Connect with us

Društvo

Od 20. maja u FBiH stupa na snagu ZAKON O ZABRANI PUŠENJA na javnim mjestima

U Federaciji Bosne i Hercegovine od 20. maja ove godine na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prevozu.

Zakon je izglasan u martu 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara potpisao je zakon 18. maja 2022. godine.

Iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja, su objasnili da za tri mjeseca na snagu stupa dio zakona za fizička lica, a da za ugostiteljske objekte i industriju ostaje period prilagođavanja od još šest mjeseci.

Biće upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti, rekla je Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI, koja je i član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Čekrić je navela da se pušenje zabranjuje i u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja, istakla je Čekrić.

Prema njenim riječima, ugostitelji će tokom perioda prilagođavanja od šest mjeseci moći da upozore gosta o zabrani pušenja i da eventualno odbiju da ga usluže ukoliko gost ne posluša upozorenje.

Kazne propisane zakonom počeće da se naplaćuju nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu zakona.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno