Connect with us

Društvo

PČELARI SRPSKE OPTIMISTIČNI: Očekuju rekordne podsticaje u ovoj godini

Iznos podsticaja za pčelarstvo u Republici Srpskoj u ovoj godini biće rekordan, a pčelari za tu namjenu očekuju više od milion i po KM, izjavio je predsjednik Saveza pčelara Srpske Damir Barašin i istakao da su prava pčelara unaprijeđena novim zakonom koji reguliše tu oblast.

Barašin je naveo da je prošle godine budžet za podsticaje iznosio 900.000 KM i naglasio da uvećanje budžeta nije jedina pozitivna razlika u ovoj godini.

– Do sada je minimalan broj košnica za ostvarivanje podsticaja bio 50, a sada će biti 30. Samim tim ćemo povećati broj pčelara koji će biti u prilici da to ostvare – rekao je Barašin i dodao da su predstavnici Saveza o podsticajima razgovarali sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savom Minićem.

On je rekao da Savez očekuje i dodatne benefite u ovoj godini, te da su od Ministarstva tražili da svi registrovani pčelari imaju isti status kao i drugi poljoprivredni proizvođači.

U smislu da nađemo neku kvotu za obezbjeđivanje regresiranog goriva – dodao je Barašin.
Barašin je rekao da pčelari Srpske, osim podsticaja po košnici, koji bi ove godine trebali biti povećani, imaju i podsticaje kroz kapitalne investicije posredstvom čega mogu ostvariti i više od 40 odsto povrata sredstava.

On je naveo da je Republika Srpska u prošloj godini imala više od 140.000 prijavljenih košnica za podsticaje, te da je u Srpskoj oko 5.000 registrovanih pčelara.

Prava pčelara unaprijeđena su i usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu na ovosedmičnom zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, a Barašin kao najznačajniju novinu regulisanu tim aktom ističe regulisanje minimalne udaljenosti vazdušne linije između dva pokretna pčelinjaka.

– To nam je bitno da bismo na kakav takav način mogli da održimo kontrolu zdravlja pčelinjih zajednica, jer što su pčelinjaci bliži jedan drugom, veća je mogućnost prenošenja pčelinjih bolesti – napomenuo je Barašin.

Prema njegovim riječima, usvojenim aktom trebalo bi da bolje bude regulisan i problem prenaseljenosti košnicama određenih područja u određenom periodu.

– Riječ je o zaštiti naših pčelara u regionu Posavine koja je u periodu kada cvjeta bagrem prenaseljena košnicama. Ako ste vi dovezli svoje košnice, da ne može neko doći 100 ili 200 metara od vas, a da pritom jako malo zna o pčelama i bolestima, i da tim svojim nemarom ugrozi vaš pčelinjak – precizirao je predsjednik Saveza pčelara Srpske.

Barašin je rekao da će Zakonom biti poboljšana i saradnja pčelara i voćara.

(Srna)

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno