Connect with us

Društvo

OPROŠTAJ od najstarije Hercegovke

U selu Šćepan Krst, opština Berkovići, danas je sahranjena najstarija Hercegovka, baka Spasa Đurica koja je juče umrla u 107. godini života.

Baka Spasa, koja je u februaru ove godine napunila 106 godina, rođena je u porodici Vukosav u susjednom selu Dabrica i, prema riječima njenih najmilijih, iako je radila sve teške seoske poslove, preživljavala kako je znala i umjela ratove i ustanke, bila je zdrava žena.

“Baka je često pričala o tome da je samo u Drugom svjetskom ratu njena porodica Vukosav imala strašnu tragediju da iz toga plemena ustaše 1941. godine ubiju 42 njena saplemenika, ali je ukupno sa Vukosavima tada pobijeno 85 srpskih civila samo iz Dabrice, dok je stradanbja bilo i u Šćepan Krstu, što je ona nosila u sjećanju kao jednu svoju tešku traumu”, ispričao nam je prijatelj porodice Đurica, Bilećanin Tomo Medan koji je kasnije, o svome trošku, ovim stradalnicima podigao spomen krst u selu Šćepan Krst.

Baka Spasa nije, međutim, najstarija Hercegovka koja se pamti, naročito ne u Berkovićima, gdje stogodišnjaci nisu rijetkost, jer je prošle godine preminuo starina Milan Milivojević u 104. godini, iz sela Dolovi, ali se još pamti Sava Bjelica iz berkovićkog sela Meče, koji je takođe umro sa 106 godina.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno