Connect with us

Društvo

“Nažalost, očekuju nas NOVA POSKUPLJENJA”

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske, Milenko Krajišnik, smatra da će najvjerovatnije i dalje biti prisutan rast cijena proizvoda i usluga.

Moja procjena je da, dok god ne dođe do uspostavljanja normalne međunarodne trgovine između velikih svjetskih igrača, prije svega mislim na EU i Rusiju, neće doći do smirivanja cijena. Nažalost, očekuje nas vjerovatno i dalji rast – upozorio je Krajišnik.

On kaže da inflacija u Srpskoj pokazuje dalju tendenciju rasta i da je najvećim dijelom riječ o uvezenoj inflaciji iz razvijenih zemalja sa kojima postoje značajni ekonomski odnosi.

– Zvanična inflacija od 16,1 odsto, koju je objavio Republički zavod za statistiku, pokazuje dalju tendenciju rasta, viša je nego u prethodnom mjesecu i to vidimo svakodnevno u kretanju cijena. Posebno cijene energenata i hrane imaju visoke stope rasta, i to nije samo kod nas nego i u cijeloj Evropi – tvrdi Krajišnik.

U tom kontekstu on je podsjetio da je u Njemačkoj rast cijena energenata oko 40 odsto, hrane oko 29 odsto, dodajući da time neminovno dolazi to toga da su cijene inputa, odnosno robe koju Srpska uvozi iz inostranstva, više i da to utiče na cijene ovde i poskupljenje proizvodnje.

Stopa inflacije od 16,1 odsto na ovom prostoru nije nešto što bi se moglo smatrati drastičnim, jer je bila i mnogo veća inflacija na ovim prostorima, međutim inflacija koja je prešla 15 odsto ima tendenciju da počinje sama sebe da “hrani” – naglasio je Krajišnik.

Po njegovim riječima, inflatorna očekivanja su prisutna kod trgovaca, oni percipiraju buduće cijene i podižu cijene i onda kada za to nema pravog razloga.

– Na tom nivou može se javiti i spekulativna inflacija, protiv koje se treba boriti. Međutim, mala društva kao što je to Republika Srpska imaju vrlo malo instrumenata za tako nešto – smatra Krajišnik.

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno