Connect with us

Društvo

NETAČAN BROJ UBIJENIH NA TABLI U KAZANIMA: Ćosić ukazao na pokušaje Bošnjaka da minimizuju ubistva Srba

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da Bošnjaci na sve načine pokušavaju da minimizuju ulogu pripadnika svog naroda koji su ubijali Srbe i upozorio da se sistemski plan da se Srbi sklone iz Sarajeva danas sprovodi istom metodologijom, ali samo na perfidniji način.
Ćosić je, povodom 29 godina od monstruoznih zločina na Kazanima, rekao da je ova godišnjica samo primjer jednog od mnogih mjesta na kojima su sarajevski Srbi ubijani, i to na najgnusniji način.
On je ukazao da lokacija na kojoj su stradali sarajevski Srbi govori o tome da oni nisu ubijani samo u Sarajevu, koje je bilo pod kontrolom takozvane Armije BiH, nego i na padinskim dijelovima grada.
Broj od nekih dvadesetak Srba, koliko kažu da je ubijeno na Kazanima, istakao je Ćosić, samo je kap u moru stvarnog broja Srba koji su pobijeni u ovom gradu.

– Zvanični podaci kažu da je stradalo od 3.500 do 4.000 sarajevskih Srba kao civila. Vjerovatno se nikada neće utvrditi tačan broj, jer su sistematski ubijane cijele porodice. Na ozbiljan, planski način se vodilo računa da se svi tragovi zločina zametnu. Činjenica da je vrlo mali broj odgovarao za taj zločin govori u prilog tome – istakao je Ćosić.

On je podsjetio da su Kazani postali evidentni samo zbog toga što su na tom mjestu ubijali pripadnici Cacine Devete motorizovani brigade koji su ušli u sukob sa tadašnjim vlašću u Sarajevu, te da nije bilo tog sukoba ni to mjesto nikad ne bi bilo otkriveno kao mjesto gnusnih zločina.

– Ono što danas vlast u Sarajevu radi je sramotno i tužno, da nas ponižavaju na takav način, da imamo sraman tekst na toj tabli, da imamo netačan broj ubijenih. Željeli su samo da se predstave kao neko ko je spreman da osudi zločine sopstvenog naroda – ocijenio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić kaže da treba osuditi sve one koji su počinili neki zločin, bez obzira o kome je riječ.

– Mi, kao narod, treba tako da gledamo, bez obzira što Bošnjaci pokušavaju da minimizuju ulogu pripadnika svog naroda koji su ubijali Srbe – poručio je Ćosić.

On je naglasio da je danas sreća što postoji Republika Srpska, kao i grad Istočno Sarajevo, jer su to istinski institucionalni mehanizmi zaštite srpskog naroda.

– Dok god Srbi imaju zaštitu kroz svoju državu, opštine i grad do tada će funkcionisati, a nikada nećemo dozvoliti da one koji žive sa nama, a u manjini su na takav način progonimo ili, ne daj Bože, ubijamo kao što je tadašnje Sarajevo radilo – rekao je Ćosić.

Bošnjački političari Sarajeva gotovo tri decenije skrivaju tačan broj ubijenih Srba iz ovog grada, koji su odvedeni iz svojih domova u ratnim godinama i ubijeni na Trebeviću na lokalitetu Kazani, pa bačeni u neku od jama.

Na Kazanima, na području Starog Grada u Sarajevu, prošle godine otkriveno je spomen-obilježje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine.

Predstavnici iz Republike Srpske ocijenili su tada da je spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava sramotan i nedostajan, te da se, iz poštovanja prema žrtvama, moralo bar navesti ko ih ubijao tokom 1992. i 1993. godine.

Iz nepristupačne jame na padinama Trebevića ekshumirani su posmrtni ostaci 29 lica, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

(Srna)

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno