Connect with us

Svijet

Nezapamćen ponor Cukerbergove kompanije, Meta izgubila 70% vrijednosti

Nakon drugog po redu kvartala u kom je zabilježen pad prihoda, akcije kompanije Meta su potonule.

Nemamo uvid u to kakvo je trenutno stanje u sjedištu kompanije Meta, ali pretpostavljamo da su se upalili protivpožarni alarmi i rotaciona svjetla, jer je danas jedan od najgorih dana u istoriji ove kompanije – pod ovim imenom, a i pod imenom Facebook.

Kada su se danas u 15:30 časova po našem vremenu otvorile berze, Mark Cukerberg nije ni mogao da sanja kakav će ponor doživjeti njegovo čedo, ali realnost je vrlo surova – akcije kompanije Meta su pale na 97,98 dolara, a ukupna vrijednost je potonula na 269,37 milijardi dolara. Poređenja radi, ukupna vrednost kompanije je pre 365 dana iznosila 900 milijardi, što znači da je Meta izgubila preko 70% svoje ukupne vrijednosti.

Razloga za ovakvo stanje je mnogo – loši poslovni potezi, kontroverzne odluke, slab proboj Metaverzuma i skandali. Ipak, ono što je izazvalo današnji nagli pad jeste izveštaj kompanije o zaradi u trećem kvartalu. Meta je prijavila prihod od 27,71 milijardi dolara, što je marginalno više u odnosu na predviđanja analitičara, ali predstavlja pad od 4% u odnosu na prošlu godinu i takođe predstavlja drugi kvartal zaredom u kom kompanija beilježi pad prihoda.

Naravno, mnogi će zbog ovakvog razvoja događaja upirati prstom u Cukerberga, ali ne možemo reći da neće biti u pravu. Njegovo kockanje sa Metaverzumom, zbog kojeg je čak i promijenio ime kompaniji, nije najbolje prihvaćeno od ljudi, a čak trpi salve podsmijeha.

Ne treba zaboraviti ni pritisak koji trpe Facebook i Instagram zbog popularnosti platforme TikTok, kao ni pogrešne odluke ovih društvenih mreža koje su izazvale gnjev korisnika.

Svijet

Na izborima glasala i najviša žena na svijetu

Turkinja Rumejsa Gelgi, koja ima Viverov sindrom i ušla je u Giniseovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na drugom krugu izbora za predsjednika u turskom gradu Karabuku.

Službenici izbornog odbora u okrugu Safranbolu odnijeli su pokretnu glasačku kutiju u četvrt Emek, u kuću 26-godišnje Gelgi koja je visoka 2,15 metara.

Gelgi je istakla da je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

Izrazila je želju da izbori budu korisni za cijelu državu i sve građane Turske.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam časova po lokalnom vremenu, čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana s pravom glasa u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Nastavi čitati

Svijet

Zaplijenjeno 58 kg kokaina u paketima sa nacističkom zastavom, na vrhu pisalo Hitler

Peruanska policija zaplijenila je 58 kilograma kokaina, upakovanog u pakete na kojima je bila nacistička zastava.

Kokain je bio raspoređen u pedesetak paketa, na čijem vrhu je pisalo Hitler, prenosi AP.

Agencija dodaje da je kokain bio spreman za slanje u Belgiju iz luke na sjeveru zemlje.

Iz policije su naveli da je kokain bio sakriven u transportnom kontejneru koji je prevozio špargle na brodu pod zastavom Liberije koji je ranije bio usidren u ekvadorskoj luci, prenosi BBC.

Vlasti u Peruu procjenjuju da ta zemlja proizvodi oko 90 tona droge godišnje i da većina odlazi u Evropu morskim putem, ali i malim avionima koji prevoze kokain u Boliviju, na putu do atlantskih luka.

Peru je drugi najveći proizvođač lista koke na svijetu i drugi po veličini proizvođač kokaina.

 

Nastavi čitati

Svijet

Vladin službenik ispumpao jezero kako bi pronašao svoj telefon

– Vladin zvaničnik u Indiji suspendovan je nakon što je naredio da se ispumpa voda iz vještačkog jezera kako bi pronašao svoj telefon.

Kako prenosi BBC, bilo je potrebno tri dana da se ispumpaju milioni litara vode kako bi se pronašao telefon koji je inspektor za hranu Radžeš Višvas ispustio dok je pravio selfi na brani jezera.

Kada je pronađen, telefon je bio previše natopljen vodom da bi mogao da radi.

Višvas je u nedjelju ispustio svoj Samsung telefon vrijedan oko 1.200 dolara (100.000 rupija), u jezero Kerkata, u centralnoj indijskoj državi Čatisgar.

On je je tvrdio da telefon sadrži osjetljive vladine podatke i da se mora pronaći.

Nakon što lokalni ronioci nisu uspjeli da nađu telefon, Višvas je o svom trošku dopremio dizel-pumpu, rekavši da je dobio usmenu dozvolu od nadređenih da ispusti “nešto vode u obližnji kanal”.

On je tvrdio da mu je rečeno da bi to “u stvari koristilo farmerima kojima nedostaje vode”.

Čitava akcija je prekinuta kada je drugi zvaničnik, iz odjeljenja za vodoprivredu, poslije prijave stigao na lice mjesta.

“Višvas je suspendovan do istrage. Voda je neopһodan resurs i ne može se trošiti na ovaj način”, rekla je Prijanka Šukla, zvaničnik okruga Kanker.

Nastavi čitati

Aktuleno