Connect with us

Banjaluka

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI JOŠ JEDNOG PARKA: Banja Luka dobija prekrasnu zelenu oazu posvećenu kralju Tvrtku I Kotromaniću

Nakon što su počeli radovi na izgradnji najvećeg gradskog parka u blizini TC „Delta“, Banja Luka dobija još jednu oazu u centru grada posvećenu kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Naime, riječ o parku koji će biti smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice.

Radove na ovoj lokaciji obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istakao da je riječ o očetku izgradnje drugog od ukupno pet parkova koje će Banja Luka dobiti.

Park koji gradimo na ovoj lokaciji specifičan je i ovo će zapravo biti banjalučka „Slavija“, jer se nalazi u središtu najveće kružne raskrsnice. Na potezu od zgrade Vlade Republike Srpske kretaćemo se pored Centralnog spomen-obilježja, novog hotela Palas pa sve do najveće kružne raskrsnice u čijem središtu će se nalaziti jedan fantastičan skver sa monumentom posvećenom Tvrtku I Kotromaniću kralju Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana, s ciljem da se pokaže koliko je duga srpska istorija u Bosni i Hercegovini – rekao je Stanivuković.
Gradonačelnik je istakao da je riječ o investiciji vrijednoj oko 1,2 miliona KM bez monumenta, te da su za ove radove pribavljene sve neophodne dozvole.

Kako je kazao gradonačelnik, po uzoru na brojne evropske gradove ovo će biti prostor u središtu kružnog toka sa uređenom hortikulturom,pješačkim površinama ali i najdužom fontanom, kaskadnog oblika koja simbolizuje naš Vrbas i urbanim mobilijarom.

– Važno je napomenuti da su na ovoj lokaciji rađena i arheološka istraživanja, te je pronađen bunar iz srednjeg vijeka, koji će postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će ovo biti jedna prekrasna zelena oaza u kojoj će uživati svi građani.

Ovo će biti jedna nova razglednica Banje Luke na koju ćemo biti svi ponosni. Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću gledaće na našu tvrđavu Kastel. Očekujemo već u naredne dvije sedmice da započne projekat osvjetljenja Kastela vrijednosti oko 800.000 KM, po čijem završetku će Kastel koji je vijekovima bio u mraku dobiti potpuno novi izgled i sa ovim prostorom činiti jednu novu ambijentalnu cjelinu – naglasio je Stanivuković.

Dodao je da će nakon završetka projekta uređenja Gajeve ulice, centar Banje Luke dobiti jedno potpuno novo ruho.

Takođe, gradonačelnik je najavio da će u narednom periodu započeti radovi na izgradnji još dva parka i to Parka knjige, te park posvećen Veleizdajničkom procesu, kao i uređenje još jedne zelene oaze.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za saobraćaj Milenko Džever kazao je da je izgradnja ovog parka ujedno i nastavak projekta unapređenja saobraćajnog sistema u centralnom području našeg grada, te predstavlja dio parternog uređenja mosta Dolac.

Banjaluka

ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU! I ove godine preventivni pregledi u okviru kampanje „Za život žena“

U okviru kampanje obilježavanja Međunarodnog dana žena, Grad Banja Luka u saradnji sa Domom zdravlja u Banjoj Luci organizovaće različite aktivnosti posvećene brizi o zdravlju žena.

Tako će i ove godine biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sugrađanke, ali i predavanja o značaju preventivnih pregleda.

U ime Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u JZU Dom zdravlja Banja Luka, doktor Mladen Šukalo kazao je da će prvi put ove godine biti organizovana akcija pod nazivom „Za majku i kćerku“ u okviru koje će biće organizovani preventivni ginekološki pregledi za majke životne dobi iznad 25 godina koje u protekle dvije godine nisu radile PAPA nalaz, dok će za djevočice uzrasta od 11 do 15 godina biti organizovana vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Dodao je da ova akcija počinje 12. marta i da će na ovaj način i majke i kćerke moći će u jednom danu obaviti ove preventivne usluge.

Sve zainteresovane sugrađanke prijaviti se mogu najkasnije do 29. februara na sljedeći broj telefona: 051/ 247- 346 u terminu od 08.00 do 12.00 časova. Takođe, svoj termin mogu rezervisati i preko timova Porodične medicine.

Osim preventivnih pregleda, tokom mjeseca marta biće organizovana i predavanja za učenike završnih razreda o reproduktivnom zdravlju i polno prenosivim bolestima.

Podsjećamo, povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena u organizaciji nevladinih organizacija uz podršku Grada Banje Luke tokom cijelog marta pripremljen je niz događaja posvećenih zdravlju žena, borbi protiv nasilja nad ženama, ali i ekonomskom osnaživanju žena.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆU JEDNOGLASNA PODRŠKA U MZ MOTIKE “Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo”

-Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo i to samo našim radom. Prazne riječi otići će u vjetar, a rezultati će vječno ostati.
Jednoglasna podrška MO Motike za novi mandat i nove pobjede u Banjoj Luci, ali i velika zahvalnost ljudi za sve postignute rezultate i projekte koje smo realizovali u ovom dijelu naše Banje Luke, kazao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u Motikama.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠAN SASTANAK SA CENTROM ZA SOCIJALNI RAD! Stanivuković “Banjaluka je ekonomski stabilna”

-Veoma uspješan radni sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad. Sva važna socijalna davanja – od isplate tuđe njege, pomoći i lične invalidnine, kao i cijenu personalne asistencije smo usaglasili, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da je Banjaluka stabilna i sve svoje obaveze, sa naglaskom na one najprioritetnije, rješavaće na vrijeme.
-Ispunićemo zahtjeve koje su iz ove ustanove od nas tražili.Mogu sa ponosom reći da će svo povećanje troškova – od minimalne plate do životnog standarda – Banja Luka kroz veće cijene ovih usluga stići. Banja Luka je ekonomski stabilna.Banja Luka je tu za sve kategorije našeg stanovništva, ističe gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno