjavila je potpredsjednica kompanije Krista Berger, dodajući da preko nje djeca mogu da izraze sebe i da dobiju osjećaj pripadnosti.

Matel je u proizvodnji lutke sarađivao sa Američkim udruženjem slijepih kako bi osigurali da sve, počev od lutkinih očiju pa do odjeće, tačno prikazuje slijepe ili slabovideće osobe.

Barbi je obučena u odjeću od tkanine osjetljive na dodir koja se može lakše obući, a i ambalaža je prilagođena slijepoj djeci sa natpisima na Brajevoj azbuci.

Pored slijepe Barbi, Matel je proizveo i druge lutke sa posebnim karakteristikama, kao što je prva crna lutka sa Daunovim sindromom, nakon njene bijele verzije prošle godine.

Ove dvije lutke čine dio posebne kolekcije koja je pokrenuta 2009, a u njoj su, između ostalih, lutke sa različitim bojama i tipovima kože kao i Barbi koja ima protezu i koristi invalidska kolica.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU: NASA snimila pojavu koja može napraviti probleme na Zemlji

NASA je snimila erupciju tamne plazme na Suncu koja ima 60 odsto šanse da izazove radio zamračenje na Zemlji.

Sunčeva baklja, za koju se procjenjuje da iznosi oko 20.000 stepeni Celzijusa, navela je Nacionalnu administraciju za okeane i atmosferu (NOAA) da izda upozorenje u ponedjeljak.

Upozorili su da bi ova solarna aktivnost mogla da izazove moguće poremećaje u zemaljskim radio sistemima, uključujući vazdušnu komunikaciju i satelitske operacije.

Poremećaj se očekuje u petak, samo nekoliko dana nakon što je globalni prekid u IT-u izazvao haos na aerodromima širom svijeta.

NOAA je navela da bi moglo da dođe do slabih fluktuacija električne mreže i da bi Aurora mogla biti vidljiva na visokim geografskim širinama, kao što su Kanada i Aljaska.

U decembru je NASA teleskop snimio najveću solarnu baklju u posljednjih nekoliko godina, koja je privremeno poremetila radio komunikaciju na Zemlji, piše “Miror”.

Nastavi čitati

Aktuelno