Connect with us

Nauka i tehnologija

Naučnici OTKRILI hoće li asteroid zvani “BOG HAOSA” udariti u Zemlju

Naučnici su dobro razmotrili mogućnost da asteroid zvani “Bog haosa” udari na Zemlju. Iako je izuzetno malo vjerovatno, mogućnost da se nađemo u doslovnom scenariju filma “Don’t look up” nije nemoguća. Naučnici su pregledali mogućnost da asteroid “Apophis” udari u Zemlju i došli su do zanimljivih teorija.

Ranije se predviđalo da će asteroid proći blizu Zemlje 2029. godine, ili 2036. godine. Od tada su naučnici mogli utvrditi da će “Apophis” proći unutar 40.000 kilometara od Zemlje, što je vrlo blizu ako gledamo po svemirskim uslovima. Međutim, neće udariti u Zemlju.

Ali, drugo istraživanje istražilo je mogućnost da nešto može uticati na putanju “Apophisa” i usmjeriti ga na sudar. Kovodilac studije Bendžamin Hiat je preddiplomski student na Unverzitetu Voterlu komentarisao je za “ScienceIFL” tu mogućnost.

“S obzirom na to koliko će Apophis proći blizu Zemlje, postoji mogući rizik da odstupanje s njegove trenutne putanje može približiti Apophis sudaru s nama. Teoretski, još jedan asteroid koji se sudari s Apophisom mogao bi izazvati takvo odstupanje, što nas motiviše da proučavamo ovaj scenario, ma koliko malo vjerovatan bio”, rekao je.

Profesor Pol Vigert takođe je bio uključen u studiju i objasnio je: “Izračunali smo putanje svih poznatih asteroida koristeći detaljnu računarsku simulaciju našeg Sunčevog sistema i mogućnost takvog malo vjerovatnog događaja evaluirana je. Srećom, ne očekuju se takvi sudari.”

Uprkos tome što “Apophis” nije više na stolu kao glasnik uništenja čovječanstva, nastavljamo ga proučavati. Uzimanje uzoraka s asteroida može biti sjajan način da se sazna više o istoriji Sunčevog sistema.

Profesor Vigert, koji je član Instituta za istraživanje Zemlje i svemira, rekao je: “Asteroid Apophis fascinirao nas je od njegovog otkrića 2004. godine: bio je prva vjerodostojna prijetnja asteroida našoj planeti. Čak i sada kad znamo da nam sigurno neće predstavljati prijetnju, astronomi ostaju budni. To je asteroid koji jednostavno ne možemo prestati posmatrati”, naveo je on, a prenosi “Klik”.

Nauka i tehnologija

NIKO NE ZNA ZAŠTO! Stotine zvijezda misteriozno nestalo SA NOĆNOG NEBA

U posljednjih 70 godina iz naše galaksije nestalo je preko stotinu zvijezda bez objašnjenja.

Jedno od objašnjenja na pitanje zašto zvijezde nestaju, koje je prvobitno potkrepljeno dokazima u novoj studij, jeste da zvijezde dovoljne mase mogu doživjeti kolaps u crnu rupu bez prelaska u supernovu – one direktno postaju crna rupa, bez masivne eksplozije koja se očekivala.

Tim je pronašao dokaze za ideju da se crna rupa formirala sa malom količinom izbačene barijonske mase, što sugeriše da je mogla nastati putem potpunog kolapsa. Oni nisu isključili mogućnost da ovo može objasniti nagli nestanak nekih (velikih) zvijezda.

“Kada biste stajali i gledali vidljivu zvijezdu koja prolazi kroz potpuni kolaps, to bi, baš u pravom trenutku, moglo biti poput posmatranja kako zvijezda odjednom nestaje s neba. Kolaps je toliko potpun da ne dolazi do eksplozije, ništa ne izlazi i ne biste vidjeli nijednu sjajnu supernovu na noćnom nebu,” rekao je Alejandro Vigna-Gomez, koautor studije.

Nastavio je:

“Astronomi su zapravo posmatrali naglo nestajanje sjajnih zvijezda u posljednje vrijeme. Ne možemo biti sigurni u povezanost, ali rezultati koje smo dobili analizirajući VFTS 243 doveli su nas mnogo bliže vjerodostojnom objašnjenju”, kaže Vigna-Gomez, a prenosi “b92”.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

KUDA OVO VODI? Apple razvija sistem koji može da razumije šta KORISNIK VIDI NA EKRANU

Apple istraživački tim napravio je veliki korak napred u razvoju vještačke inteligencije novim sistemom koji olakšava komunikaciju sa glasovnim asistentima tako što može preciznije da razumije šta korisnik vidi na ekranu i u kom kontekstu se nalazi.

ReALM koristi velike jezičke modele za rješavanje složenih problema identifikacije referenci na ekranu, pretvarajući ih u zadatak modeliranja jezika. Ova inovacija dozvoljava sistemu značajna poboljšanja u performansama u poređenju sa postojećim metodama, čime se olakšava razumijevanje konteksta od strane glasovnih asistenata i omogućava korisnicima da postavljaju pitanja vezana za ono što vide na svom ekranu.

Jedna od ključnih inovacija ReALM-a je sposobnost rekonstrukcije vizuelnog prikaza ekrana kroz tekstualnu reprezentaciju, što uključuje parsiranje entiteta na ekranu i njihove lokacije. Ovo omogućava da se fino podešavanje jezičkih modela specifično za razumijevanje referenci, čime se postižu bolje performanse u odnosu na postojeće modele, uključujući i GPT-4.

Ovo istraživanje pokazuje potencijal specijalizovanih jezičkih modela za obavljanje zadataka poput rješavanja referenci u realnim sistemima, gdje je upotreba velikih modela ograničena zbog zahtjeva za brzinom ili računarskim resursima. Apple svojim radom na ovom polju signalizira nastavak investicija u razvoj Siri i drugih proizvoda, čineći ih sposobnijim za razumijevanje konteksta i pružanje prirodnijih interakcija.

Uprkos ovom napretku, istraživači upozoravaju na ograničenja, kao što su izazovi u obradi kompleksnijih vizuelnih referenci, što može zahtijevati integraciju tehnika iz računarske vizije i multimodalnih pristupa.

Ejpl se nalazi u AI trci, gdje se suočava sa jakom konkurencijom od strane vodećih tehnoloških kompanija. Uprkos svojoj poznatoj tajnovitosti, najave o novim AI inicijativama i proizvodima ukazuju na to da kompanija intenzivno radi na širenju svojih AI kapaciteta, uključujući potencijalno predstavljanje novih modela i AI funkcija na svojoj godišnjoj “WWDC” konferenciji, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA! Uočena najstarija “mrtva” galaksija

Naučnici su otkrili galaksiju koja je prestala da stvara nove zvijezde prije više od 13 milijardi godina, što je čini najstarijom ‘mrtvom’ galaksijom ikada viđenom.

Otkriće pomoću svemirskog teleskopa “Džejms Veb” moglo bi da promijeni naša saznanja o ranom univerzumu, prenijela je Ansa.

Istraživanje je sproveo međunarodni tim na čelu sa Tobijasom Luserom, sa Kavli instituta Univerziteta u Kembridžu.

U istraživanju je učestvovao i Italijan Stefano Karnijani iz Skuole Normale Superiore di Piza. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nejčer.

“Galaksijama je potrebna bogata zaliha gasa za formiranje novih zvijezda, a rani univerzum je bio kao bogat bife“, rekao je Luser.

Međutim, prema podacima sa teleskopa Veb, drevna galaksija je bila kratkog vijeka i stvarala zvijezde između 30 i 90 miliona godina, a zatim se zaustavila.

Postoji nekoliko mogućih razloga za to, ali najvjerovatnije je prisustvo velike crne rupe koja je uvukla većinu međuzvjezdanog gasa u sebe, uklanjajući sirovine potrebne za formiranje novih zvijezda.

To se obično dešava u novijim erama, dok novootkrivena galaksija datira samo 700 miliona godina nakon Velikog praska.

Nastavi čitati

Aktuelno