Connect with us

Banjaluka

Podrška Grada: Gradonačelnik Stanivuković obišao Hram u Ramićima, čija je obnova u toku

Gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je Hram Svetog proroka Ilije u naselju Ramići, čija je obnova u toku.

-Trudimo se i molimo da nam Bog da mudrosti da prepoznajemo potrebe u moru potreba grada, naše vjerske zajednice i čovjek treba da smogne snage da odredi prioritete. Ovdje postoji potreba i za grobljem i moramo i o tome da razmišljamo. Razvoj svakog dijela našeg grada, ali i posvećen i kontinuiran pristup Grada, naše Srpske pravoslavne crkve je prioritet – rekao je gradonačelnik Stanivuković.

Kako je istakao, Grad je pružio određenu podršku, ali s obzirom na to da je riječ o velikim radovima želi posebno da se posveti i da za ove izazovne radove pruži maksimalnu podršku.

-Imao sam priliku da budem i kum povodom slave Hrama i to je važna uloga, tako da ću i lično da pružim podršku za obnovu ovog hrama – naglasio je Stanivuković.

Grad misli generalno o parohiji, tako da, kako je istakao – trenutno se rade i neki od najvećih radova.

-Vjerujem da ćemo biti u mogućnosti da do kraja godine postavimo kamen temeljac za parohijski dom u samom centru grada, to je pitanje na koje crkva čeka tri decenije. S druge strane, naša želja je da kada uđete u bilo koji dio Banje Luke da vas dočekaju naše svetinje. U svakom smislu, sa našim sveštenstvom razgovaramo, sagledavamo prioritete i pružamo podršku. Svakako, otvoreni smo i za druge vjerske zajednice – zaključio je Stanivuković.

 

Sveštenik parohije u Ramićima, Željko Tošić kazao je da je došlo vrijeme da se obnovi ovaj hram i da su započeli obimni radovi.

-Zadovoljni smo da što je naš gradonačelnik ovdje, koji nam je velika podrška od samog početka, na čemu smo mu zahvalni. Planirali smo ove godine da završimo grube građevinske radove, a dogodine da završimo hram i da to bude svečanost povodom hramovne slave – kazao je sveštenik Tošić.

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno