Connect with us

Društvo

NOVITOVIĆ SE JAVIO IZ TURSKE “Prva smjena spasilaca se vraća u subotu”

Prva smjena specijalizovane jedinice za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite iz razorenog Kahramanmaraša vraća se u subotu, 18. februara, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Uprave Milan Novitović.
Novitović je naveo da bi sutra trebalo da bude odlučeno da li će i u kojem kapacitetu druga smjena spasilaca otići u Tursku.

On je dodao da bi o tome trebalo da razgovara sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem.

“Specijalizovani tim Civilne zaštite Srpske je partnerska organizacija Turske agencije za zaštitu i spasavanje /AFAD/ i u saradnji sa njima donijećemo odluku koliko dugo ćemo tragati za preživjelima. Sve ovo vrijeme smo radili u saradnji sa AFAD-om i tako će biti”, rekao je Novitović.

Komentarišući odlazak spasilačkih timova iz Hrvatske, Austrije, NJemačke i još nekih zemalja iz bezbjednosnih razloga, Novitović je naglasio da bazbjednost nijednog spasioca Civilne zaštite ni u jednom trenutku nije bila ugrožena.

“Tačno je da je bilo situacija u kojima su građani u velikim očekivanjima i želji da pokušaju da što prije spasu najmilije iz ruševina pokušavali da neke timove upute na određene lokacije, odnosno da postanu prioritet. Mi smo uputstva isljučivo dobijali od AFAD-a i po njima smo postupali”, ispričao je Novitović.

Novitović je naveo da su svakog dana sve manje šanse da iz ruševina budu izvučena preživjela lica, ali da su čuda i splet srećnih okolnosti mogući, te da spasioci svakog dana odlaze na teren u nadi da će izvući nekog živog.

Društvo

Koštaće 210 KM: Za starije od 15 godina vakcinacija protiv HPV od ponedjeljka

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, za osobe starije od 15 godina, počinje u ponedjeljak.

Kako su saopštili iz ovog instituta, na raspolaganju je devetovalentna HPV vakcina Gardasil 9, proizvođača MSD.

– Vakcinacija će se obavljati u periodu od 8 do 14 časova. Zakazivanje termina nije potrebno – naglasili su iz IJZ RS.

Cijena jedne doze vakcine je 210 KM, a kompletna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze, dok je preporučeni razmak između doza godinu dana.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj telefona 051 491 648 ili mejl adresu vakcinacija@phi.rs.ba

Podsjetimo, u Republici Srpskoj je prije dva dana počela vakcinacija protiv HPV, koja je za uzrast od 11 do navršenih 15 godina besplatna.

Plan je da se u naredne tri godine svake godine obezbijedi po 10.000 doza ove vakcine.

Stručnjaci upozoravaju da je HPV virus jedna od najčešćih infekcija koje se prenose polnim putem, te da većina ljudi u svom životu dobije ovu infekciju. Ističu da vakcinacija ne predstavlja prevenciju samo zaraznih bolesti, nego i malignih.

U Srpskoj se vakcinacija uvodi kao preporučena, i to prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, dobi od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana.

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Društvo

Kod mladića iz BiH pronađeno pola kilograma heroina, oduzet novac

Pripadnici bečke policije uhapsili su juče 21-godišnjeg mladića iz Bosne i Hercegovine, uhvativši ga kako nosi heroin klijentu.

Sve se desilo u 15. okrugu, a kasnijom pretragom policija je došla do daleko većeg plijena. Oni su ga pratili, a kada su ga zaustavili na samom ulazu zgrade gdje je trebao da isporuči naručeni heroin, kod njega su pronašli oko 50 grama heroina i hladno oružje.

Kasnijim pretresom stana u okrugu Margareten, koji je ovaj diler koristio, policija je pronašla pola pola kilograma heroina kao i gotovinu u iznosu od 3.500 evra.

On je priveden i protiv njega je podnesena prijava. Novac i droga su mu oduzeti.

Nastavi čitati

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Aktuleno