Connect with us

Politika

Nijedan državni službenik nije dobio otkaz

Pred disciplinskim komisijama Agencije za državnu službu BiH su prošle godine vođena tek četiri disciplinska postupka protiv državnih službenika, s tim što nijedan od njih nije dobio otkaz.

Dakle, institucije se nisu zahvalile na saradnji nikome od oko 2.700 zaposlenih u ministarstvima i ostalim institucijama.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, rekao je za “Nezavisne novine” da u prošloj godini otkaza nije bilo.

“Što se tiče disciplinskih postupaka koji su vođeni, mislim da su se završili djelomično oslobađanjem, a neki su dobili kazne. Što se tiče kazni, skoro sve su ili neka vrsta opomene ili smanjenje plate”, naglasio je Akšamija.

Komentarišući podatak da nijedan državni službenik nije dobio otkaz, on ističe da se iz toga može zaključiti svašta.

“Može se zaključiti da je državni službenik zaštićen kao medo u šumi, narodski rečeno. A ja mogu zaključiti da se nevoljko pokreću disciplinski postupci, da se pokušava uvijek stvar završiti izvan postupka, da se kazne izriču postupno, te da su vrlo oštre kazne rijetkost”, rekao je Akšamija za “Nezavisne novine”.

Kazna prestanka radnog odnosa izriče se za vrlo ozbiljne stvari, kao što je korupcija, ali je u proteklim godinama, kako nam je potvrđeno, bilo i primjera da se posao uspije sačuvati uprkos teškim optužbama.

“Čak i to smo imali: da državna službenica, koja je optužena za kriminal, ali ne koruptivni, nego kriminal opšte namjene, u konačnici nije ostala bez posla, nego je završila sa degradacijom po presudi Suda BiH, odnosno otišla je na nižu poziciju. To nije bilo u prošloj godini, nego možda dvije godine unazad”, precizirao je Akšamija u izjavi za “Nezavisne novine”.

Inače, i u Prijedlogu izvještaja o radu Agencije za državnu službu BiH za prošlu godinu navodi se da su u toj godini ukupno sprovedena svega četiri disciplinska postupka.

Kako je pritom navedeno, tri postupka su započeta i okončana u 2022. godini, a nijedan nije započet u 2021. i okončan u 2022.

“Takođe, jedan disciplinski postupak je započet u 2022. godini, a okončan je u 2023. Broj je nešto manji od ciljane vrijednosti u 2022. godini, ali isto opet ne zavisi od Agencije već od broja zahtjeva institucija za sprovođenje disciplinskog postupka”, navodi se u ovom dokumentu.

Treba naglasiti da su, kada je riječ o disciplinskim stvarima, iz nadležnosti Agencije za državnu službu BiH jedino izuzeti državni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. U UIO BiH su, kako nam je potvrđeno, prošle godine otpuštena četiri službenika.

“Tokom prethodne godine kao rezultat disciplinske mjere konačnim rješenjem prestao je radni odnos četiri službenika – tri zaposlenika i jedan državni službenik”, rekao je za “Nezavisne novine” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno