Connect with us

Umjetnost

Otvoren Pozorišni akademski festival, više od 100 učesnika

Foto: Srna

Pozorišni akademski festival (PAF) koji je okupio više od 100 učesnika otvoren je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, takmičarskom predstavom “Staklena Menažerija”, Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Producent Festivala Sonja Đurić izjavila je Srni da je riječ o drugom izdanju PAF-a koji će ove godine biti središte pozorišne magije i susreta najtalentovanijih studenata dramskih i srodnih umjetnosti akademija i fakulteta iz regiona.

Đurićeva je istakla da je pristigao rekordan broj prijava, te da selekcija nije bila laka.

“Ljubitelji pozorišne umjetnosti u našem gradu, za vrijeme festivala, imaće priliku da pogledaju šest takmičarskih, kao i jednu revijalnu predstavu”, rekla je Đurićeva.

Prema njenim riječima, u nastavku takmičarskog programa očekuju se predstave “Nora – Lutkinakuća” (Akademija umjetnosti u Banjaluci), “Seks, laži i divlje guske” (Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu), “Ljubav i krivica” (Fakultet savremenih umetnosti u Beogradu), “Zeko, zeko” (Akademija umetnosti u Beogradu) i “Prljava” (Akademija umetnosti u Novom Sadu).

Ona je istakla da će u okviru pratećeg programa zainteresovani imati priliku da prisustvuju javnom čitanju dramskih tekstova studenata Dramaturgije banjalučke Akademije umjetnosti, kao i predavanju pozorišnog reditelja Božidara Đurovića, redovnog profesora na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

“Na kraju, nakon dodjele nagrada i priznanja, biće odigrana predstava u čast nagrađenih, pantomimska monodrama Nikole Milakovića ‘Marso’, nakon čega će se desiti i ‘PAFterparti’ na krovu Narodnog pozorišta Republike Sprske, na kojem će nastupiti di-džej Dušan Radusinović”, naglasila je Đurićeva, koja je i asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Jovana Brnović koja je završila Osnovne studije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju izrazila je zadovoljstvo što je danas u Banjaluci i što njen fakultet učestvuje na ovom festivalu.

“Kolege iz Banjaluke smo upoznali na jednom od festivala i tada su nam predložili da se prijavimo za PAF festival i srećni smo zbog toga”, navela je Brnovićeva.

Milica Pejović sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju naglasila je da su studenti banjalučke Akademije priredili fin doček.

“Što se tiče pozorišta u kojem igramo, ljudi su jako ljubazni i izašli su nam u susret i sve što je nedostajalo, oni su nam obezbijedili. Jako smo uzbuđeni što smo večeras odigrali ‘Staklenu Menažeriju’ pred banjalučkom publikom”, rekla je Pejovićeva.

Festival, koji organizuju banjalučka Akademija umjetnosti i Centar za vizuelnu umjetnost, trajaće do ponedjeljka, 3. jula, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

Partner ovogodišnjeg PAF-a je Narodno pozorište Republike Srpske, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i grad Banjaluka.

NEZAVISNE

Umjetnost

Otvorena Godišnja izložba AU UNIBL, pred publikom radovi 105 studenata

Foto: Dejan Desnica

Godišnja izložba Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AU UNIBL), koja obuhvata radove 105 studenata, otvorena je sinoć u Banjaluci, a najbolji studenti su nagrađeni.

Izložbu je otvorio Dalibor Kesić, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Banjaluci.

Akademija je ove godine nagradila autore najboljih radova, a tradicionalno se dodjeljuju nagrade za crtež, slikarstvo, intermedijalnu umjetnost, grafiku, grafički dizajn “Goran V. Janković” i fotografiju.

Iz Univerziteta u Banjaluci ranije je saopšteno da je Godišnja izložba važan događaj jer povezuje krovne institucije Republike Srpske sa Akademijom umjetnosti, budući da svi vodeći muzeji, galerije i kulturni centri formiraju sopstvene komisije koje dodjeljuju nagrade za najbolje autorske radove studentima iz navedenih oblasti.

Izložba se može pogledati do 1. oktobra u zgradi Akademije umjetnosti i Rektorata, u objektu iza zgrade Akademije umjetnosti, u prostorijama Akademije umjetnosti preko puta Filološkog fakulteta i na Filozofskom fakultetu.

 

Nagrade Akademije umjetnosti:

* Nagradu za grafiku – studentkinja četvrte godine Ivana Pavlović,

* Nagradu za slikarstvo – student četvrte godine Dušan Kovačević,

* Nagradu za intermedijalnu umjetnost – studentkinja treće godine Marijana Đaković,

* Nagradu ,”Dr Goran V. Janković” za rad iz oblasti grafičkog dizajna – studentkinja četvrte godine Anđela Savić,

* Nagradu za crtež – studentkinja prve godine Milica Vrhovac,

* Nagradu za fotografiju – student četvrte godine Nikola Tomić,

 

* Nagradu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske za najbolji rad prvog ciklusa studija iz oblasti likovnih umjetnosti  dobio je Aleksandar Žmirić,

 

* Nagrada kulturnog centra Banski dvor za oblast slikarstvo pripala je studentu četvrte godine Dušanu Kovačeviću, za oblast grafika  – studentkinji četvrte godine Andrei Krulj,  a za oblast intermedijalne umjetnosti – studentu četvrte godine Ivanu Jankoviću,

 

* Nagradu Galerije “UDAS” za najbolje radove iz oblasti slikarstva dobila je studentkinja treće godine Maja Lazić, a iz oblasti grafike – student treće godine Đorđe Kasagić,

 

* Matični muzej Kozare iz Prijedora dodjeljuje otkupnu nagradu za grafiku studentkinji četvrte godine Tamari Banjac,

 

* Nagrada “Galerije Sreten Stojanović” iz Prijedora u vidu organizovanja samostalne izložbe dodjeljuje se za oblast slikarstvo studentkinji treće godine Sari Ćetković, a za oblast grafike studentu treće godine Đorđu Kasagiću,

 

* Galerija Centra za kulturu i obrazovanje nagradu u vidu organizovanja samostalne izložbe dodijelila je studentu četvrte godine Aleksandru Žmiriću,

* Nagrada Galerije “Vagon” u vidu organizovanja samostalne izložbe dodjeljuje se studentkinji treće godine Marijani Đaković,

 

* Nagrada agencije “New Moment” u vidu organizovanja samostalne izložbe dodjeljuje se studentu četvrte godine Marku Tomiću,

 

* Nagrada Vizitor centra Pecka u vidu rezidencijalnog programa dodjeljuje se studentkinji treće godine Anastasiji Kladar.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Umjetnost

Hrvatski umjetnik prodao skulpturu na aukciji za 712.000 evra

Na dobrotvornoj aukciji u Poljskoj skulptura “Čelična djeva” hrvatskog vajara Nikole Vudraga prodata je za 712.000 evra.

Kako prenosi 24sata.hr skulptura je postigla najveću cijenu na aukciji, a ujedno je to i najveći iznos za koji je neki hrvatski umjetnik prodao svoje djelo.

“Nisam bio ni svjestan da sam ostvario najveću cijenu. Stvarno lijep osjećaj”, rekao je Vudrag za hrvatski portal.

On je naveo da sva prikupljena sredstva, ukupno 1,380.000 evra, idu u humanitarne svrhe, za školovanje i pomoć djeci u Keniji, Gani, Ukrajini i Poljskoj.

Vudrag je i autor Tuđmanove biste izrađene od metaka.

Na aukciju, na kojoj je bio jedini strani umjetnik, došao je na poziv vlasnika OmenaArt Foundation i Rafal Brzoska Foundation.

Ulaznice za aukciji, na kojoj je učestvovalo 15 najvećih poljskih umjetnika, koštale su od tri do pet hiljada evra.

Nastavi čitati

Aktuelno