Connect with us

Društvo

MALI TRIKOVI, KOJI MNOGO ZNAČE! Kako odlazak na ljetovanje učiniti što jeftinijim

Građani Republike Srpske koji tokom ovog ljeta odluče da svoj godišnji odmor provedu na moru, recimo u Crnoj Gori ili Grčkoj, trebalo bi da dobro isplaniraju gdje će sipati gorivo, jer u zavisnosti od mjesta gdje to urade, mogli bi proći jeftinije za čak 160 maraka.

Ovo planiranje posebno ima smisla ukoliko se neko odluči da automobilom krene put Grčke, do koje, u zavisnosti od toga koji dio poželite da posjetite, ima oko 1.200 kilometara. Ako, recimo, neko krene iz Banjaluke, preko Srbije i Sjeverne Makedonije pa do Grčke, najjeftinija varijanta jeste da odmah napuni do vrha rezervoar, a drugi put u Sjevernoj Makedoniji, prije nego što uđe u Grčku. U ovom slučaju, ovaj put, bar što se tiče potrošnje, odnosno izdataka za gorivo, koštaće oko 250 maraka bez plaćenih putarina.

Ova računica je napravljena pretpostavljajući da je potrošnja jednog  automobila oko osam litara na 100 kilometara, a što onda znači da će do Grčke vaš automobil potrošiti između 95 i 100 litara goriva.

Kalkulacije

Ukoliko, međutim, kojim slučajem odlučite da gorivo drugi put sipate u Srbiji ili, recimo, u Grčkoj, račun će biti znatno veći –  za 80 maraka u jednom pravcu. Ako ovome dodamo i povratak, ako se dobro ne isplanira ovo putovanje, mogli biste skuplje proći za čak 160 maraka.

Zbog toga je preporuka da odmah napunite rezervoar prije kretanja na odmor, a drugi put u Sjevernoj Makedoniji, u kojoj je cijena goriva približno ista kao i u Republici Srpskoj, te da eventualnu dopunu obavite u Srbiji. Cijene goriva u Grčkoj trenutno se kreću oko 1,9 evra po  litru, što je oko 60 centi više od cijene na ovim prostorima.

Određene uštede se mogu ostvariti i prilikom putovanja u Crnu Goru, u kojoj su trenutne cijene goriva na benzinskim pumpama više za 40 do 50 feninga od onih u Republici Srpskoj i kreću se oko tri marke. U ovom slučaju takođe je najbolja varijanta, naisplativija, da odmah natočite pun rezervoar, koji vam je dovoljan do Crne Gore, do koje u prosjeku ima oko 440 kilometara, te da taj postupak ponovite u povratku.

Kada su u pitanju svi troškovi putovanja, računajući i putarinu, odlazak i povratak iz Grčke, troškovi iznose oko 450 maraka, bez kupljenih sendviča i vode. I ovo je najjeftinija varijanta.

Troškovi

Grčka je, inače, jedna od najpopularnijih destinacija za ljetovanje kod Srba već duži vremenski period, a svake godine ugosti oko 30 miliona posjetilaca iz cijelog svijeta. Cijene smještaja variraju u zavisnosti od turističke destinacije, blizine mora i vrste smještaja. Hotelski smještaj košta između 30 i 200 evra po noći, u zavisnosti od kategorije hotela, dok je cijena jednosobnog apartmana od 30 do 100 evra po noći, a dvosobnog od 60 do 150 evra. Kada se podvuče crta, jednoj prosječnoj porodici za odlazak u Grčku automobilom na desetodnevni odmor neophodno je između 1.600 i 2.500 maraka, ne računajući troškove hrane. Cijena girosa je između tri i 4,50 evra, ali negdje ide i do deset, pice oko 12, a roštilja 14 evra, navodi se na portalu “Grčka info”. Pivo – pet evra, pa do čak osam evra.

Neki koji su već bili na ljetovanju u Grčkoj razočarani su visokim cijenama. Prema riječima jedne Banjalučanke, ulaz na jednu od  plaža plaćala je osam evra uz dodatnih tri za ležaljku. Za vikend je taj komplet 14 evra. Tapacirane, bolje ležaljke su i do 20 evra. Ukazala je da u pojedinim ugostiteljskim objektima malo pivo košta čak osam evra, koliko košta jedna mala gajba u prodavnici.

Šta je zabranjeno

U Grčku je, inače, zabranjen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. To znači da na more u Grčku ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mlijeko, jogurt, pavlaku… Takođe, nije dozvoljeno nositi kuvana i pržena jela i kvarljive namirnice. Granični službenik ima pravo da vam ove namirnice oduzme i baci. Može se ponijeti do pet kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira, do dva kilograma mlijeka u prahu za bebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Takođe, niko neće zamjeriti ako se ponese i riža, kečap, gotova jela, makaroni, keks, čokolada, voda, sokovi, sve dok vrijednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku (150 evra za mlađe od 15 godina). Putnici treba da imaju u vidu da se od njih može zahtijevati da na carini dokažu da je roba kupljena samo za ličnu upotrebu.

Dozvoljen je i jedan boks cigareta, ali i do 10.000 evra u gotovini. Iznos preko toga mora se prijaviti na granici. Iznošenje antikviteta iz Grčke je strogo zabranjeno i kažnjivo bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini. Od bitnih informacija potrebno je napomenuti da je zbog velikih vrućina opasnost od požara velika, te je u funkciji broj 112 koji obavještava sve o potencijalnoj opasnosti. Poruke koje stižu sa ovog broja dostupne su na grčkom i engleskom jeziku.

Montenegro

Slična ograničenja postoje i u Crnoj Gori. Putnici mogu prenijeti tri kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira, jedan buket ili vijenac, jedan kilogram lukovica i gomolja ukrasnog bilja, kao i tri saksije sobnog bilja, ukrasnog grmlja, osim bonsaija.

Kada je riječ o lijekovima, u Crnu Goru putnik sa sobom može unijeti količinu medikamenata koja mu je potrebna najviše za šest mjeseci. Ukoliko lijek sadrži drogu, može se unijeti u količini koja pokriva 30 dana, a za to je potrebna potvrda ljekara ne starija od 90 dana.

Putnik u Crnu Goru može unijeti, pa tako i iznijeti, bez prijavljivanja carinskom organu novac u evrima ili valuti koja nije evro u ukupnom iznosu, odnosno protivvrijednosti iznosa do 10.000 evra.

Kada je riječ o hrani, putnik u Crnu Goru može unijeti hranu za lične potrebe u količini koja ne prelazi jedan kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa u zrnu, začina ili čajeva. Takođe, odobren je unos za alkoholna pića u originalnoj ambalaži u količini od jednog litra, ostalih pića u originalnoj ambalaži dva litra i flaširane vode u originalnoj ambalaži do pet litara. Zabranjen je unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Građani koji planiraju da provedu odmor duž crnogorske obale treba da ostave dio novca i za dnevno plaćanje parking mjesta za automobil, bez obzira na to što će boraviti u hotelu. Isto važi i za plaćanje ležaljki i suncobrana. Za obje stavke potrebno je izdvojiti po deset do 15 evra dnevno.

Putarina

Oni koji se odluče da automobilom krenu put Grčke, preko Beograda do Preševa, moraće za putarinu izdvojiti 28 maraka. Kada je u pitanju Sjeverna Makedonija, putarina se plaća u tri navrata po 1,5 evra, a u slučaju Grčke ova naknada se kreće oko 2,5 evra.

Cijene namirnica u Grčkoj

Hljeb od 1,10 do 1,90 evra

Litar mlijeka od 1,12 do 2,80 evra

Jaja (pakovanje od 12 komada) do 3,50 evra

Suncokretovo ulje do 2,60 evra

Kilogram paradajza 2,10 evra

Kilogram paprika 3,80 evra

Kisela sedam evra

Kada je riječ o cijenama u Crnoj Gori, veliku pažnju nedavno je privukao jedan post ogorčenog turiste koji boravi u Tivtu. On je istakao da je u jednom od kafića dva espresa, jednu kiselu vodu i dvije rakije platio čak 24 evra. Kisela sedam evra. Čovjek je bio prilično iznenađen, a ovaj račun je podijelio na društvenoj mreži “Iks”, gdje su mnogi komentarisali objavu.

U komentarima su ga jedni upitali šta je očekivao kada je odlučio da sjedne u kafić u tako popularnom i opštepoznatom i skupom mjestu, dok su drugi govorili da ni u najpoznatijim evropskim metropolama cijene nisu tako visoke. “Ni u Rimu espreso ne košta tri evra”, “Ovo je klasično udaranje po ušima”, “Kafa ne bi smjela da košta više od 2,5 evra, a kisela preko četiri”, “’Šljiva’ skuplja nego ‘burbon’“, bili su samo neki od mnogobrojnih komentara.

Društvo

SARAJEVO VEĆ PLANIRA PROSLAVU NOVE GODINE! Za doček skoro MILION MARAKA

Javni doček Nove 2025. godine u Sarajevo koštaće 795.541 KM s PDV-om, a Sarajlije će u najluđoj noći u godini zabavljati Severina, veče prije nastupiće Salvatore Ganaći.

Kako je navedeno u objavi javne nabavke na dočeku će nastupiće Severina Vučković i Salvatorea Ganaći.

Prema podacima Portala Javnih nabavki Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo – Gradska uprava sklopila je ugovor u iznosu 679.950 KM bez PDV-a, odnosno 795.541,50 KM sa PDV-om za dobavljačem tražene usluge organizacije koncerta.
“Nakon što je Služba za lokalno poslovanje ispitala tržište, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 30.12. i 31.12. 2024. godine na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu, kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to izvođači, koji su popularni među generacijama”, navodi se, a prenosi Klix.

Javni doček 2025. godine u Sarajevu biće organiziran ispred Vječne vatre. Očekuje se da će nastupi Severine Vučković i Salvatorea Ganaćija privući goste iz naše države, regiona, ali i svijeta.

Inače, Gradska uprava je u prethodnom periodu naručila izradu studije ekonomske opravdanosti ulaganja, iz koje jasno proizilazi da su investicije ovog tipa isplative s obzirom da privlače veliki broj turista.
Takođe, ovogodišnji doček, za razliku od prethodnih godina, trajaće dva dana.

Nastavi čitati

Društvo

EVROPA GORI NA PLUS 40, ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje, MOGLO BI BITI GORE NEGO ŠTO OČEKUJEMO

Paklene vrućine meteorolozi najavljuju do 20. jula, ali osvježenje koje slijedi moglo bi da bude dramatičnije nego što se nadamo.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Kopernikusa koja prikazuje dijelove Evrope kako “gore” do 19. jula.

Svakodnevno padaju novi temperaturni rekordi. Brinu me zone niskog pritiska sa Atlantika – napisao je Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, koji je podijelio mapu.
U nastavku Nikolić je objasnio i zašto, podijelivši projekciju onoga što nas čeka 21. jula s prodorom zraka sa Atlantika. „Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad)“, navodi Nikolić.

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je fenomen toplotne kupole, napominjući da se obično ovi vreli talasi završavaju naglo.

RHMZ je najavio manji pad temperature u drugoj polovini sljedeće nedjelje, od 17. jula, i to prvo u sjevernim, zapadnim i centralnim predjelima Srbije, ali će se, navodi, i dalje zadržati veoma toplo vrijeme. Ipak, meteorolozi ističu da je teško precizno prognozirati toliko unaprijed, javlja Nova.

Nastavi čitati

Društvo

“POŠTE SRPSKE” prodaju milionski vrijedno zemljište u Banjaluci! POČETNA CIJENA PREKO DVA MILIONA KM

„Pošte Srpske“ ponudiće na prodaju zemljište u banjalučkom naselju Petrićevac za 2,1 milion KM.

Ukupna površina zemljišta koje će biti ponuđeno na prodaju na licitaciji zakazanoj za 22. jul iznosi 8.494 metara kvadratnih.

„Početna prodajna cijena iznosi 2,1 milion KM. Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ako se na licitaciju prijavi samo jedan učesnik, komisija može pristupiti postupku prodaje neposrednom pogodbom, pod uslovom da cijena ne može biti niža od početne“, navodi se u oglasu o prodaji.
Kako se dalje dodaje kupoprodajna cijena se može platiti odjednom, prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji ili u dogovoru sa preduzećem, a predaja nepokretnosti u posjed i prenos na kupca će se obaviti u roku od 15 dana od dana uplate kupoprodajne cijene.

Podsjećamo, „Pošte“ su prošle godine u Glamočanima kod Laktaša za 5,5 miliona KM kupile objekat za koji su morale da se zaduže, piše Capital.

Protiv te kupovine bili su radnici „Pošta Srpske“ koji su se žalili da objekat nije prilagođen njihovim potrebama, da je daleko od centra Banjaluke i da nema adekvatnog prilaza. Takođe, smatrali su da je bolja ideja graditi vlastiti prostor. Međutim, uprava nije odustala od kupovine, dok sada u Banjaluci prodaje zemljište ovog javnog preduzeća.

Nastavi čitati

Aktuelno