Connect with us

Politika

SDA NE MOŽE BEZ BLOKADA Imovina Srpske ponovo pred Ustavnim sudom BiH

Nakon što je Ustavni sud Republike Srpske donio odluku da Zakon o nepokretnoj imovini RS ne predstavlja povredu nacionalnog interesa Bošnjaka, iz SDA najavljuju da će „pravdu“ potražiti na Ustavnom sudu BiH.

Iz SDA tvrde da je njihov pravni tim već pripremio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini Srpske, koji će biti upućen Ustavnom sudu BiH.

– Zahtjev će putem ovlaštenog podnosioca biti upućen Ustavnom sudu BiH odmah po objavi odluke Ustavnog suda Republike Srpske u Službenom glasniku RS – naveli su u SDA.

“Izgubili poluge moći”
Predsjednik parlamenta Srpske i lide US, Nenad Stevandić, ističe da je očito da je SDA izgubila sve poluge moći, a njihovo obraćanje Ustavnom sudu BiH govori da je to njihovo posljednje uporište.

To razotkriva vezu SDA sa Ustavnim sudom BiH, koji je služio interesima te stranke u prethodnim godinama. SDA ima još samo ta tri stranca u Ustavnom sudu BiH i očito je da je sve druge poluge pogubila. To im je trenutno slamka spasa da bi opstali u političkom životu, ali to im neće pomoći da se vrate na vlast – poručuje Stevandić.

Na pitanje da li se plaši da bi Ustavni sud BiH ponovo mogao da ospori Zakon o nepokretnoj imovini Srpske, Stevandić ističe da se ne plaši, jer kakvu god odluku taj sud donese, Republika Srpska će imati odgovor.

– NSRS će ponovo izglasati zakon koji će biti u skladu s našim potrebama i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prema tome, nema toga ko može da nas poremeti, ukoliko smo međusobno dobro organizovani i imamo međusobno dobre odnose – ističe Stevandić za Srpskainfo.

“Ustavni sud produžena ruka SDA”

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS, Denis Šulić, ističe da SDA gubi svoj politički uticaj u cijeloj BiH i na ovaj način žele da dobiju bar jedan jeftini politički poen i pokušaju da povrate poljuljani rejting.

SDA je izgubila izbore na svim nivoima, a u Srpskoj su spali na jednog poslanika. To govori o tome koliko su politike SDA prepoznate kod naroda. Svi znamo da je Ustavni sud BiH produžena ruka SDA i to će ostati do reforme tog suda, na čemu će SNSD i njeni partneri iz Srpske nastaviti da insistiraju – kaže Šulić za Srpskainfo.

Dodaje da Srpska neće odustati od svojih šuma, rijeka i poljoprivrednog zemljišta, ali je spremna razgovarati o svim važnim temama, pa i o temi imovine, s partnerima iz Federacije BiH.

– Raduje me da sada, bez obzira što imamo različite poglede, možemo s partnerima iz FBiH da razgovaramo o različitim temama i da približimo naše različite poglede na različite političke teme, a sve u korist građana čitave BiH – ističe Šulić.

On kaže da sa SDA, dok je bila u vlasti, nije bio moguć razgovor jer su iz te stranke dobijali samo ultimatume i blokade.

Drago mi je da su izgubili svoj politički potencijal i da ne mogu više biti smetnja nijednom razvojnom projektu u BiH – poručuje Šulić.

Zakon
Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je prošle godine usvojila Zakon o nepokretnoj imovini kojim bi na Srpsku bila upisana nepokretna imovina koju koriste institucije, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe koje je osnovala RS, te gradovi ili opštine.

Zakon je trebao da stupi na snagu 13. aprila prošle godine, ali je dan ranije visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit, čiji mandat Srpska ne priznaje, suspendovao zakon i donio odluku da se on ne provodi do odluke Ustavnog suda.

U međuvremenu je Ustavni sud BiH u septembru prošle godine taj Zakon stavio van snage. U svojoj odluci sud navodi da Srpska “nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona”, jer se radi o nadležnosti BiH – te su, kako kažu, ponovili svoje stajalište iz ranijih odluka.

Nakon ovoga vlast Srpske je najavila da će usvojiti novi Zakon. Riječ je o izmjenjenom sadržaju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, a koji je parlament Srpske usvojio u decembru prošle godine.

Politika

Ako SDS-u zabrane izlazak na izbore, CIK ONDA MOŽE DA KAZNI BILO KOGA

Srpska demokratska stranka (SDS) na lokalne izbore u oktobru izlazi pod imenom “SDS-Volja naroda”, odlučio je danas Glavni odbor stranke.

Formiran je i Glavni izborni štab na čijem čelu je Želimir Nešković.

Predsjednik Glavnog odbora Jovica Radulović rekao je da su Predsjedništvo stranke i njen predsjednika ovlašteni da preduzmu sve aktivnosti da bi sve kandidatske liste ispunile uslove pred Centralnom izbornom komisijom (CIK), prenosi Srna.

Jedan od zaključaka je i da se nastavljaju aktivnosti, uključujući i sudski proces pred Ustavnim sudom BiH kako bi SDS “pobio” odluke CIK-a i Apelacionog odjeljenja Suda BiH, jer smatraju da su te odluke uskratile izborno pravo i stranci i biračima.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da SDS nastavlja pravnu borbu kroz apelaciju Ustavnom sudu što, smatra, ima mnogo širi značaj od pojave stranke na lokalnim izborima.

“Ovaj postupak je mnogo važnije pitanje, čak i od Republike Srpske, jer ukoliko se SDS-u zabrani učešće na izborima, onda se uvodi pravilo u sudskoj praksi gdje CIK ili bilo ko drugi ima mogućnost da kazni određeni politički subjekt koji mu iz nekog razloga nije simpatičan ili politički podoban”, rekao je Miličević.

Kada je riječ o izborima, on je naveo da u svim opštinama na izbore izlaze sa kandidatskim listama i da će u najvećem broju lokalnih zajednica imati kandidate za načelnike i gradonačelnike.

Govoreći o najavama o zatvaranju OHR-a, Miličević je ponovio da je stav SDS-a o ovom pitanju poznat, jer smatraju da je Kristijan Šmit izabran nelegalno i nelegitimno što je ova stranka potvrdila i kroz zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li je tačna izjava ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da SDS nije tražio da bude skinut sa crne liste Ministarstva finansija SAD, Miličević je rekao da SDS to nije tražio u periodu od 2004. do 2024. godine već “prije nekoliko mjeseci”.

Šef Glavnog izbornog štaba SDS-a Želimir Nešković rekao je da će jedna od prvih aktivnosti biti prikupljanje potpisa za očuvanje 9. januara, a ovom prilikom je pozvao SNSD da pokrene sve mehanizme za smjenu ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije jer čini ogromnu štetu srpskom narodu i interesima Srpske.

Nastavi čitati

Politika

PDP PORUČIO ĐAJIĆU “Doktor do 1. jula da završi KLIZEĆU GARAŽU, u koju je potrošeno toliko novca da SVA DJECA SRPSKE DOBIJU SUBVENCIJE”

Pozivamo direktora Univerzitetakog kliničkog centra Republike Srpske i prvog čovjeka SNSD Banjaluka, Vladu Đajića da do 1. jula uplati sve poreze i doprinose koje ova ustanove duguje kako bi ljekari imali pravo na zdravstveno osiguranje.

Poručili su ovo iz Gradskog odbora PDP Banjaluka.

– Neka doktor Đajić do 1. jula završi prije pet godine započetu klizeću garažu, u koju je potrošeno toliko novca da djeca u cijeloj Republici Srpskoj dobiju subvencije. Pozivamo ga do 1. jula riješi liste čekanja za preglede i operacije na UKC, pa tek onda da se bavi listama čekanja u banjalučkim vrtićima – poručuju iz Gradskog odbora PDP.

Navode da, iako su roditelji zadovoljni novim povećanjem subvencija i planom za potpuno izjednačavanje cijena, doktor Đajić ponovo miješa politiku tamo gdje joj nikako nije mjesto.

– Njegova današnja izjava da gradonačelnik ponižava roditelje sa povećanjem subvencija sa 60 na 150 KM i da do 1. jula izjednači cijene privatnih i državnih vrtića idelana je prilika da pitamo i njega i Vladu Republike Srpske šta se desilo sa najavom Vlade Republike Srpske od 11. septembra 2019. godine kada su zvaničnici Srpske najavili da će predškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj biti besplatno? – pitaju iz banjalučkog PDP.

Kaže da je Đajićeva današnja izjava idalan podsjetnik i na to da banjalučki SNSD za više od dvije decenije vladavine u Banjaluci, kada su imali i gradonačelnike i skupštinsku većinu, nije napravio nijedan korak kada je u pitanju subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima.

– Za razliku od njih, gradonačelnik Draško Stanivuković je tokom svog prvog mantada uveo subvencije, besplatne udžbenike, pomoć porodiljama, besplatne mature, besplatu legalizaciju, besplatne placeve za mlade bračne parove, kao i mnoge mjere koje su znatno olakšale život banjalučkim porodicama – ističe GrO PDP Banjaluka.

Nastavi čitati

Politika

OŠTAR ODGOVOR HELEZU IZ SRPSKE: Niko ga više ne doživljava ozbiljno

Prijetnje Zukana Heleza, ministra odbrane BiH, pucnji su u prazno i niko ga ne doživljava ozbiljno.

Tako glasi jedna od poruka iz Srpske, na Helezovu izjavu da će Srbi u Republici Srpskoj izvući deblji kraj i proći kao Srbi u Republici Srpskoj Krajini koji su protjerani u “Oluji”.

Helez je rekao da bi za Srbe bila “prednost” ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH. Pritom je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Iz Boračke organzacije opštine Novi Grad rekli su da je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda i niko je ne može dijeliti niti ukinuti, pogotovo ne Helez.

“Republika Srpska je jedinstvena teritorija potvrđena mirovnim ugovorom u Dejtonu i kao takva čini jedan od dva dijela BiH tako da kantonizacija u Republici Srpskoj ne dolazi u obzir”, rečeno je u Boračkoj organizaciji opštine Novi Grad.

Za Helezovu izjavu, borci kažu da jasno govori o tome koliko su za bošnjačke političare i kvaziinetelektualce Srbi poželjni u BiH.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije iz Trebinja Petar Vuković izjavio je da onima koji žele da nestane Republika Srpska to neće poći za rukom, jer je srpski narod složan.

“Umjesto da se radi na pomirenju i suživotu, oni pokušavaju da stvore neki nemir i neprijateljstvo”, rekao je Vuković.

Iz Boračke organizacije opštine Čelinac istakli su da se Heleza niko ne plaši u Republici Srpskoj niti ga doživljava ozbiljno, a njegove izjave o ukidanju Srpske i brisanju njenog imena smatra pucnjem u prazno.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Čelinac Dalibor Vujičić rekao je Srni da su Helezove izjave očajnički potezi jednog ministra, koji je izgubio svaki kredibilitet i sada se ponaša kao ranjena zvijer.

Prema njegovim riječima, kako vrijeme više prolazi i kako su sve vidljiviji otpori Republike Srpske na konstantne pritiske, tako ni Helez više ne zna šta priča.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović istakao je da Republika Srpska nikada neće nestati i da nikakav Zukan Helez neće odlučivati o njenoj sudbini, te da treba pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević-Gavrilović ističe da srpski narod, koji je za svoju slobodu i za Republiku Srpsku dao više od 23.000 srpskih života, neće dozvoliti da Srpska bude ukinuta.

Gavrilovićeva je istakla da bi jedan ministar trebalo da bude oprezniji prilikom javnih nastupa.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da onaj ko traži ukidanje Republike Srpske u stvari glasa za njenu samostalnost.

“U ovom momentu Zukana Heleza smatramo najvećim promoterom samostalnosti Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

Nastavi čitati

Aktuelno