Connect with us

Svijet

Otac monstrum koji je hranio djecu sapunom, pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji

Andrev Hadvin proglašen je krivim za zanemarivanje djece i silovanje. Nedjelju dana kasnije pronađen je mrtav u ćeliji.

Andrev Hadvin (39) iz Velike Britanije proglašen je krivim za zanemarivanje djece i zlostavljanje. Nedjelju dana nakon presude, 2. februara ove godine, pronađen je mrtav u ćeliji u zatvoru HMP Durham, gdje je čekao izricanje kazne.

Hadvin i njegova partnerka Šeril Pikels godinama su mučili djecu. Izgladnjivali su ih, hranili sapunom, gurali pod vreo tuš. Oboma im je određen pritvor do 28. aprila kad je trebalo da im bude izrečena presuda. Ostalo zlostavljanje uključivalo je zaključavanje djece u ormar i prebacivanje jednog preplašenog djeteta preko mosta na autoputu.

Ministarstvo pravde potvrdilo je da je Hadvin umro, rekavši za Mejlonlajn da je istraga u toku. “Zatvorenik HMP Durham-a Andrev Hadvin umro je 2. februara. Kao i kod svih smrtnih slučajeva u pritvoru, Ombudsman za zatvore i probaciju će istražiti slučaj“, kazao je portparol Ministarstva pravde.

Inače, jeziv zločin je otkriven kad su djeca prijavila da su zlostavljana odrasloj osobi u koju su imali povjerenja, a koja je slučaj prijavila policiji. Par je nakon toga napisao pismo koje je trebalo da izgleda kao da su to učinila djeca. U njemu su dječijim rukopisom napisali: “Izvinjavamo se, lagali smo”. U pismu je objašnjeno da su optužbe protiv para izmišljene, prenosi dejli mejl. Stručnjak za rukopis analizirao je pismo i utvrdio da je lažno.

Istraga protiv Hadvina i Pikels trajala je četiri godine. Uključivala je 150 svjedoka. Detektivi su otkrili da je par u više navrata zlostavljao djecu. Pored zlostavljanja, koje je već navedeno, Hadvin i Pikels su djeci potapali glave u vodu i uskraćivali pristup hrani. Sebi su naručivali hranu i tjerali mališane da ih gledaju dok jedu.

Djeca su često morala da traže ostatke da jedu, a jednom prilikom su pronađena u 4 sata ujutro kako sami hodaju do supermarketa udaljenog 6,4 km u potrazi za hranom. Komšije su opisali par kao “jeziv i tajnovit”, dodajući da su znali da čuju “sve vrste čudnih zvukova koji dolaze iz njihove kuće”.

Hadvin je takođe optužen za tri tačke silovanja u vezi sa nedavnim zlostavljanjem drugog djeteta. Par je negirao sve optužbe, što je rezultiralo sedmonedjeljnim suđenjem u Tesajd Kraun kortu.

Svijet

Cijene nafte u padu: NAJNIŽI nivo u proteklih 15 mjeseci

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su pale na najniži nivo u proteklih 15 mjeseci usljed zabrinutosti da bi kriza u globalnom bankarskom sektoru mogla dovesti do recesije i smanjenja potražnje za gorivom.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 14 centi na 72,83 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 28 centi i iznosi 66,46 dolara po barelu.

Nešto ranije su obje vrste nafte pale za oko tri dolara na iznose najmanje od decembra 2021. godine.

Pad cijene nafte desio se uprkos dogovoru u kojem se najveća švajcarska banka “UBS” saglasila da kupi banku “Kredit svis” u nastojanju da je spasi od propasti.

Nastavi čitati

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Aktuleno