Connect with us

Politika

Nešić prijavio dva stana u Tivtu, Košarac ima i “Vespu”: Imovinski karton novih ministara u Savjetu ministara

Danas bi trebalo da bude potvrđeno imenovanje novog saziva Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

U biografijama kandidata za ministre može se steći uvid u imovinu koju trenutno posjeduju, odnosnu u onu koju su naveli u imovinskim kartonima.

Za ministra spoljnih poslova BiH predložen je Elmedin Konaković (NiP)
Od 2003. do 2010. godine Konaković je bio vlasik Samostalne trgovačke radnje (STR) “Aeg” u Sarajevu. Radni odnos u trgovini prekida 2010. godine zbog prihvatanja mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nakon toga počinje politička karijera Elmedina Konakovića. Kao član SDA od 2010. do 2015 bio je zastupnik u Skupštini KS, a naredne tri godine (do 2018.) obavlja funkciju premijera Kantona Sarajevo. Od 2018. do 2022. kao predsjednik NiP-a (Narod i pravda) je zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Na izborima u oktobru 2022. godine osvojio je mandat u Federalnom parlamentu, no ipak će preuzeti funkciju državnog šefa diplomatije.

Od imovine posjeduje Škodu “Kodiaq” (2018. Godište) i 1/3 porodične kuće u Sarajevu (nasljedstvo od roditelja).

Interesantno je da Konaković u biografiji nije naveo rad u KK “Bosna” kao ni dane kada je profesionalno igrao košarku, prenosi Klix.

Za ministra finansija i trezora je predložen Zoran Tegeltija (SNSD)
Prvi posao je imao u Rafineriji nafte Bosanski Brod od 1986. do 1989. godine, a obavljao je komercijalne poslove. Od 1989. do 1993. radi u Opštini Mrkonjić Grad kao inspektor. Tokom 1994. radi u Republičkoj upravi javnih prihoda kao inspektor (današnja Poreska uprava RS).

Od 1994. do 2004. radi u Republičkoj upravi carine RS. Nakon toga do 2011. opet je u Opštini Mrkonjić Grad kao načelnik opštine, a od 2011. do 2018. obavlja dužnost ministra finansija RS. Godinu dana obavlja funkciju poslanika u Narodnoj skupštini RS, a 2019. postaje predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

U imovinskom kartonu navodi se da je vlasnik polovine stana od 116 metara kvadratnih u Banjaluci I kuću za odmor od 80 kvadrata takođe u Banjaluci. Vozni park čini Audi “A3” (2009. godište) u vlasništvu njegove supruge.

Staša Košarac je kandidat za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa
On je radio u “Admiral Komerc” Višegrad (od 1997. do 2004.), Vijeću naroda RS (2006. – 2011.). U Parlamentarnu skupštinu BiH ulazi 2011. i tu ostaje do 2019. kada ulazi u Savjet ministara BiH na poziciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Od nepokretne imovine je naveo tri automobila: VW “Tiguan” (2020.), Fiat 500 (2021.), VW “Golf” (supruga) i motocikl “Vespa” kao i stan u Istočnom Sarajevu, u Trebinju i na Jahorini.

Za ministra pravde je predložen Davor Bunoza (HDZ)
Od 2006. do 2007. radi u Zajedničkom advokatskom uredu Sesar-Ćurić-Miletić, zatim od 2007. do 2011. U Udruženju “Vaša prava BiH”. Od 2011. do 2015. radi u svojoj advokatskoj kancelariji, a 2015. otvara zajedničku advokatski ured “Paponja-Bunoza” .

Posjeduje Citroen “C4” i stan u Mostaru.

Edin Forto je predložen za ministra saobraćaja i komunikacija BiH
Tokom karijere naveo je da je radio u GP “Put” od 2003. do 2005 kao zamjenik direktora. Od avgusta 2005. do januara 2006. radio je u Sarajevskoj pivari, a zatim prelazi u MIMS koji je imao istog vlasnika i tu ostaje do septembra 2006. Naredne dvije godine radi ponovo u GP “Put”, a od 2008 do 2013. u firmi “Agregati i betoni”. Od 2013. do 2015. godine Forto je bio direktor firme “Nexe”.

Nakon toga počinje se baviti politikom, pa 2015. ulazi u Parlament FBiH i tu ostaje do 2019. januara kada preuzima funkciju premijera Kantona Sarajevo do maja 2020. Nakon što je smijenjen do januara 2021. poslodavac mu je bila “Naša stranka”, a u januaru 2021. se vraća na premijersku poziciju.

Od imovine posjeduje stan u Sarajevu od 92 kvadrata (nasljedstvo) i plac od 2.350 kvadrata na području Opštine Centar Sarajevo. Od automobila posjeduje Renault “Kadjar” (2020. godište).

Dubravka Bošnjak (HDZ) je predložena za ministricu civilnih poslova
Od 1998. do 1999. Radi u firmi “Centri doo” Sarajevo, a zatim prelazi u Razvojnu banku FBiH gdje ostaje do 2014. godine i radi na poslovima izvršne direktorice sektora kredita i plasmana, kao posao samostalnog referenta, a bila je i izvršna direktorica za istraživanje, razvoj i kreditiranje. Zatim je radila u firmi “Džaferović doo” na poslovima analize i studije iz oblasti finansijskog poslovanja i računovodstveno-finansijskih I revizijskih poslova.

Takođe je radila na procjenama kreditnog rizika odobrenih kredita. U karijeri navodi i posao u “Operator – terminali FBiH”, a od 2017. do danas je radila kao zamjenica direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Od imovine posjeduje stan od 75 kvadrata u Sarajevu i automobil Peugeot 307.

Za ministra bezbjednosti BiH je predložen Nenad Nešić (DNS)
U svom radnom iskustvu navodi “N Trade” (2022), zatim Parlamentarnu skupština BiH (2020. – 2022.), JP Putevi RS (2016. – 2020.) i ponovo “N Trade” (2014. – 2016.). Tokom karijere radio je i u MUP-u RS kao inspektor kriminalističke policije i inspektor za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara.

Od imovine posjeduje dva stana u Tivtu (Crna Gora) površine 182 I 163 kvadrata i dva garažna mjesta. Posjeduje i kuću i zemljište površine 87 + 316 metara kvadratnih u Sarajevu te zemljište od 11.250 kvadrata u Istočnom Novom Sarajevu. U imovinskom kartu je naveo da ima porodične veze sa firmama “N Trade”, “N Group”, “Dar Company” i “Energoinvest Automatika”.

Nešić vozi Mercedesa (2021. godište)

Za ministra odbrane BiH je predložen SDP-ov Zukan Helez
Od 1993. do 2021. godine radio je kao profesor geografije u Gimnaziji Bugojno, a zatim prelazi u Predstavnički dom Parlamenta FBiH (od 2000. do 2010. godine). Od 2010. do 2014. bio je ministar za pitanja boraca i invalida u Vladi Federacije BiH, a zatim prelazi u Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Naredne četiri godine bio je u državnom parlamentu.

Od imovine posjeduje porodičnu kuću od 140 kvadrata, kao i stan od 83 kvadrata. Helez ima i zemljište površine 5.000 kvadrata, kao i poslovni prostor od 23 kvadrata. Sve nekretnine se nalaze u Bugojnu.

Posjeduje Audi “A6” i Peugeot 307.

Helez je naveo da mu je izrečena kazna za krivično djelo i da je 2. aprila 2019. godine postupak okončan uslovnom osudom, no to ga nije spriječilo da bude predložen za ministra.

Za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH predložen je Sevlid Hurtić (Bh. Zeleni)
Iako danas slovi za jednog od najbogatijih političara u BiH, karijeru je počeo kao fizički radnik na građevinskim objektima 1987. godine.

Tri godine kasnije radi u Dobrovoljnom PIO osiguranju. Od 1996. do 1998. godine vodi izdavačku kuću “Nam”, a zatim radi kao direktor trgovke “Ammar” od 1999. do 2002. Zatim se vraća u svoju firmu “Nam” i ostaje do 2021. godine nakon čega se počinje baviti politikom u Skupštini Grada Doboja.

Radi kao predsjednik Skupštine. Nakon posljednjih izbora je imenovan za ministra trgovine i turizma RS. No, poslije stranačkih dogovora i kombinatorike, daje ostavku na tu poziciju jer je predložen za državnog ministra.

Od imovine (dio sa suprugom) posjeduje: apartman na Vlašiću (65 kvadrata) poslovni prostor u Doboju (23 kvadrata), stan u Tuzli (123 kvadrata), dvije garaže u Tuzli, plac na Vlašiću (65 kvadrata), zemlju i vikendicu u Lukavcu-Poljice, garažu na Vlašiću, stan u Sarajevu (82 kvadrata), dva garažna mjesta u Sarajevu, stan u Tuzli (71 kvadrat), kuću, poslovni objekat i plac u Tuzli, kuću i plac u Gornjoj Grapskoj, stan u Sarajevu (77 kvadrata), garažno mjesto u Sarajevu, turistički kompleks u Stocu, stan u Sarajevu (91 kvadrat), garažno mjesto u Sarajevu i firmu “Nam”.

Hurtić nije naveo da u vlasništvu ima automobil, ali jeste da mjesečno od kirija prihoduje više od 25.000 KM.

Politika

SNSD nakon 20 godina ima NOVOG KANDIDATA za gradonačelnika Dervente

 Kandidat Gradskog odbora SNSD-a za gradonačelnika Dervente je Igor Žunić, jednoglasno je odlučeno danas na sjednici Gradskog odbora stranke.

Žunić je u obraćanju na sjednici poručio da zna da ga čeka težak posao i da neće biti lako jer su teška politička vremena, ali da vjeruje u zajedništvo SNSD-a, prenosi Srna.

“SNSD je u Derventi ekipa ljudi koja postoji 20 godina. Pravimo čvrst lanac, držimo se zajedno, trajemo bez turbulencija i organizacija smo koja doživljava transformacije i procese”, istakao je Žunić, koji je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Derventa i šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Žunić je izrazio zahvalnost ljudima koji su sve to počeli i posebnu zahvalnost iskazao Miloradu Simiću koji ga je usmjeravao i prenio na njega ogromno iskustvo.

Počasni predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Derventa čestitao je Žuniću, za koga je istakao da je idealan kandidat za pobjedu na predstojećim izborima.

“Iznjedrili smo značajan kadar u Republici Srpskoj znače. Vjerujem da bi mnoge sredine voljele imati ovakvog kandidata, rekao je Simić, koji je i gradonačelnik Dervente.

Nastavi čitati

Politika

Najavljen miting 18. aprila: SRPSKA TE ZOVE

Na Trgu Krajine u Banjaluci u četvrtak, 18. aprila, u 18.00 časova biće održan veliki miting sa kojeg će jasno i glasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.

Poziv na miting upućen građanima Republike Srpske, Srna prenosi u cijelosti:

“Poštovani građani Republike Srpske, braćo i sestre, ponosni i slobodarski srpski narode Republika Srpska se nalazi pod najvećim udarima u svojoj poslijeratnoj istoriji. Sve ono za šta su se u Odbrambeno- otadžbinskom ratu borili i izborili najbolji sinovi naše Republike, danas žele da nam u miru oduzmu.

I nije im dovoljno to što pokušavaju da nam otmu ono od čega živimo, našu imovinu, resurse, šume, rijeke i plodno zemljište. Nije im dovoljno to što žele da nam ospore pravo da slavimo naš 9. januar, čime svjedočimo da je Republika Srpska rođena u miru, a ne u ratu.

Nije im dovoljno to što nam pravo da demokratski biramo svoje predstavnike, koje sankcionišu i kojima sude na osnovu nelegalnih odluka lažnih visokih predstavnika.

Nije im dovoljno to što jurišaju na naše institucije koje su jedini garant naše slobode i opstanka na vijekovnim ognjištima. Sada su odlučili da potomke žrtava genocida iz Jasenovca, Prebilovaca, Garavica i Starog Broda na Drini u Ujedinjenim nacijama proglase genocidnim narodom.

Da oni koji su sprovodili genocid nad našim i drugim narodima širom Evrope i svijeta, ostatku nedoklanog srpskog naroda zapadno od Drine zalijepe etiketu koja pripada njima, a ne Srbima.

Time su pokazali da ne žele da oduzmu samo našu imovinu, nadležnosti, praznike i institucije, već i da ponize i kazne cijeli jedan mali, ali ponosni i slobodarski narod.

Zato vas pozivamo da se u četvrtak, 18. aprila 2024. godine, na velikom narodnom mitingu u Banjaluci masovno okupimo i zajedno izrazimo nezadovoljstvo povodom inicijative da se u Generalnoj skupštini UN-a usvoji rezolucija o Srebrenici.

Da jasno i glasno poručimo da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gdje i kakve odluke donosili.

Da visoko podignemo naše trobojke, kao simbol otpora svima onima koji žele da pokore ne samo Republiku Srpsku, već i slobodarski duh našeg naroda.

Srpska te zove 18. aprila, 18.00 časova, Trg Krajine u Banjaluci!”

SRNA

Nastavi čitati

Politika

“PRESEDAN SA VELIKIM POSLJEDICAMA”: Nobilo o suđenju Dodiku, a dotakao se i Šmita

Kada bi Milorad Dodik kao izabrani predstavnik Republike Srpske bio proglašen krivim pred Sudom BiH, to bi značilo da sud duboko prodire u izvršnu vlast, smjenjuje predsjednika i poništava volju naroda izraženu na izborima, što bi bio presedan sa velikim političkim posljedicama.

Ocijenio je to Dodikov advokat Anto Nobilo.

Nobilo je naveo da sve pravne analize ukazuju na to da Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, forsira faktičke izmjene Ustava bez Ustavom propisane procedure i da je odlučio da pomjeri svog političkog protivnika kroz krivični postupak.

– Sam je dopisao krivični zakon i zatražio krivični progon svog političkog protivnika. Na taj način je ključne političke probleme kanalisao u krivični sudski postupak i očekuje da sud eliminiše iz političkog života njegovog političkog protivnika – rekao je Nobilo.

On je istakao da je eliminacija političkih protivnika kroz sudske postupke karakteristika autokratskih režima.

Ne znam kako Šmit misli da autokratskim metodama razvija demokratiju u BiH. Dakle, cilj ovog postupka je čisto politički, to jeste eliminacija Dodika iz političkog života BiH, i to niko ne može poreći – rekao je Nobilo.

On je naveo da u BiH postoji očit sukob između Šmita i Republike Srpske oličene u njenom predsjedniku Dodiku koji se svodi na pitanje tumačenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

– Sve pravne analize ukazuju mi da Šmit forsira faktičke izmjene Ustava bez Ustavom propisane procedure. S druge strane, Dodik i rukovodstvo Republike Srpske pokušavaju da brane izvorni Ustav BiH za koji smatraju da je garant određene stečene lokalne autonomije Republike Srpske – rekao je Nobilo.

On smatra da je pozadina ovog zaoštravanja u ovlaštenjima o pitanju kome pripadaju prirodna bogatstva.

– To su legitimna politička pitanja, ali ih treba riješiti na Ustavom i zakonima propisani način političkim putem – naveo je Nobilo.

Njegov stav i stav advokata Gorana Bubića, koji, takođe, zastupa Dodika, jeste da predsjednik Republike Srpske nije učinio krivično djelo i da bi sud trebalo da ga oslobodi.

Prema njegovim riječima, osnovni pravac odbrane u postupku koji je protiv Dodika pokrenut zbog nepoštovanja odluka Šmita je dokazivanje da Šmit ni po Dejtonskom sporazumu, a ni po Bonskim ovlaštenjima nema mogućnost da donosi zakone, potogovo ne krivične, kao i da Šmit nije izabran u skladu sa međunarodnim pravom.

– Ako sud ipak zauzme stav da Šmit ima pravo da donosi krivični zakon, odbrana će biti svedena u krivičnopravne okvire i dokazivaće se da je Dodik, eventualno, počinio nepoštovanje odluka Šmita prije nego je Šmitov zakon stupio na snagu. Krivični zakon ne može retroaktivno djelovati – pojasnio je Nobilo.

On je dodao da će se dokazivati da to “nepoštovanje” nema sve potrebne karakteristike da bi bilo krivično djelo.

Prema njegovom mišljenju, stepen krivice Dodika koji samo izvršava svoja ustavna ovlaštenja je mali, a djelo nije izazvalo štetne posljedice.

Nobilo je naglasio da je riječ o djelu malog značaja koje onda ne može uopšte da bude krivično djelo i da treba znati da Dodika krivično gone zbog nepoštovanja Šmitovih odluka, a taj član krivičnog zakona napisao je Šmit lično.

On je naveo da bi se, kada bi Dodik kao izabrani predstavnik Republike Srpske bio proglašen krivim, otvorila mogućnost izricanja mjere zabrane obavljanja bilo koje političke ili državne funkcije i na taj način on bi bio eliminisan iz političkog života u BiH.

– U svakom slučaju dobili bismo situaciju da sud duboko prodire u izvršnu vlast i da smjenjuje predsjednika i tako poništava volju naroda izraženu na posljednjim izborima. Bio bi to veliki presedan sa isto tako velikim političkim posljedicama – smatra Nobilo.

On kaže da će odbrana pokušati da dokaže da Šmit nije imenovan u proceduri predviđenoj međunarodnim sporazumima, da Šmit nema zakonodavna ovlašćenja i da postupa suprotno Ustavu BiH.

Nobilo je istakao da su sve to prvorazredna ustavnopravna pitanja na kojima počiva sadašnje funkcionisanje BiH.

On smatra da je sama činjenica da BiH i poslije 28 godina ima međunarodnu upravu pokazatelj da model po kome se upravljalo BiH očito nije dobar, te podsjeća da je nakon kapitulacije Njemačke 1945. godine okupacijska vlast zapadnih saveznika trajala svega četiri godine, prenosi Glas Srpske.

– Došlo je vrijeme da se potpuna vlast vrati narodu. Ja uvijek iskreno vjerujem u snagu naroda koji preko svojih izabranih predstavnika mogu riješiti svaki problem u BiH. Uostalom, vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Ne može BiH ući u EU sa Šmitom kao kolonijalnim guvernerom – zaključio je Nobilo.

Nastavi čitati

Aktuelno