Connect with us

Banjaluka

NINKOVIĆ INSISTIRAO NA SMANJENJU PLATA, SUD GA OSPORIO: Ima najveća primanja, a žalio se na plate službenika

Ljubo Ninković se obrušio na radnike Gradske uprave i na njihove plate, zahtijevajući smanjenje plata za 405 radnika

Da apsurd bude još veći, na plate službenika se žalio neko ko ima najveća primanja, a uzgred ni sam ne zna koliko tačno iznosi njegova plata.

Okružni sud u Banjoj Luci donio je presudu kojom je uvažio tužbu Grada Banja Luka i poništio rješenje budžetskog inspektora – Ministarstva finansija Republike Srpske – kojem su Gradu naložene mjere koje bi imale za posljedicu smanjenje plate za zaposlene u Gradskoj upravi po osnovu složenosti posla.

Smisao svih zakona koji regulišu radnu oblast i radne odnose je da zaštiti minimum prava koja imaju zaposleni. To su bili jasni argumenti koje smo prezentovali i prilikom kontrole budžetske inspekcije u septembru prošle godine, ali predsjednik Skupštine Grada je tada govorio drugačije odnosno na sceni je bio pokušaj destabilizacije rada vođen političkim motivima – kazao je gradski menadžer, dodajući da je za vrijeme ranijih adminstracija odnosno u posljednjih deset godina oko 550 zaposlenih imalo ovo „sporno“ uvećanje plate po osovu složenosti posla

Kazao je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, ističući da je ova presuda dokaz da se niti jednom poslodavcu ne može uskratiti mogućnost da zaposlenima omogući veća prava.

Sada je, kako je istakao – ispravnost iznesenih argumenata, potvrdio i Okružni sud svojom presudom od 7. juna 2024. godine.

-To znači da je rješenje budžetskog inspektora kojim je naloženo smanjenje plata zaposlenim po osnovu složenosti posla, Sud osporio i stavio van snage – rekao je on.

Naime, Grad Banja Luka u septembru prošle godine podnio je tužbu Okružnom sudu u Banjoj Luci protiv tada donesenog rješenja Ministarstva finansija Republike Srpske tačnije akta budžetske inspekcije Ministarstva finansija kojim je Gradu Banja Luka naloženo da „radi otklanjanja nepravilnosti utvrđenih u postupku kontrole izvršenja Budžeta Grada Banja Luka – plate zaposlenih za period 01. januara 2021. godine do 30. juna 2023. godine preduzme mjeru kojom će obračun i isplatu plata zaposlenih u Gradskoj upravi sa uvećanjem plate za obavljanje visokosloženih, najsloženijih ili izuzetno značajnih poslova uskladiti sa tačkom 2. Odluke o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku (Službeni glasnik Republike Srpske, br. 53/16, 12/22, 39/22)“.

Sada donesenom presudom Okružni sud je uvažio tužbu Grada Banja Luka i poništio osporeni akt Ministarstva finansija.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Povećane subvencije za juli za privatne vrtiće biće isplaćene do 5. avgusta”

Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine. Isplata za juli biće najkasnije do 5. avgusta, poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Upitao je da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi interes.

-Pojedinci su „uplašeni“ da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština Grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe. Pitanje isplate prošlogodšnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu – naglasio je gradski menadžer.

Ističe da je ovo prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci.

-Grad Banja Luka redovno izmiruje svoje obaveze, za razliku od Vlade Republike Srpske koja je u julu isplatila subvencije za stambene (IRB) kredite za mart mjesec – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

U SKLOPU „LJETA NA VRBASU“: Dan sporta na vodi u četvrtak

U sklopu manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ 25. jula od 18.00 časova biće održan Dan sporta na vodi, koji predstavlja još jedan dio uzbudljivog programa ovogodišnje manifestacije.

-Pridružite nam se na spektakularnom danu posvećenom sportovima na vodi: dajak, kajak, rafting, supovi i još mnogo toga.  Uz di-džej žurku, pripremili smo nezaboravno veče za sve ljubitelje vodenih sportova i dobre zabave. Ne propustite priliku da uživate u ljepotama Vrbasa i aktivno provedete veče uz sjajnu atmosferu – navedeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Banje Luke.

Dan sporta na vodi biće održan na lokaciji Dajak pristanište kod Kluba 22, odnosno na Abaciji.

Kompletan program manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD PODRŽAO OBNOVU JOŠ JEDNE FASADE! Zgrada u Ulici Milana Tepića broj 13 zasijala novim sjajem (FOTO)

Uz podršku Grada, još jedna stambena zgrada zajednice etažnih vlasnika dobiće novu fasadu. Riječ je o ZEV-u u Ulici Milana Tepića broj 13, koja će uskoro biti u sasvim novom ruhu.

Osim toga, uskoro će početi radovi i na zgradi na Bulevaru cara Dušana broj 9.

-Ulaganjem u energetsku efikasnost čuvamo energiju, štedimo novac, ulažemo u budućnost, a ujedno i uljepšavamo naš grad – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, obje ove zajednice etažnih vlasnika odabrane su putem Javnog poziva zajednicama etažnih vlasnika stambenih zgrada za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama na području grada Banjaluke.

Zahvaljujući podršci Grada Banjaluke, novu fasadu u protekle dvije godine dobili su i stambeni objekti u Knežopoljskoj ulici broj 1, Vaclava Havlika Vene broj 4, Duška Koščice broj 1 i Braće Pantića broj 7.

Nastavi čitati

Aktuelno