Connect with us

Društvo

Od 20. maja u FBiH stupa na snagu ZAKON O ZABRANI PUŠENJA na javnim mjestima

U Federaciji Bosne i Hercegovine od 20. maja ove godine na snagu stupa Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje kojim se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prevozu.

Zakon je izglasan u martu 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara potpisao je zakon 18. maja 2022. godine.

Iz Udruženja PROI, koje se zalagalo za zabranu pušenja, su objasnili da za tri mjeseca na snagu stupa dio zakona za fizička lica, a da za ugostiteljske objekte i industriju ostaje period prilagođavanja od još šest mjeseci.

Biće upozoravanja, ali neće biti kažnjavanja dok se ne uspostave svi dodatni podzakonski akti, rekla je Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI, koja je i član Federalne komisije za kontrolu upotrebe duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Čekrić je navela da se pušenje zabranjuje i u privatnim sredstvima prevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja, istakla je Čekrić.

Prema njenim riječima, ugostitelji će tokom perioda prilagođavanja od šest mjeseci moći da upozore gosta o zabrani pušenja i da eventualno odbiju da ga usluže ukoliko gost ne posluša upozorenje.

Kazne propisane zakonom počeće da se naplaćuju nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu zakona.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa pljuskovima kao i prethodnih dana

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će preovladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz dnevnu temperaturu vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje, a od sredine dana promjenljivo oblačno sa pljuskovima na zapadu i jugoistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U poslijepodnevnim i večernjim časovima nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima širiće se ka sjeveru, ponegdje su moguće i lokalne nepogode uz pojavu grada, a u Hercegovini suvo i sunčano uz mjestimične kratkotrajne pljuskove.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 15, u višim krajevima od šest, a dnevna od 23 do 29, u višim krajevima od 18 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, u Hercegovini i na jugozapadu južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

VIKEND DONOSI KOLONE! Gužve na tri granična prelaza

Na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila u saobraćaju na ulazu u BiH.

Na ostalim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Frekvencija vozila na putevima je pojačana pa vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Nastavi čitati

Društvo

RAST VRŠNJAČKOG NASILJA ZA 27 ODSTO: Pet školaraca zadobilo teške povrede, jednog vršnjaci seksualno uznemiravali

U posljednjih pet godina bilježi se konstantan rast vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, a samo u prošloj godini evidentiran je 61 slučaj, što je porast od preko 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među maloljetnim žrtvama, 37 su bili učenici osnovne i 38 srednje škole.

Prema podacima MUP-a RS, prilikom vršnjačkog nasilja je pet maloljetnika zadobilo teže, a 47 lakše povrede, dok je 13 maloljetnika pretrpjelo psihičku bol. Pored toga, jedan maloljetnik je seksualno uznemiravan.

“U 2023. godini kao posljedica fizičkog nasilja, izvršena su 34 krivična djela što je porast od oko 26 odsto, a koja su počinila 48 maloljetnika nad svojih 40 vršnjaka. Tu spadaju pet krivičnih djela teška tjelesna povreda, 17 tjelesnih povreda, dva nasilnička ponašanja, jedno polno nasilje i devet ostalih krivičnih djela”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu.

Vršnjačko nasilje su počinila 92 maloljetnika (više za 24,3%), od kojih su 83 dječaka i devet djevojčica. Nasilje je izvršeno nad 75 vršnjaka (više za 25%), od kojih je 58 muškog i 17 ženskog pola.

“Povećanje prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u zadnjih pet godina je rezultat rada policije kroz preventivne kampanje koje su usmjerene na prevenciju društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja i promociju pozitivnih stilova života mladih, koje MUP sprovodi u saradnji sa drugim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita djece i mladih, kao i samostalno”, ocjenjuju iz MUP-a RS.

Nastavi čitati

Aktuelno