Connect with us

Banjaluka

ODBORNICI JEDNOGLASNO PODRŽALI: Usvojeni nacrti rebalansa budžeta Banjaluke za 2022. godinu i budžeta za narednu

Odbornici u Skupštini grada Banjaluka su na današnjem zasjedanju jednoglasno podržali Nacrt rebalansa budžeta grada za ovu godinu i Nacrt budžeta grada Banjaluka za 2023. godinu.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, je danas istakao da se na Rebalans budžeta čeka već šest mjeseci.

Imamo naraspodijeljena sredstva više od 30 miliona KM, a Banjaluka i njeni građani su za to čekanje platili štetu prouzrokovanu inflacijom u iznosu od dva miliona KM – rekao je Kresojević.
On je pojasnio da, ukoliko ne bi bilo novih zaduženja, budžet bi iznosio 170 miliona KM, ali da su za nastavak projekata Banjaluci potrebna i kreditna sredstva, te da je predloženo novo zaduženje od 22 miliona KM i u tom slučaju budžet nakon rebalansa iznosio 192 miliona KM.

– S obzirom na poskupljenja, ali i na to da u kontinuitetu vraćamo stare dugove i da nam to odvlači sredstva predložili smo i novo zaduženje, jer Banjaluka treba da nastavi za infrastrukturnim projektima poput izgradnje mosta u Docu, multifunkcionalnog sportskog centra na Laušu, rekonstrukciju Kastela, za koji ćemo izdvojiti dva miliona KM, kao i nastavak rekonstrukcije šetališta u iznosu od tri miliona KM itd. – rekao je on.

Kada je riječ o rebalansu, kako je istakao Kresojević, od predviđenih sredstava za rebalans za raspođelu biće raspoloživo oko 10 miliona KM, dok ostatak iznosa spada u namjenska sredstva.

– Najveći dio biće raspoređen na održavanje higijene javnih površina, i to oko tri miliona KM, 2,5 miliona KM za usklađivanje cijena projekata vodovoda i kanalizacije – rekao je Kresojević.

Kresojević je naglasio da je dobro što je usvojen Nacrt rebalansa budžeta, jer nijedna instituacija ne može završiti ovu godinu bez njega.

Usvojen je i Nacrt budžeta za narednu godinu, a to podrazumijeva da ćemo pružiti finansijku podršku ‘Akvani’ i napokon odblokirati ovo preduzeće te izmiriti sve obaveze. Osim toga,planirali smo i uređenje obala Vrbasa između gradskog i Zelenog mosta – rekao je Kresojević.
Kako kaže, usvojen je samo nacrt, ali vjeruje da će se do kraja godine usvojiti i sam prijedlog budžeta.

Međutim, ovaj budžet nije dovoljan za razvoj kakav Banjaluka zaslužuje, jer nisu podržani bitni projekti – zaključio je Kresojević.

Banjaluka

DRINIĆ PODRŽAO INICIJATIVU BANJALUČKIH BJESNIKA: “Banjaluci nedostaje manifestacija poput ove”

Narodni poslanik PDP – a Nebojša Drinić podržao je inicijativu banjalučkih pjesnikinja da se jednom godišnje u Banjaluci organizuje veče poezije domaćih autorki.

– Rado sam se odazvao na poziv književnica Aleksandre Čvorović, Nede Gavrić, Gordane Kukić, Selene Berić, Hristine Mrša i Dragane Grujinović Kajiš i podržao njihovu ideju da se promoviše poezija povodom važnih datuma u književnosti i kulturi, uopšte. Naše pjesnikinje su me upoznale sa svojim radom, iznijele mnogo kreativnih ideja, poklonile mi knjige. Smatram da zaslužuju bolje mjesto u našem književnom životu, kao i u društvu u cjelini, rekao je Drinić.

On je dodao da će nastojati da pomogne u organizaciji književnih večeri u Banjaluci u kulturnim ustanovama, ali i u prigradskim naseljima koja često obilazi i koja vape za književnim sadržajima.

– Prijatno druženje i razgovor protekli su u znaku dobrih ideja i pozitivnih vibracija. Dogovorile smo se kako da prezentujemo našu poeziju na najbolji mogući način. Sa Nebojšom Drinićem imam pozitivno iskustvo i dobru saradnju u Dječijoj biblioteci u kojoj radim. Doveo je svoje drugare komšije iz Borika, učlanio ih u biblioteku i djeca nam redovno dolaze i čitaju, ispričala je Aleksandra Čvorović.

Da Banjaluci nedostaje manifestacija poput večeri banjalučkih književnica ukazala je Gordana Kukić i zahvalila se Driniću na podršci.

Pjesnikinja Neda Gavrić predložila je da se banjalučka poezije promoviše uz Vrbas i dajak koji je simbol Banjaluke.

To bi mogao da bude prvi književni sadržaj koji će ovog ljeta zajedno prirediti pjesnikinje. Inicijativu je podržala i književnica Ljiljana Mačkić.

Nastavi čitati

Banjaluka

IZLOŽBE U ČAST kralja Petra Prvog Karađorđevića u BANJALUCI I BEOGRADU

U Muzeju Republike Srpske otvorena je izložba slika „Kralj Petar Prvi“ francuskog slikara Luja Valda Barbija povodom 180 godina od rođenja kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca.

U isto vrijeme u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu svečano je predstavljena slika “Ustanak Petra Mrkonjića“ Spiridona Špire Bocarića, prvog upravnika Muzeja Republike Srpske, koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine. Ova slika „Ustanak Petra Mrkonjića“, krasi prostorije Gradske uprave Grada Banje Luke i po završetku izložbe u Beogradu biće ponovo postavljena u Gradsku upravu.

Sinoćnjem svečanom otvaranju izložbe u Muzeju Republike Srpske u ime Grada Banja Luka prisustvovala je šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice Nevena Blagojević – Podrić, koja je izrazila zadovoljstvo što je prisustvovala jednom tako značajnom događaju.

Izložbe su pripremljene u saradnji dvije krovne muzejske ustanove u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i dogovorene kao dio kulturne saradnje na Svesrpskom saboru održanom u Beogradu.

-Izložbe postavljene u oba grada svakako će doprinijeti jačanju veza između Republike Srpske i Republike Srbije – kazala je Blagojević – Podrić.

Naime, izložbe u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci i u Beogradu u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene do 28. jula.

Nastavi čitati

Banjaluka

SASTANAK STANIVUKOVIĆA I VUČEVIĆA propraćen brojnim POZITIVNIM REAKCIJAMA građana Srbije i Srpske

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković razgovarao je juče sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem o važnim političkim temama za narod, ali i o neizostavnim temama Banjaluke, njenog razvoja i aktuelnih dešavanja u najvećem gradu Srpske.

Nakon sastanka Stanivukovića i Vučevića nizale su se brojne pozitivne reakcije građana Srbije i Srpske, pa su tako neki od njih poručili da je Stanivuković veliki prijatelj Srbije, dok su drugi poručivali da je ovaj sastanak primjer kako Srbi sa obje strane Drine treba da funkcionišu i sarađuju.

Podsjećamo nakon ovog sastanka gradonačelnik Banjaluke je još jednom naglasio da je predsjednik Vlade počasni građanin najvećeg grada Srpske.

“Napredak svakog našeg grada sa ove strane Drine, posebno Banjaluke, uvijek izaziva radost i zadovoljstvo kod predsjednika Vlade koji je od ove godine i počasni građanin našeg grada”, naglasio je Stanivuković.

U nastavku teksta pogledajte neke od reakcije korisnika društvenih mreža na održani sastanak:

Nastavi čitati

Aktuelno