Connect with us

Muzika

Pjesmu Evrovizije gledalo 160 miliona ljudi

Finale takmičenja Pjesma Evrovizije privuklo je najveću britansku televizijsku publiku u istoriji tog događaja, a širom svijeta prenos je pratilo više od 160 miliona ljudi, saopštili su danas Bi-Bi-Si i Evropska radiodifuzna unija.Britanski medijski servis objavio je da je takmičenje pratilo rekordnih 11 miliona gledaca u ovoj zemlji.

Šveđanka Lorin pobjedila je na takmičenju koje je održano u Liverpulu, u ime prošlogodišnjeg pobjednika Ukrajine, koja ove godine nije mogla da bude domaćin zbog rata.”Činjenica da je toliko miliona ljudi bilo uključeno odražava koliko je Evrovizija postala značajna”, saopštila je direktor Bi-Bi-Sija Kejt Filips.

Ona je rekla da je “Liverpul dočekao najveće svjetsko pjevačko takmičenje raširenih ruku i prihvatio ga iznad svih naših očekivanja”.

Muzika

Sopran Marija Jelić nastupila u Meksiku

Foto: Youtube / Printscreen

Sopran Marija Jelić nastupila je u gradu Toluka u Meksiku uz sa tamošnju filharmonoju uz dirigenta Gerarda Urban Fernandeza gdje je izvodila najljepše operske arije Pučinija i Verdija.

Koncertu je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Meksiku, Tanja Conić, a publika je stajaćim ovacijama ispratila Jelić sa pozornice.

Nedavno je Marija Jelić zatvorila sa Aidom majske operske večeri u Nacionalnoj operi u Skoplju a prije toga je nastupila u Sofiji sa Sofijskom filharmonijom i Malerovom četvrtom simfonijom i maestrom Luisom Gorelikom.

Marija Jelić, sopran, već ima impresivnu karijeru: nastupala je ove godine kao solista sa Beogradskom filharmonijom na koncertu u Kolarčevoj zadužbini; održala je solistički koncert u Karnegi holu u martu 2021; nastupala je na koncertu Plasida Dominga 2021. na Tašmajdanu.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Muzika

15 godina od smrti Šabana Bajramovića – kralja romske muzike

Foto: Igor Kralj/Marko Lukunic/PIXSELL

Šaban Bajramović (1936-2008), jedan od najboljih srpskih, balkanskih i svjetskih izvođača romske muzike, umro je 8. juna 2008. godine.

Bajramović je nazivan kraljem romske muzike, a proslavio se pjesmama kao što su “Đelem, đelem”, “Geljan dade”, “Rovena”, “Vaker”, “Bele ruže”…Bio je pjesnik, pjevač, svirač i glumac.

Bajramović je ostavio dubok trag u muzici na područjima bivše Jugoslavije. Izdao je i sarađivao na oko 20 albuma i 50 singlova.

Smatra se da je Bajramović komponovao više od 650 pjesama i kompozicija.

Njegova interpretacija pjesme “Đelem, đelem” prihvaćena je kao himna Roma na Svjetskom romskom kongresu, a pjesmu je komponovao sam Šaban na osnovu teksta kojeg je napisao Žarko Jovanović tokom Drugog svjetskog rata.

Album “Romano raj”, sa romskim pjesamama koje u džez i pop aražmanima pjeva sam Bajaramović, spada u vrh popularne muzike u Srbiji u prvoj dekadi 21. vijeka.

 

 

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Muzika

Pjevač grupe Rammstein pao sa bine (VIDEO)

Til Lindeman, pjevač grupe Rammstein, doživio je manji peh na koncert poznatog sastava u litvanskom gradu Viljnusu. On je pao sa bine, ali se brzo vratio na pozornicu.

Kako piše “NME”, na kraju svirke u “Vingis parku”, svih šest članova njemačkog industrijskog metal benda stajalo je ispred bine kako bi se zahvalilo fanovima i završilo svirku, što je zabilježeno na video snimku.

Nekoliko sekundi kasnije, Lindeman je upao u otvor iza njega, dok je većina članova benda ostala nesvjesna onoga što se dogodilo.

Nije poznato da li je Til zadobio neke povrede, ali pretpostavlja se da je u redu.

Pogledajte snimak:

Nastavi čitati

Aktuleno