Connect with us

Politika

NOVE MJERE VLADE SRPSKE! Podsticajima planiraju SUZBITI sivu ekonomiju!

Vlada Republike Srpske nastaviće da suzbija sivu ekonomiju kroz podsticaje u privredi za povećanje plata radnika s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti privrede, rečeno je u Ministarstvu privrede i preduzetništva.
U ovom ministarstvu naglašavaju da će radi pojednostavljenja poslovanja i većoj transparentnosti biti nastavljena i digitalizacija javne uprave koja će omogućiti privredi, građanima i upravi sve usluge na jedom mjestu, te obezbijediti povećanje broja elektronskih usluga.
Kako se naglašava, u narednom periodu potrebno je intenzivno raditi na otklanjanju postojećih ograničenja i problema, prouzrokovanih posljedicama pandemije, energetskom krizom, rastom cijena sirovina i otežanim lancima snabdijevanja.

– Treba nastaviti sprovođenje aktivnosti i mjera čiji je cilj rast plata u realnom sektoru, nastaviti i unaprijediti aktivnosti na pružanju podrške za uvođenje novih tehnologija i opreme, digitalne transformacije i tehnoloških inovacije kao i obezbijediti dodatna sredstva za tehnološki razvoj – navode iz resornog ministarstva.
Iz Ministarstva privrede i preduzetništva podsjećaju da je Vlada Srpske usvojila informaciju o stanju u privredi u Republici Srpskoj za 2021. godinu koje je sačinilo ovo ministarstvo, u kojem se navodi da je prošle godine zabilježen oporavak proizvodnih aktivnosti.
U informaciji resornog ministarstva se navodi i da je prosječna neto plata veća za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu i da je iznosila 1.004 KM.
– Rast plata je nastavljen i u 2022. godini, te je u prvom polugodištu ona iznosila 1.157 KM i veća je za 3,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – ističe se u informaciji.

Ostvaren je rast finasnijskih pokazatelja poslovanja privrednih subjekata iz realnog sektora, dok je broj zaposlenih lani bio najveći od kada se ovaj pokazatelj prati – 279.030 zaposlenih lica, što je više za 4.803 zaposlena ili 1,75 odsto u odnosu na 2020. godinu.

(SRNA)

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno