Connect with us

Hronika

Niko ne zna pod kojim uslovima je Gačanin pušten na slobodu

Iako je označen kao jedan od najvećih trgovaca narkoticima na svijetu, Edin Gačanin je 29. decembra oslobođen iz zatvora u Dubaiju, iako niko ne zna pod kojim uslovima, jer mu nije određena ni kaucija niti mu prijeti izručenje.
Kako prenosi magazine Vice, iako se prvo spekulisalo da je riječ o papirološkom propustu nizozemskih vlasti, oni su to već demantovali.

“Znamo za priče o papirološkom propustu, da smo predali kasno. Ali, to jednostavno nije istina. I dalje pokušavamo da iznađemo razlog za njegovo puštanje na slobodu”, rekao je portparol nizozemskog tužilaštva Vim de Bruin.

S druge strane, Zuhair Belkhair, koji je uhapšen zajedno sa Gačaninom, pušten na slobodu nakon plaćene kaucije i on čeka ekstradicioni proces, kojim bi trebao da bude izručen Nizozemskoj.

Puštanje obojice na slobodu razljutilo je i šokiralo nizozemske vlasti, koje su bile uvjeren da učešće SAD u cijelom slučaju, prvenstveno DEA, trebalo da znači da će UAE deportovati obojicu. U ovom momentu, izvjesno je samo da će Belkhair biti izručen.

S druge strane, situacija sa Gačaninom nikome nije jasna, ali Vice prenosi da je, po svemu sudeći, zahtjev za Gačaninovo izručenje odbijen, ali nizozemske vlasti trenutno utvrđuju šta se zaista desilo.

“Ovo je zaista frustrirajuće za Nizozemce, ali i Amerikance”, kaže jedan policijski zvaničnik, koji je želio ostati anoniman:”Samo učešće DEA trebalo da bude znak da ćemo dobiti uvjeravanja i garancije od UAE da će njihovo pravosuđe ovaj slučaj shvatiti ozbiljno”, rekao je on.

Gačanin, rođen u BiH, ali odrastao u Nizozemskoj, jedan od najznačajnijih figura u kokainskoj industriji.

“DEA misli da je on jedan od 50 najvećih trgovaca kokainom u svijetu, ali mi mislimo da je u top pet evropskih”, rekao je evropski policijski zvaničnik.

On dodaje da Gačanin, poznat po nadimku Tito kontroliše velike proizvodne kapacitete u Peruu:

“Najmanje pet laboratorija je direktno pod Titovom kontrolom. Inače, izuzetno je rijetko da neko od evropskih trgovaca kokainom kontroliše laboratorije, zapravo, mislim da je on jedini. To mu omogućava da ima pristup ogromnim količinama kokaina, i to po veleprodajnim cijenama”, kaže ovaj zvaničnik.

Hronika

DETALJI TRAGEDIJE U FOČI: Poginuo vozač kamiona iz Dervente, inspekcija kontroliše tunel

Inspekcijski nadzor za tunele izvršiće danas, po nalogu Okružnog javnog tužilaštva iz Trebinja, pregled tunela na magistralnom putu Foča-Sarajevo da bi utvrdio činjenično stanje na mjestu saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo vozač kamiona, rečeno je u Policijskoj upravi Foča.

Tužilaštvo je zatražilo i obdukciju tijela nastradalog vozača, koja će se obaviti danas u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Tridesetosmogodišnji vozač kamiona iz Dervente S.M. poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče oko 14.30 časova u mjestu Sijerački Mlini, na području opštine Foča.

Do nesreće je, navodi Srna, došlo u tunelu usljed odrona kamena, koji je pao kroz prednje vjetrobransko staklo kamiona i nanio povrede koje su usmrtile vozača teretnog motornog vozila.

U saopštenju policije navedeno je da je na mjesto saobraćajne nezgode zajedno sa patrolom saobraćajne policije odmah izašla dežurna ekipa Doma zdravlja Foča radi ukazivanja ljekarske pomoći, pri čemu je dežurni ljekar konstatovao da je povređeno lice preminulo od zadobijenih povreda.

Obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je izašao na mjesto nesreće i pod čijim su nadzorom policijski službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Foča i inspektor kriminalističke policije izvršili uviđaj.

Nastavi čitati

Hronika

NALOŽENA OBDUKCIJA: U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula pješakinja

Banjalučanka Jelena Davidović (78) poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče oko 17.15 sati u mjestu Radinjača kod Banjaluke.

Nju je, dok se kretala pješke, udarilo vozilo marke „renault“ kojim je upravljao Milan Кaralić (52).

“Uviđaj je obavila dežurni tužilac Tanja Mrđa zajedno sa službenicima Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banja Luka. Tužilac je naložila da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere na utvrđivanju okolnosti saobraćajne nesreće, a naložena je i obdukcija tijela stradale osobe koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu “, istaknuto je iz tužilaštva.

Nastavi čitati

Hronika

AKCIJA “KAPITAL”: Zbog pokušaja UBISTVA Živkovića, SIPA pretresa na 11 lokacija

Pripadnici Državne agencija za istragu i zaštitu (SIPA) sprovode operativnu akciju “Kapital” na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo, a zbog krivičnih djela “Ubistvo” i “Pokušaj ubistva” iz februara i marta 2022. godine

Riječ je operativnoj akciji koja se vrši u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela Ubistvo, a vezi sa krivičnim djelom Pokušaj ubistva koje se dogodilo 15.02.2022. godine i 16.03.2022. godine u Sarajevu, na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Pretresi se vrše na jedanaest 11 lokacija, u toku dana će od strane policijskih službenika SIPA biti ispitan osumnjičeni Jasmin Hasić. Takođe, planira se i saslušanje više lica u svojstvu svjedoka.

“U toku rada po navedenom predmetu policijski službenici SIPA-e ostvarili su saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Centrom za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije, JZU Zavod za sudsku medicinu i Kriminalističko tehničkim centrom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Istočno Sarajevo i Kantona Sarajevo”, saopšteno je iz SIPA-e.

Pretresi se vrše u saradnji sa Federalnom upravom policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nastavi čitati

Aktuelno