Connect with us

Svijet

Nešto čudno se dešava sa Zemljinim jezgrom

Naučnici ne mogu da postignu koncenzus oko perioda promjene smjera rotacije Zemljinog jezgra.

Jezgro planete Zemlje se zaustavilo, a zatim promijenilo smjer rotacije u odnosu na omotač. Tako bar tvrde kineski naučnici, Šaodong Song i Ji Jang, sa Univerziteta u Pekingu, u studiji koja je objavljena u januarskom izdanju naučnog časopisa Nature Geoscience.

Unutrašnje jezgro naše planete, veličine Plutona, koje se nalazi oko 5000 kilometara ispod naših nogu, uglavnom je sastavljeno od gvožđa i može nezavisno da se obrće zahvaljujući tečnom spoljašnjem jezgru koje ga okružuje.

Prema zaključku naučnika, unutrašnje jezgro je 2009 u potpunosti zaustavilo svoju rotaciju, a zatim okrenulo smjer, što je navodno proces koji se ponavlja svakih 35 godina. Kako se tvrdi, promjena smjera se posljednji put dogodila početkom 1970-tih godina, a sljedeća nas očekuje sredinom 2040-ih.

“Vjerujemo da unutrašnje jezgro u odnosu na Zemljinu površinu rotira naprijed-nazad, kao ljuljaška”, rekli su naučnici u izjavi za medije. “Jedan ciklus ljuljaške traje oko 70 godina”, što znači da se smjer rotacije mijenja svakih 35 godina.

Iako naučnici ne mogu da direktno prate unutrašnje jezgro, svoje analize zasnivaju na zabilježenim seizmičkim talasima koji jasno prikazuju zemljotrese, ali i nuklearne eksplozije. Na osnovu njihove analize, promjene brzine talasa se “poklapaju sa promjenama u nekoliko drugih geofizičkih opservacija, a pogotovo sa dužinom trajanja dana i magnetnim poljem”.

Ipak, ova studija je naišla na pomiješane reakcije širom svijeta. Seizmolog Džon Vidal, sa Univerziteta Južne Kalifornije, se ne slaže sa rezultatima. On smatra da unutrašnje jezgro osciluje svakih šest godina, kao i da zaključak kineskih naučnika ne objašnjava adekvatno sve dostupne podatke.

Australijsko-hrvatski geofizičar Hrvoje Tkalčić, sa Nacionalnog univerziteta u Australiji, tvrdi u svom istraživanju da je ciklus rotacije unutrašnjeg jezgra, umesto 70, negde između 20 i 30 godina.

Druge teorije tvrde da se možda u unutrašnjem jezgru naše planete nalazi još jedno jezgro, pa nema sumnje da uskoro nećemo saznati šta se dešava duboko ispod naših nogu, kao ni naučnika neće postići konsenzus.

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Svijet

MEDICINARI BRINULI O BOLESNOJ NAPUŠENOJ BEBI, pa postali su njeni roditelji

Par, koji se upoznao tokom noćne smjene i vjenčao nekoliko godina kasnije, liječio je bebu Elu u momentima kada je bila najslabija. Bilo je momenata kada su mislili da neće preživjeti.

– Bila je veoma, veoma mala i veoma, veoma bolesna – rekla je Tejlor Deras (31) za “Washington Post”, koja je, zajedno sa svojim mužem, medicinska sestra na odjeljenju neonatologije u bolnici u Omahi.

Eli, koja je rođena u maju 2021. godine, bila je potrebna intenzivna medicinska njega, koja je uključivala i nekoliko transfuzija krvi. Kad god bi Tejlor Deras imala pauzu tokom smjene, ona bi privila Elu sebi na grudi i čitala joj.

Isto bi radio i njen muž, koji je takođe bio slab na djevojčicu.

Elina biološka majka bila je u ranim dvadesetim, rekli su Derasovi, i borila se da zadrži posao i dom. O Elinom ocu se ne zna ništa.

U početku je biološka majka redovno posjećivala bebu Elu. Vremenom, kako se Elino zdravlje stabilizovalo, dolazila je sve rjeđe. U decembru 2021, Ela je postala štićenik države, nakon čega joj se zdravlje pogoršalo i prebačena je u drugu bolnicu.

Kada je konačno bila dovoljno jaka da ode kući u aprilu 2022, mala Ela nije imala kuda, njena majka nije imala gdje da je zbrine.

Derasovi, koji su bili u braku od 2020. i pokušavali da dobiju bebu oko godinu dana, pozvali su socijalnog radnika zaduženog za Elin slučaj i ponudili se da budu njeni hranitelji. Pošto je još uvijek bila nestabilnog zdravlja, znali su da će biti dobro opremljeni da brinu o njoj.

Par je takođe saznao da je Elina biološka majka željela da njena kćerka ostane sa medicinskim tehničarima koji su se s ljubavlju brinuli o njoj skoro godinu dana.

– Rekla je radniku socijalnog: “Želim da ode kod njih; oni je najbolje poznaju” – prisjeća se Tejlor Deras.

Nakon završetka obuke za hranitelja, Derasevi su odveli Elu kući kada je imala 11 mjeseci. Jedna od njenih prvih riječi bila je “tata”.

Iako su Derasovi bili oduševljeni što Ela živi sa njima, znali su da postoji mogućnost da je njena majka uzme nazad. Elina rođena majka nastavila je da posjećuje kćerku. Tokom jedne posjete, rekla je Derasima: “Vi ste njeni roditelji”.

To im je donelo spokoj i sigurnost da će Ela ostati u njihovom domu.

U julu 2023, Elina biološka majka odrekla se roditeljskih prava, otvorivši put Derasovima da je usvoje. 18. novembra, dan koji je inače Nacionalni dan usvojenja.

Sudnica je bila puna drugih kolega i svi su im pružili podršku na putu ka roditeljstvu.

Ela, koja ima skoro tri godine, ima traheostomu – hirurški napravljenu rupu u dušniku koja obezbjeđuje prolaz vazduha za disanje – kao i cev za gastrostomiju, za hranjenje. Derasovi kažu da će sve to verovatno biti uklonjeno u toku godine.

– Svake nedelje postaje sve bolja i bolja. Ona hoda i priča, a mi nismo znali da li će moći da radi sve te stvari.

Priča o porodici Deras bila je pokrivena i lokalnim i nacionalnim vestima, i nadaju se da će inspirisati druge koji se bore da postanu roditelji da razmisle o hraniteljstvu ili usvajanju.

– Nikad ne znaš ko kome si potreban. Postoje djeca koja imaju posebne potrebe i treba im hraniteljstvo i usvajanje. Oni zaslužuju ljubav – saglasni su oboje.

Za sada uživaju u vremenu sa svojom ćerkom, koju su opisali kao drsku, pametnu, ljubaznu i živahnu. Ela će na jesen krenuti u vrtić.

Nastavi čitati

Svijet

AMERIKA PONOVO IZGLASALA POMOĆ UKRAJINI! Oglasio se i Zelenski

Predstavnički dom Kongresa SAD izglasao je danas zakon o dodatnoj pomoći Ukrajini, dio paketa od 95 milijardi dolara namijenjenih saveznicima širom svijeta.

Demokrate su proslavile ovu odluku navijajući i mašući ukrajinskim zastavama tokom glasanja. Što se republikanaca tiče, 101 je bio za, 112 protiv, dok su svi demokrati, njih 210 bili za pomoć Ukrajini.

Jedan od prijedloga zakona bi obezbojedio gotovo 61 milijardu dolara za pomoć Ukrajini i drugima u regiji u borbi protiv Rusije, prenosi Index.hr.

Od tog ukupnog iznosa, oko 23 milijarde dolara bilo bi iskorišteno za obnavljanje američkog oružja, zaliha i objekata, a više od 11 milijardi dolara bi finansiralo trenutne američke vojne operacije u regiji.

Gotovo 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini u kupovini naprednih sistema naoružanja i druge obrambene opreme.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novu američku pomoć Ukrajini.

– Zahvalan sam američkom Predstavničkom domu, objema strankama i osobno predsjedniku Mikeu Johnsonu na odluci koja istoriju drži na pravom putu. Demokratija i sloboda uvijek će imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok ih Amerika pomaže zaštititi. Vitalni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječit će širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da ojačaju. Pravedan mir i bezbjednost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti podržani u Senatu i poslani na sto predsjednika Bajdena. Hvala, Ameriko! – naveo je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno