Connect with us

Politika

Nijedan državni službenik nije dobio otkaz

Pred disciplinskim komisijama Agencije za državnu službu BiH su prošle godine vođena tek četiri disciplinska postupka protiv državnih službenika, s tim što nijedan od njih nije dobio otkaz.

Dakle, institucije se nisu zahvalile na saradnji nikome od oko 2.700 zaposlenih u ministarstvima i ostalim institucijama.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, rekao je za “Nezavisne novine” da u prošloj godini otkaza nije bilo.

“Što se tiče disciplinskih postupaka koji su vođeni, mislim da su se završili djelomično oslobađanjem, a neki su dobili kazne. Što se tiče kazni, skoro sve su ili neka vrsta opomene ili smanjenje plate”, naglasio je Akšamija.

Komentarišući podatak da nijedan državni službenik nije dobio otkaz, on ističe da se iz toga može zaključiti svašta.

“Može se zaključiti da je državni službenik zaštićen kao medo u šumi, narodski rečeno. A ja mogu zaključiti da se nevoljko pokreću disciplinski postupci, da se pokušava uvijek stvar završiti izvan postupka, da se kazne izriču postupno, te da su vrlo oštre kazne rijetkost”, rekao je Akšamija za “Nezavisne novine”.

Kazna prestanka radnog odnosa izriče se za vrlo ozbiljne stvari, kao što je korupcija, ali je u proteklim godinama, kako nam je potvrđeno, bilo i primjera da se posao uspije sačuvati uprkos teškim optužbama.

“Čak i to smo imali: da državna službenica, koja je optužena za kriminal, ali ne koruptivni, nego kriminal opšte namjene, u konačnici nije ostala bez posla, nego je završila sa degradacijom po presudi Suda BiH, odnosno otišla je na nižu poziciju. To nije bilo u prošloj godini, nego možda dvije godine unazad”, precizirao je Akšamija u izjavi za “Nezavisne novine”.

Inače, i u Prijedlogu izvještaja o radu Agencije za državnu službu BiH za prošlu godinu navodi se da su u toj godini ukupno sprovedena svega četiri disciplinska postupka.

Kako je pritom navedeno, tri postupka su započeta i okončana u 2022. godini, a nijedan nije započet u 2021. i okončan u 2022.

“Takođe, jedan disciplinski postupak je započet u 2022. godini, a okončan je u 2023. Broj je nešto manji od ciljane vrijednosti u 2022. godini, ali isto opet ne zavisi od Agencije već od broja zahtjeva institucija za sprovođenje disciplinskog postupka”, navodi se u ovom dokumentu.

Treba naglasiti da su, kada je riječ o disciplinskim stvarima, iz nadležnosti Agencije za državnu službu BiH jedino izuzeti državni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. U UIO BiH su, kako nam je potvrđeno, prošle godine otpuštena četiri službenika.

“Tokom prethodne godine kao rezultat disciplinske mjere konačnim rješenjem prestao je radni odnos četiri službenika – tri zaposlenika i jedan državni službenik”, rekao je za “Nezavisne novine” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Politika

“Rezultat medijske i političke kampanje PROTIV NJEGA” Dodik o ATENTATU na Trampa, dotakao se i SVOJE BEZBJEDNOSTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa rezultat medijske i svake druge političke kampanje protiv jednog čovjeka.

Dodik je rekao da takva kampanja satanizuje i pokušava predstaviti čovjeka protiv kojeg se vodi kao opšte zlo koje treba skloniti, što je u Trampovom slučaju i dovelo do atentata na njega.

– Očigledno je da je Amerika podijeljeno društvo. Ipak, ona je još moćna i jaka zemlja i neki smatraju da dosadašnju dominaciju treba da zadrže i pokušavaju da upravljaju drugim zemljama. Svjesni su da se svijet mijenja i da se unipolarni svijet zamjenjuje sa više centara moći – rekao je Dodik.

On je dodao da napad na Trampa treba osuditi, te je bivšem predsjedniku poželio da pobijedi na izborima jer je očigledno da njegova politička platforma i program sigurno doprinose tome da se svijet osjeća sigurnim.

– Treba vjerovati u sposobnost Amerike da održi stabilno društvo. Mislim da je to nešto što će se i desiti – rekao je Dodik.

On je podsjetio da SAD za vrijeme Trampovog predsjedničkog mandata nisu započele nijedan novi rat, što govori o tome kakvo je njegovo opredjeljenje, a da demokratska administracija koja je na vlasti gotovo svakodnevno otvara neke nove sukobe.

Predsjednik Srpske smatra da će Amerika jednog dana morati da se pomiri sa novom ulogom da ne može biti dežurni policajac, ali je primijetio da će na tom putu mnogi stradati, a neki će imati neugodnosti kao što ih imaju u Srpskoj.

– Ipak, to da zadržimo i sačuvamo ono što Republika Srpske jeste i što želimo da bude, jeste vrednije od ličnog komoditeta bilo koga od nas – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je prilikom kandidature znao da neće biti lako, bez obzira na uvriježeno mišljenje u narodu o političarima da su “ovakvi ili onakvi”.

– Ako želite da budete narodni političar i radite u interesu naroda i branite ono što je naciionalna ili narodna stečevina, da nikada ne zaboravite ljude koji su stradali za Srpsku, onda morate da računate da imate i neprijatelje. Mislim da Republika Srpska ima značajne i jake neprijatelje – zaključio je Dodik.

“Osjećam se bezbjedno u Srpskoj”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u Srpskoj osjeća veoma bezbjedno.

Dodik je pojasnio da tome u prilog ide smanjenje opšteg kriminaliteta i povećanje stepena otkrivenosti, kao i da sve to govori da se radi i operativno i preventivno, što svakome u Republici Srpskoj daje sigurnost.

Na pitanje koliko su opasne izjave iz Sarajeva koje najčešće dolaze od ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, Dodik je odgovorio da ne želi da luzerima daje na značaju.

– Kad god pomenem tako neke luzere kao što su ti likovi, oni dobijaju na značaju. Ne zato što sam ja nešto važan, već što je na sceni opšta medijska hajka iz Federacije na nas, posebne na mene. Sve ono što sam ikada rekao o njima, uvijek mogu ponoviti – zaključio je Dodik.

 

Nastavi čitati

Politika

SKANDAL: Za Miru Lazovića ubistva Srba su MALA GREŠKICA?! (VIDEO)

Nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović nazvao je ubistva Srba “malom greškicom” u borbi Armije RBiH za odbranu.

On je za “Face TV”, govoreći o Srebrenici, priznao da je i Armija BiH činila zločine nad Srbima, navodeći primjer u Kazanima.

Lazović je potom rekao da je slučaj u Kazanima “mala greškica” koja ne smije da “degradira časnu borbu Armije RBiH u odbrani BiH”.

Podsjećamo, zločin na Kazanima označava ubistva Srba od sredine 1992. do oktobra 1993. godine čija tijela su potom bacana u jamu Kazani.

Ubistva Srba su vršili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Broj ubijenih Srba na tom mjestu nikada nije zvanično utvrđen, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Politika

CIK BiH USVOJIO ODLUKU Vuković dobio mandat delegata u Domu naroda BiH umjesto Novaković Bursać

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je danas da je Nenad Vuković iz PDP delegate u Domu naroda BiH iz Republike Srpske.

Na hitnoj sjednici CIK BiH jednoglasno je usvojen Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

To znači da je izmjenjena odluka iz januara 2023. godine gdje je stajalo da je srpski član Snježana Novaković Bursać, zamijenjeno sa Nenadom Vukovićem.

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić rekla je da će nakon današnje usvojene odluke ona biti proslijeđena službenim glasnicima u BiH, te će biti objavljena na službenim stranicama CIK BiH, a nakon čega će materijal o dodjeli mandata biti uručen Vukoviću i proslijeđen u Dom narod BiH.

Nastavi čitati

Aktuelno