Connect with us

Banjaluka

Usvojeni nacrti rebalansa budžeta Banjaluke za 2022. godinu i budžeta za narednu

Odbornici Skupštine grada Banjaluka na današnjoj sjednici su jednoglasno usvojili nacrt rebalansa za ovu i nacrt budžeta za sljedeću godinu.

Ranije je gradski menadžer Bojan Kresojević rekao da na rebalans budžeta čekamo već šest mjeseci i imamo naraspodijeljenih sredstava u iznosu od preko 30 miliona KM.

– A Banjaluka i njeni građani su za to čekanje platili štetu prouzrokovanu inflacijom u iznosu od 2 miliona KM – rekao je Kresojević.

Dodao je da je izuzetno značajno što se na današnjem zasjedanju Skupštine Grada raspravljalo o nacrtima rebalansa i budžeta za narednu godinu, te da je krajnje vrijeme da se usvoje ovi dokumenti.

Kada je riječ o rebalansu, gradski menadžer je istakao da će od predviđenih sredstava za rebalans za raspodjelu biti raspoloživo oko 10 miliona KM, dok ostatak iznosa rebalansa spada u namjenska sredstva.

Najveći dio biće raspoređen na održavanje higijene javnih površina – oko tri miliona KM, zatim za usklađivanje cijena projekata vodovoda i kanalizacije – 2,5 miliona KM. Dio sredstava predviđen je za dječija igrališta, koja smo ranije započeli poput igrališta u dvorištu Sokolskog doma, kao i za održavanje saobraćajnica – rekao je Kresojević.

Govoreći o budžetu za narednu godinu, gradski menadžer je pojasnio da ukoliko ne bi bilo novih zaduženja, budžet Banjaluke bi iznosio 170 miliona KM, ali da su za nastavak projekata Banjaluci potrebna i kreditna sredstva, te da je predloženo novo zaduženje u iznosu od 22 miliona KM i u tom slučaju budžet iznosio 192 miliona KM.

Sljedeći korak će biti prijedlog za rebalans i budžet i oni će biti na sljedećoj sjednici krajem godine.

Banjaluka

Vodovod: Sutra radovi u banjalučkom naselju Borik

– Sutra će zbog izvođenja radova na cjevovodu u Bulevaru vojvode Petra Bojovića doći do poremećaja u vodosnabdijevanju, navode iz “Vodovoda”.

“Zbog radova u periodu od osam do 18 časova može doći do  pritiska u mreži i poremećaja u vodosnabdijevanju potrošača u naselju Borik”, ističu iz “Vodovoda”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Djevojčica iz Banjaluke anđeoskim glasom rasplakala publiku u Srbiji (VIDEO)

O nastupu osmogodišnje Marije Nagraisalović iz Banjaluke od sinoć priča cijeli region.

Nastupila je na Svečanoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i svojim anđeoskim glasom i ljepotom zasjenila sve prisutne. Dok je, sva u bijelom, pjevala pjesmu “Ne dam” nema kome suze nisu potekle. Na kraju izvođenja numere svi ustali i poklonili joj se. Uz bis je vraćena još jednom na scenu, piše Telegraf.

Pred Marijom je svijetla budućnost, a pjesma koju je otpjevala ima jaku poruku za cijeli svijet.

“Svetinja nam je sloboda, uzalud nas ratom plaše”. Veliki aplauz i nakon od srca dobila je i od Bratislava Gašića, ministra unutršnjih poslova Srbije.

 

Svečana akademija u Banjaluci

Ova talentovana djevojčica nastupala je na Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske. Nakon izvođenja pjesme “Ne dam” pobrala je simpatije publike i gledalaca.

Svake godine tokom obilježavanja Dana Republike Srpske izdvoje se neki segmenti kao zaista posebni, tako je bilo i ove godine. Marija je nevjerovatno velikom energijom i hrabrošću izvela jednu takođe veliku pjesmu, ili bolje reći – pjesmu s velikom porukom.

Marija i njena nastavnica Maja Manojlović rekle su ranije za RTRS da će tekst pjesme ostati zauvijek aktuelan. Manojlovićeva je rekla da su riječi ove pjesme velike.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ UPOZORAVA: Banja Luka 67 dana bez sjednice Skupštine, na čekanju važne odluke za Grad

-Danas brojimo 67. dan kako se rukovodstvo Skupštine nije udostojilo da zakaže sjednicu i rješava bitna pitanja koja su na dnevnom redu. Naše strpljenje nestaje, ne zbog naših slabosti već zbog naše odgovornosti, poručio je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

– Ukoliko se redovna sjednica ne održi u junu bićemo primorani da sve vidove demokratske borbe iskoristimo i podignemo na maksimum, upozorio je Stanivuković.

Podsjećamo, gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković prije šest dana predao je inicijativu za održavanje sjednice Skupštine grada.

Tom prilikom, Stanivuković je predsjedniku Skupštine grada i odbornicima skupštinske većine poručio da će, ukoliko se naredno zasjedanje ne održi u roku od 15 dana, biti prinuđen na neke druge korake.

Napomenuo je da je Poslovnik Skupštine Grada propisao da minimalno bude održana jedna sjednica u dva mjeseca, ali da u zadnja dva mjeseca nije održana nijedna.

Stanivuković je pitao predsjednika Skupštine Grada zašto nije zakazao sjednicu i upozorio da rukovodstvo uredno prima plate, a odbornici naknadu bez održane sjednice u protekla dva mjeseca.

Još jednom ja naglasio da je gradska administracija pripremila brojne značajne odluke za sjednicu, te da su zbog neodržavanja zasjedanja ugroženi prihodi Grada, dovedeno u pitanje funkcionisanja Gradskog olimpijskog bazena i Akvane, te da su stavljene na čekanje odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, neradnoj nedjelji, završetak škole u Adi, izgradnja saobraćajnica u Česmi i Priječanima, regulacioni planovi i mnoga važna pitanja za Grad.

 

Nastavi čitati

Aktuleno