Connect with us

Hronika

OGLASIO SE ZILDŽIĆ “Iskaznica OBA je falsifikat, slika je stara, SVE ŠTO JE OBJAVLJENO O MENI JE LAŽ”

Sve što je objavljeno o meni, osim informacije u vezi pištolja koji jesam zaboravio, sve je laž, rekao je Salko Zildžić, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

On odmah dodaje da žuri da stigne kući, “kako bi se pripremio za sjednicu Federalnog parlamenta sutra i prekosutra”.

– Tamo ću, ako bude trebalo, pokazati jedinu službenu iskaznicu koju posjedujem. Ne postoji nikakva druga službena iskaznica, osim parlamentarne. Dakle, priče o nekakvoj “počasnoj iskaznici/legitimaciji Obavještajno-bezbjednosne agencije” su potpuna izmišljotina. Ne postoji ni jedan službenik u Srbiji koji može posvjedočiti da je nađena takva iskaznica, ili bilo koja druga službena iskaznica osim parlamentarne – rekao je Zildžić.

Upitan da prokomentariše iskaz njegovog advokata iz Užica da je navodna iskaznica OBA produkt zezanja u grupi na Viberu gdje je i on, Zildžić odgovara da postoji takvo nešto u njegovom telefonu.

– Moj telefon je bio negdje 24 sata, prije nego je predat postupajućem tužiocu. Ne znam gdje je bio, da li ga je neko uspio otvoriti, da li je neko nešto montirao. To stvarno ne znam. Ni meni nije bilo jasno o čemu moj advokat priča. Kada mi je govorio o toj nekakvoj iskaznici OBA, mislio sam da govori o toj grupi na Viberu.

Neko ju je nazvao “D-B” – državna bezbjednost. I tu mi dnevno razmjenjujemo bruku poruka, zezamo se o svemu i svačemu. I pomislio sam da možda priča o tome. Tek sutradan sam vidio slučajno na N1 tu priču. I vidio sam i svoju sliku na toj “iskaznici”. To je falsifikat! Slika je stara. I ta slika mi je ružna. Čak je nisam ni ja koristio ni na društvenim mrežama. Izgledam na njoj kao da sam za sadake. Pa kad su već falsifikovali, trebali su staviti neku bolju sliku, a ne baš tu – kaže Zildžić.

On je danas pušten iz pritvora u Srbiji i kako kaže, supruga ga vozi kući, dok on pokušava odgovoriti na pozive i poruke.

U razgovoru za Politicki ističe da će u BiH iskoristiti sve pravne mehanizme koji su mu na raspolaganju.

– Radi se o bezveznoj grešci koja se pretvorila u haos. Za ovo u BiH ne mogu biti ni kriv. Tako da ću ići i na smanjenje kazne ili njeno ukidanje. Ako ništa drugo, otkupiću je – priča Zildžić.

Naglašava da će se obavezno pojaviti na sjednicu Federalnog parlamenta.

– Nisam počinio nikakav prekršaj niti krivično djelo u BiH. Tako da ne smatram da ću zbog ovoga morati vratiti poslanički mandat. Ali i o tome ću sa svojim advokatima razgovarati u Tuzli. Mandat sam dobio od naroda. Ako zakon bude nalagao da ga vratim, to ću i učiniti. I na narednim izborima ponovo biti izabran, glasovima građana, dobiću opet direktan mandat i ući u parlament – kaže Zildžić.

On je prije osam dana uhapšen na graničnom prijelazu Bajina Bašta, prilikom ulaska u Srbiju jer su srbijanski graničari pronašli pištolj u njegovom vozilu.

Iako je imao urednu dozvolu za posjedovanje i nošenje oružja u BiH, ona ne vazi u Srbiji.

Nakon pucnjave u jednoj osnovnoj školi u Beogradu 3. maja ove godine, vlasti Srbije drastično su pooštrili kaznenu politiku. Za neovlašteno posjedovanje ili prenošenje oružja sada je propisana kazna od najmanje 2 do 12 godina zatvora.

Srpskainfo

Hronika

NI DANA NEĆE PROVESTI U ZATVORU: Mladiću za smrt sugrađanina novčana kazna

Đorđe Rodić (25) iz Drvara, koji je pravosnažno osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov sugrađanin Luka Matić (37), ni dana neće provesti u zatvoru budući da je Kantonalni sud u Livnu prihvatio zahtjev da mu kaznu od godinu dana zatvora zamijeni novčanom.

“Obavještavamo vas da je podnesen zahtjev za zamjenu zatvorske kazne za novčanu. Zahtjevu je udovoljeno i 13. novembra je donesena presuda kojom se mijenja kazna zatvora novčanom kaznom u iznosu od 36.500 maraka. Po pravosnažnosti presude optuženi će se pozvati na plaćanje kazne”, navodi Kantonalni sud u Livnu u odgovoru ATV-u.

Rodić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je potpisao sa kantonalnim tužiocem Mladenom Stojanovićem, oglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja (član 336. stav 2), odnosno izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Luka Matić.

Osuđen je na minimalnu propisanu kaznu od godinu dana zatvora, iako je nesreću izazvao pijan, vozeći mercedes nedozvoljenom brzinom od 118 km/h u naseljenom mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, uz prelazak u lijevu traku… Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom “B” kategorije u trajanju od dvije godine.

Tragedija se dogodila 20. avgusta prošle godine oko 15.20 časova u ulici Jove Kecmana u Drvaru.

Kobnog dana Matić je završio s poslom, sjeo u pasat i krenuo kući svojoj supruzi i maloljetnoj kćerki. Tek što se uključio na put, iz suprotnog pravca je naišao mercedes, kojim je upravao pijani Rodić, i zakucao se u Matićev pasat.

U stravičnom sudaru Matić je zadobio višestruke povrede i prelome po cijelom tijelu.

Dva mjeseca je, poput biljke, proveo na liječenju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Preživio je dvije kliničke smrti, ali je od zadobijenih povreda podlegao 20. oktobra 2022. godine.

Marijana Matić, udovica nastradalog Luke, za ATV kaže da je ogorčena kaznom na koju je Rodić osuđen, navodeći da je potpuno izgubila povjerenje u pravosuđe u BiH.

“Ovom presudom se javnosti šalje poruka da sinovi lokalnih moćnika mogu usmrtiti časne i poštene građane, a da za to ne snose nikakve konsekvence, čak i nakon što bukvalno samelju nekog i umore ga najstrašnijom smrću. Sinovima moćnika je sve dozvoljeno i omogućeno pa čak i da oduzmu život bez posljedica. Sramota nesagledivih razmjera!”

Dodaje da je njena porodica prošla golgotu, gledajući Luku kako dva mjeseca umire…

Presudu je izreklo sudsko vijeće sastavljeno od Ane Krstanović, kao predsjednice vijeća, te Ozrenka Vidačak i Sofija Vrdoljak, kao članovi vijeća. U presudi se navodi da je Rodić kao učesnik u saobraćaju grubo kršeći saobraćajne propise doveo u opasnost život ljudi i prouzrokovao smrt jedne osobe. S njim u mercedesu su se vozile još dvije osobe, a i sam je povrijeđen.

“Iako je bio svjestan da može dovesti u opasnost život na ljudi, na šta je i pristao, tako što je upravljao vozilom s koncentracijom alkohola u organizmu od 1,46 g/kg, nedopuštenom brzinom od 118 km/h u odnosu na dopuštenu brzinu u naselju do 50 km/h, usljed čega gubi kontrolu nad vozilom, prešao na lijevu stranu kolovoza, kojom se pravilno kretao pasat kojim je upravljao Matić, te prednjom lijevom stranom mercedesa udario u prednju lijevu stranu pasata. Posljedicom toga Matić je zadobio teške povrede u vidu politraume, odnosno povrijeđivanja više organa i organskih sistema, višestruki prelom kostiju, krova i glave lobanje, nagnječenje i otoka mozga, prelome krsne i preponske kosti, rascjep jetre i slezine, usljed kojih je umro u Kliničkom centru u Mostaru”, navodi se u presudi Kantonalnog suda u Livnu.

U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi da je Rodić izjavio da je kritični dan popio “par čaša bijelog vina”, te da zna da je izgubio kontrolu nad vozilom i da mu je zadnji kraj otišao u stranu, nakon čega je došlo od sudara.

U nalazu saobraćajnog vještaka Tomislava Majića se navodi da je optuženi usljed velike brzine, pri izlasku iz desnog zavoja izgubio kontrolu nad mercedesom koji je nekontrolisano klizio u lijevo i prešao na lijevu kolnu traku, namjenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera. Dodaje se da je vozač pasata uočio nepropisno kretanje mercedesa i reagovao naglim izmicanjem prema rubu kolnika, ali je došlo do sudara. Pojašnjava se da je pasat bio u svojoj kolovoznoj traci, te da se prije nezgode kretao brzinom od 35 km/h.

“Do nezgode ne bi došlo da se automobil mercedes kretao svojom kolnom trakom, bez prelaženja na lijevu kolnu traku namijenjenu automobilima iz suprotnog smjera. Nastradali vozač pasata u datoj situaciji nije imao mogućnost izbjeći saobraćajnu nezgodu”, navedeno je u nalazu.

O ovoj nesreći nije bilo uobičajenih saopštenja za javnost iz policije i tužilaštva. Tužilaštvo se nije oglašavalo ni nakon podizanja i potvrđivanja optužnice, a sve informacije do medija su dolazile isključivo kroz novinarske upite nadležnim institucijama.

Nastavi čitati

Hronika

ZA SAMO 3 SATA, 9 SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U BANJALUCI: Policija apeluje na vozače, a ovo kažu stručnjaci

Samo za tri sata jutros je Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja prijavljeno čak devet saobraćajnih nesreća na području Banjaluke.

U zadnje vrijeme je primjetno da se na području Banjaluke dešava sve više saobraćajnih nesreća, pogotovo u vrijeme kada su najveće gužve u saobraćaju.

Razgovarali smo sa stručnjakom iz ovog domena, vještakom saobraćajne oblasti Nikolom Ćopićem, koji je naveo da postoji povećanje po svim parametrima, kako veći postotak poginulih, tako lakše i teže povrijeđenih osoba, ali i saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom.

– Ono što je zabrinjavajuće su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koji govore o broju izdatih prekršajnih naloga koji se povećavaju iz godine u godinu, ali i sve veći broj isključenih osoba iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju. To je jedan od velikih problema, s obzirom na to da ogroman broj saobraćajnih nezgoda koje imaju fatalne posljedice upravo se dešava zbog kombinacije prekoračenja dozvoljene brzine i konzumacije alkohola. To je definitivno nešto gdje treba propisati mnogo ozbiljnije sankcije prilikom donošenja novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je postojeći zakon pretrpio veliki broj izmjena, te da je odavno spreman za donošenje novog – rekao je sagovornik za Srpskainfo

Ćopić navodi da se polovina saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj dogodi na teritoriji PU Banjaluka, ali i prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza, broj registrovanih vozila na području ovog centra bi ove godine trebao da pređe 90.000 hiljada.

FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTPLJENA FOTOGRAFIJA

– Iako povećanje broja motornih vozila ne bi trebao da bude uzrok za povećanje broja saobraćajnih nezgoda, što je jedno od osnovnih postulata u bezbjednosti u saobraćaju, definitivno u posljednje vrijeme dolazi do toga i to je jedna poruka da se nešto mora mijenjati sistemski – kazao je Nikola.

Apel policije

Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saboraćaju, a posebno vožače, da poštuju saobraćajna pravila i propise, i da na siguran način učestvuju u saobraćaju.

Kako je Srpskainfo jutros pisala, dogodile su se dvije saobraćajne nesreće na istoj raskrisnici u banjalučkom naselju Borik,  a tom prilikom jedna osoba je i povrijeđena.

Nastavi čitati

Hronika

REZULTATI AKCIJE “KLASTER”: Evo koliko diploma je poništeno, i koji su FAKULTETI ZATVORENI

Ukupno 167 diploma na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj je poništeno, a dvije visoke škole su zatvorene nakon akcije “Klaster”.

Ovaj podatak otkrio je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir u pismenom odgovoru na pitanje poslanika šta je urađeno poslije akcije “Klaster”.

– Postupajući po našem zahtjevu, Prosvjetna inspekcija je obavila niz inspekcijskih kontrola kojima je obuhvaćen veliki broj VŠU (čak i one koje nisu obuhvaćene akcijom „Кlaster“) i koje su rezultovale izricanjem više mjera – poništavanje upisa studenata, poništavanje ispita, nalog za ispravljanje velikog broja nepravilnosti u vođenju dokumentacije, poništavanje visokoškolskih isprava – diploma (ukupno 167) te nalaganje drugih mjera i izricanje prekršajnih naloga – precizan je odgovor ministra Budimira.

Na neka od rješenja Prosvjetne inspekcije, visokoškolske ustanove su izjavile žalbu koju je Ministarstvo kao drugostepeni organ, odbilo, te potvrdilo rješenja Inspekcije, čime su, kako kažu, dali punu podršku daljem radu inspekcijskih organa.

– Nakon nastavka i okončanja postupka akreditacije od strane Agencije za visoko obrazovanje, u nekoliko slučajeva je i zabranjen rad VŠU (Visoka škola „Кoledž kozmetologije i estetike Banjaluka i Visoka škola za informatiku i ekonomiju Prijedor) .

Sve visokoškolske ustanove koje trenutno obavljaju djelatnost visokog obrazovanja u 2023/2024. godini su akreditovane i imaju dozvolu za rad. – S obzirom da je inspekcijska kontrola rada VŠU kontinuirana djelatnost, koja je podignuta na viši nivo u prethodnom periodu, u slučaju konstatovanja bilo kakvih nepravilnosti Ministarstvo daje podršku za izricanje najstrožijih mjera prema VŠU koje nezakonito posluju – dodaje Budimir.

Željko Budimir drži pres
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Na kraju, naglašavamo da akcija ”Кlaster” nije aktivnost ovog Ministarstva već organa krivičnog gonjenja i tužilaštava te da ne možemo uticati na dalji tok iste, no u svakom slučaju, i u interesu svih, nadamo se da će se akcija „Кlaster“ završiti u što skorijem roku, te da će javnost biti obavještena o rezultatima. Ovim putem izražavamo žaljenje zbog niskog nivoa kooperativnosti organa koji su pokrenuli ovu akciju sa našim Ministarstvom, jer su informacije koje su pribavljene ovom akcijom mogle da donesu mnogo više pozitivnih rezultata – dodaje ministat Budimir.

Akcija “Klaster”, u kojoj je uhapšeno 10 rektora univerziteta i saučesnika, jedan je od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH – izjavio je glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

On je istakao da su utvrdili da je moguće na određenim univerzitetima steći zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana, ali i da se diplome inženjera građevinarstva kupuju na benzinskim pumpama.

Akciju “Klaster” sprovela je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH u februaru ove godine.

Nastavi čitati

Aktuelno