Connect with us

Društvo

PRAZNOVANJE I OBIČAJI Evo šta prema narodnom vjerovanju ne treba uraditi na Preobraženje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra obilježavaju Preobraženje Gospodnje. Praznik je posvećen trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svjetlost.

Preobraženje Gospodnje je događaj opisan u Jevanđeljima Novog zavjeta, tokom kojeg je Isus Hrist postao kao svjetlost. Pravoslavni vjernici ga slave 19. avgusta, a ove godine pada u subotu.

Kupanje u rijekama

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca. Vjeruje se da se, uoči praznika, na nebu otvaraju “Božja vrata” na kojima se pojavljuje sam Gospod i ispunjava želje. Preobraženje uvijek pada u vrijeme Gospojinskog posta. Inače je ovaj post jako strog i uglavnom je na vodi, ali je na praznik Preobraženja dozvoljena riba na trpezi.

U crkvama, na kraju svetih liturgija, osveštava se grožđe i dijeli narodu, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, a u krajevima gdje nema grožđa, drugo voće.

Brojni su hramovi posvećeni ovom prazniku, u mnogim mestima održavaju se vašari.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija, te se tako smatra da se na sutrašnji dan završava ljeto.

Vjeruje se takođe da se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava, zato treba u ponoć pogledati u nebo.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. U narodu se slavi Preobraženje kao prelaz iz ljetnjeg u zimski period, kad vazduh i voda postaju hladniji, lišće počinje da žuti i sve u prirodi što je do tada bujalo polako vene.

Već oko Preobraženja prolaze nesnosne vrućine i vrijeme postaje hladnije, naročito noću. Zbog te promjene u prirodi nastala je u narodu izreka “Preobraženje je, preobražava se i gora i voda”.

Takođe se nekad vjerovalo da je Preobraženje posljednji dan za kupanje u rijekama.

Običaji i vjerovanja

Žene uoči Preobraženja vežu crveni ili bijeli konac oko ruke i pomisle želju. Ako se konac ne prekine u toku dana, želja će se ispuniti. Prema rasprostranjenom vjerovanju, na ovaj dan se ne radi, takođe, na ovaj dan ne treba preko dana ljenčariti i spavati, jer ko tada odspava, preobraziće se, pa će cijele godine biti dremljiv.

Nije dobro ni da neko plače jer će plakati cijele godine, a ni da ljudi cijeli dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Ali ono što obavezno treba učiniti jeste da prvi put probate grožđe.

Na ovaj dan se strogo posti, a u nekim selima je običaj da se pričešćuju u crkvi. Vjeruje se da ako je na ovaj dan lijepo vrijeme, sljedeće godine neće biti dobra ljetina, piše Kurir.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno