Connect with us

Društvo

PONOS SRPSKE! Andrea i Nebojša iz Prijedora MEĐU PET NAJBOLJIH STUDENATA!

Andrea Vučković i Nebojša Mirić su među pet najboljih studenata u Prijedoru. Ponos su i cijele Republike Srpske, jer je Andrea diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu sa prosjekom 9,83, a Nebojša na istom fakultetu u Novom Sadu sa ocjenom 9,86.
Barijera je bilo, kaže Andrea, ali trud i rad dali su ovakve rezultate.

– Ja nisam na prvu uspjela da upišem medicinu nisam dobro odradila prijemni i tako sam upisala prvobitno stomatologiju. Godinu sam očistila u junu i prebacila se na medicinu. Generalno, ako mene pitate ja od sebe nisam očekivala da postignem ovakav rezultat. Otkako sam upisala fakultet išla sam da ga završim, taj uspjeh nije bio toliko važno, ali kad sam krenula da učim onda sam samoj sebi postavila određeni cilj – kaže Andrea Vučković, najbolji student grada Prijedor.

Neopisiv je osjećaj kad poližite taj 49 posljednji ispit, kaže Nebojša, a još veća radost kada vas u vašem gradu stave među pet najboljih. Na početku studiranja, priča da o ovakvom prosjeku nije ni sanjao.
– Svakako da taj primarni motiv ne bude prosjek, to dolazi kao sekundarna stvar. Diploma nije najvažnija. Bitno je tokom studija na medicini šest godina da se razvijete i kao osoba sa znanjem, integritetom i karakterom. Sve druge stvari će doći uz to. Ne možete biti dobar ljekar, ako niste dobar čovjek – kaže Nebojša Mirić, najbolji student grada Prijedor.

Pamte ovi mladi ljekari i koji su ispiti bili najteži.
– To je definitivno bila patologija. Za taj ispit sam mislim da sam najviše učila i kada sam položila taj ispit bila sam sigurna da ću završiti – kaže Andrea Vučković.

– To je ta anatomija u prvoj godini kada smo svi učili samo to i bio nam je fokus i koja je najobimniji predmet i to je nekako ostavilo najveći trag – kaže Nebojša Mirić.
Andrei je cilj da u narednom periodu odradi šestomjesečni staž u Beogradu. Postoji i želja da se upišu doktorske studije i da joj opredjeljenje bude interna medicina, dok Nebojša planira da nastavi da se bavi naučno-istraživačkim radom i da prvo radno mjesto potraži na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, prenosi ATV.

Društvo

SARAJEVO VEĆ PLANIRA PROSLAVU NOVE GODINE! Za doček skoro MILION MARAKA

Javni doček Nove 2025. godine u Sarajevo koštaće 795.541 KM s PDV-om, a Sarajlije će u najluđoj noći u godini zabavljati Severina, veče prije nastupiće Salvatore Ganaći.

Kako je navedeno u objavi javne nabavke na dočeku će nastupiće Severina Vučković i Salvatorea Ganaći.

Prema podacima Portala Javnih nabavki Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo – Gradska uprava sklopila je ugovor u iznosu 679.950 KM bez PDV-a, odnosno 795.541,50 KM sa PDV-om za dobavljačem tražene usluge organizacije koncerta.
“Nakon što je Služba za lokalno poslovanje ispitala tržište, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 30.12. i 31.12. 2024. godine na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu, kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to izvođači, koji su popularni među generacijama”, navodi se, a prenosi Klix.

Javni doček 2025. godine u Sarajevu biće organiziran ispred Vječne vatre. Očekuje se da će nastupi Severine Vučković i Salvatorea Ganaćija privući goste iz naše države, regiona, ali i svijeta.

Inače, Gradska uprava je u prethodnom periodu naručila izradu studije ekonomske opravdanosti ulaganja, iz koje jasno proizilazi da su investicije ovog tipa isplative s obzirom da privlače veliki broj turista.
Takođe, ovogodišnji doček, za razliku od prethodnih godina, trajaće dva dana.

Nastavi čitati

Društvo

EVROPA GORI NA PLUS 40, ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje, MOGLO BI BITI GORE NEGO ŠTO OČEKUJEMO

Paklene vrućine meteorolozi najavljuju do 20. jula, ali osvježenje koje slijedi moglo bi da bude dramatičnije nego što se nadamo.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Kopernikusa koja prikazuje dijelove Evrope kako “gore” do 19. jula.

Svakodnevno padaju novi temperaturni rekordi. Brinu me zone niskog pritiska sa Atlantika – napisao je Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, koji je podijelio mapu.
U nastavku Nikolić je objasnio i zašto, podijelivši projekciju onoga što nas čeka 21. jula s prodorom zraka sa Atlantika. „Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad)“, navodi Nikolić.

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je fenomen toplotne kupole, napominjući da se obično ovi vreli talasi završavaju naglo.

RHMZ je najavio manji pad temperature u drugoj polovini sljedeće nedjelje, od 17. jula, i to prvo u sjevernim, zapadnim i centralnim predjelima Srbije, ali će se, navodi, i dalje zadržati veoma toplo vrijeme. Ipak, meteorolozi ističu da je teško precizno prognozirati toliko unaprijed, javlja Nova.

Nastavi čitati

Društvo

“POŠTE SRPSKE” prodaju milionski vrijedno zemljište u Banjaluci! POČETNA CIJENA PREKO DVA MILIONA KM

„Pošte Srpske“ ponudiće na prodaju zemljište u banjalučkom naselju Petrićevac za 2,1 milion KM.

Ukupna površina zemljišta koje će biti ponuđeno na prodaju na licitaciji zakazanoj za 22. jul iznosi 8.494 metara kvadratnih.

„Početna prodajna cijena iznosi 2,1 milion KM. Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ako se na licitaciju prijavi samo jedan učesnik, komisija može pristupiti postupku prodaje neposrednom pogodbom, pod uslovom da cijena ne može biti niža od početne“, navodi se u oglasu o prodaji.
Kako se dalje dodaje kupoprodajna cijena se može platiti odjednom, prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji ili u dogovoru sa preduzećem, a predaja nepokretnosti u posjed i prenos na kupca će se obaviti u roku od 15 dana od dana uplate kupoprodajne cijene.

Podsjećamo, „Pošte“ su prošle godine u Glamočanima kod Laktaša za 5,5 miliona KM kupile objekat za koji su morale da se zaduže, piše Capital.

Protiv te kupovine bili su radnici „Pošta Srpske“ koji su se žalili da objekat nije prilagođen njihovim potrebama, da je daleko od centra Banjaluke i da nema adekvatnog prilaza. Takođe, smatrali su da je bolja ideja graditi vlastiti prostor. Međutim, uprava nije odustala od kupovine, dok sada u Banjaluci prodaje zemljište ovog javnog preduzeća.

Nastavi čitati

Aktuelno