Connect with us

Svijet

PORODICA ŠEFA VAGNERA: Majka i žena vlasnice brojnih firmi, SIN RATOVAO

Šef ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin navodno je poginuo u srijedu uveče kad se u Tverskoj oblasti blizu sela Kuženkino srušio privatni avion “embraer legasi” na liniji Moskva – Sankt Peterburg.

Dok se o šefu Vagnera već dosta toga zna, manje toga je poznato u vezi njegove porodice koju je ostavio za sobom.

Ko su članovi Prigožinove porodice?
On je – ili je bio – oženjen i ima troje djece. Prigožinova supruga je Ljubov Valentinovna Prigožina, koja je takođe imućna (neto bogatstvo njenog muža procijenjeno je na milijardu dolara).

Ljubov je farmaceutkinja koja posjeduje butike poznate kao “Muzej čokolade” u Sankt Peterburgu, piše portal Thedistin.com. Ona je 2012. otvorila banju “Kristal” u Sankt Peterburgu koja je sljedeće godina osvojila priznanje “Savršenog banjskog projekta”. Posjeduje kompanije “Nju tehnolodžis SPA LLC” i “Agat”, dio grupe “Konkord”.

“Fajnenšel tajms” piše da je Ljubov igrala “različite uloge” u poslovnom carstvu svog muža, zajedno sa drugim članovima porodice. Prigožinova djeca su, navodi list, sva imala akcije u očevim kompanijama, pri čemu se se one često mijenjale između njih.

Prigožinova djeca
Starija kćerka Polina je 2019. bila akcionar u ruskoj kompaniji “Lahta plaza”, koja se u martu 2022. našla pod američkim sankcijama. Sada je pod kontrolom Prigožinovog sina Pavela.

“Lahta plaza” je, prema korporativnim dokumentima, dijelila revizora i broj telefona sa ruskim kompanijama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi koje su kasnije sankcionisane od SAD i EU kao paravan Vagnera.

Polina je prvo dijete Prigožina. Rođena je 1992, dok je sin Pavel rođen ili 1996. Ili 1998. Mlađa kćerka Veronika rođena je 2005.

“Fajnenšel tajms” (FT) piše da je plavokosa ruska tinejdžerka koja se amaterski takmičila u skupom sportu, jahanju sa preponama, u mediteranskom odmaralištu Oliva blizu Valensije 20. februara 2022. – četiri dana prije invazije na Ukrajinu – upravo bila Veronika Prigožina.

Jahala je sivog konja Dithara i završila četvrta sa nagradom od 50 evra. I Polina se takmičila na međunarodnim konjičkim disciplinama iako je njen otac bio pod sankcijama, navodi list.

Takmičenja van Rusije
Podaci Međunarodne federacije za konjičke sportove (FEI) pokazuju da su Veronika i Polina od 2014. učestvovale na stotinama takmičenja van Rusije: u Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Belgiji i Španiji. Nijedan od konja koje su jahale na tim takmičenjima nisu bili registrovani na Prigožinovo ime u FEI.

Pol Hendriks, belgijski veterinar, 2015. prodao je konja Kazapiloka čovjeku koji je bio u društvu Poline. Prigožin i njegova porodica tada nisu bili pod sankcijama, navodi FT. Ali, Polina je jahala Kazapiloka 60 puta na međunarodnim konjičkim takmičenjima od prve pojave u italijanskom gradu Areco 2018, dakle nakon što je njen otac sankcionisan.

Krajem 2019, pored sankcija na Prigožinovu ličnu imovinu, uključujući privatni avion, skoro svi konji koje su jahale njegove dvije kćerke iznenada su ponovo registrovani u Ruskoj konjičkoj federaciji na imena drugih ljudi, prema podacima FEI. Među njima je bio i Kazapiloko.

Polina je nakon toga nastavila da se takmiči sa tim konjem u Španiji i Portugalu i nijedan drugi jahač nije se takmičio sa Kazapilokom otkako je ona počela.

Pavel se borio za Vagner u Siriji
O Prigožinovom sinu Pavelu se malo toga zna. SAD su prošle godine rekle da su Polina, Pavel i supruga Ljubov igrali “različite uloge” u Prigožinovom poslovnom carstvu, koje ima koristi od “njegovog favorizovanog statusa u ruskoj eliti”.

Pavel se, prema objavama svog oca na društvenim mrežama, borio za Vagner u Siriji i dobio je priznanje grupe “crni krst” za vojne usluge.

Početkom juna na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem su, prema tvrdnjama savjetnika u ukrajinskom MUP-u Antona Geraščenka, Pavel i Veronika Prigožin.

Snimljeni su kako pjevaju pjesmu u kojoj sebe nazivaju elitom i oligarsima, dok drugi mole za novčiće i ribaju podove”, tvrdi Geraščenko.

Da je video autentičan potvrdio je i sam Prigožin. Tvrdio je da je snimljen u ljeto 2022. i da je video i fotografije ukralo posebno “sajber” odheljenje ruskog ministarstva odbrane, napisao je Geraščenko.

Prigožinova majka Violeta
Osim Prigožina, njegove supruge, Poline i Pavela, na meti zapadnih sankcija je i njegova majka Violeta, bivši ljekar i “trenutni zakoniti vlasnik” firmi “Konkord menadžment i konsultacije” od 2011, “Etalona” od 2010. i “Kreda”, prema javno dostupnim podacima.

FT piše da je Violeta krenula na časove iz slikanja 2017. sa svojih 77 godina, a da je godinu dana kasnije otvorila sopstvenu umjetničku galeriju “Boje života” u centru Sankt Peterburga. Ubrzo je izlagala svoje slike, držala otvaranja i privlačila pažnju medija. Državni Kanal 1 se divio njenoj transformaciji u svijet umjetnosti preko noći.

“Nije mogla da sjedi besposleno i našla je ne samo hobi već novi poziv”, naveo je kanal u izvještaju.

U martu je Violeta, koja sada ima 83 godine, ostvarila neočekivanu pobedu na evropskom sudu. Njeni advokati su ubijedili sudije prvog vijeća Opšteg suda EU u Luksemburgu da ona nema ekonomskih veza sa svojim sinom ili njegovom primarnom kompanijom “Konkord”.

Restrikcije protiv nje su ukinute i Savjet EU je morao da plati njene sudske troškove. Ali, FT piše da korporativna dokumenta i računi Violetine galerije otkrivaju nekoliko preklapanja između njenog i posla njenog sina.

Tako je 2021. reviziju galerije vršila mala kuća “Aksent” iz Sankt Peterburga, koja je takođe revizor za skoro sve kompanije Jevgenija Prigožina, uključujući entitete koji čine “Konkord”, kao i više porodičnih firmi za nekretnine. Najmanje dvije trećine njenih klijenata je povezano sa Prigožinom, navodi list.

Dok presuda evropskog suda ne mora da bude posljednja riječ – Brisel se može žaliti u roku od dva mjeseca – postojeće sankcije protiv Prigožinove porodice su već imale posljedice: njegove kćerke više ne mogu da se takmiče u jahanju po Mediteranu. Njihovi konji više se ne pojavljuju na međunarodnim takmičenjima. U martu 2022. je FEI zabranila učestvovanje jahača iz Rusije i Bjelorusije na njegovim dešavanjima.

A Violeta je u međuvremenu nastavila da izlaže svoje slike u svojoj galeriji.

Smrt Prigožina
Avion u kom se nalazio Prigožin srušio se u regionu Tver dok je letio između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima prije nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Vodeći istraživački novinar o ruskim temama Hristo Grozev prije samo 10 dana dao je izjavu u kojoj je precizirao da će u roku od šest mjeseci ili će Prigožin biti mrtav ili će se desiti još jedan državni udar.

Medijski kanali povezani sa Vagnerom brzo su sugerisali da je ruska protivvazdušna raketa oborila avion.

Vođa Vagnera Jevgeniji Prigožin postao je poznat svjetskoj javnosti nakon uloge njegove plaćeničke grupe u ratu u Ukrajin, prenosi Blic

Svijet

OPTUŽENO PETORO BUGARA: Prisluškivali i za Ruse u Crnoj Gori

Petoro bugarskih državljana optuženo je za udruženi poduhvat špijuniranja u Ujedinjenom Kraljevstvu u korist Rusije.

Petorka će se u utorak naći pred sudom londonske opštine Vestminster. Grupa je optužena i za operaciju prisluškivanja u Crnoj Gori.

U optužnici se navodi da je prikupljanje informacija, “koje bi mogle da posluže neprijatelju”, trajalo od avgusta 2020. do februara 2023. godine, prenosi RTS.

U optužnici se precizira i da je ta operativna ćelija vršila audio i video nadzor izabranih meta u Britaniji.

Na optuženičkoj klupi su Orlin Rusev, Bizer Džamabazov, Katrin Ivanova, Ivan Stojanov i Vanja Gaberova.

Prvooptuženi je četrdesetpetogodišnji Rusev, koji se smatra vođom špijunske ćelije u Britaniji i oficir za vezu sa ruskom obavještajnom službom.

Prilikom pretresa stanova u Londonu i Norfoku u kojima su, osim Ruseva, boravili i četrdeset jednogodišnji Džambazov i 10 godina mlađa Ivanova, navodno su pronađeni lažni pasoši Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, ali i Francuske, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Češke i Grčke.

U optužnici se tvrdi da je Rusev falsifikovao ove lažne pasoše.

Grupa je optužena i za operaciju prisluškivanja u Crnoj Gori. Tom prilikom su izrađene i lažne novinarske propusnice.

Jedna je sadržala fotografiju Ivanove.

Troje optuženih Bugara živi u Britaniji više od 10 godina. Rusev je uglavnom obavljao poslove iz sektora informacionih tehnologija za finansijski sektor. Na društvenim mrežama predstavlja se kao vlasnik preduzeća, koje se bavi uređajima za ometanje komunikacionih i elektronskih signala.

Rusev se predstavlja i kao bivši savjetnik u bugarskom Ministarstvu energetike, a imao je navodno i poslovnih veza sa Rusijom.

Džamazov i Ivanova poznati su komšijama u sjeverozapadnom londonskom predgrađu Harou kao par.

Džambazov je vozač u bolnicama, a Ivanova laboratorijski tehničar u privatnoj medicinskoj ustanovi.

Par je jedno vrijeme vodio i firmu, koja je bugarskim državljanima pružala usluge “upoznavanja sa kulturom i normativima Velike Britanije”.

Bili su i članovi izborne komisije u ambasadi Republike Bugarske u Londonu prilikom glasanja bugarskih državljana, koji žive u Velikoj Britaniji.

Nastavi čitati

Svijet

PROBLEM BIO U JELU! Zbog TikTok videa dvije godine zatvora

TikTokerka je osuđena na dvije godine zatvora u Indoneziji nakon što je postavila video na kojem, pazite sada, jede svinjetinu. U martu je TikTok influenserka Lina Lutfiavati objavila svoj video na platformi čime je prekršila stroge indonezijske zakone o bogohuljenju.

Ova 33-godišnja muslimanka u međuvremenu je proglašena krivom za “podsticanje mržnje” protiv vjerskih ljudi i grupa, zbog čega je osuđena na dvogodišnju zatvorsku kaznu i pozamašnu novčanu kaznu.

Prema dokumentu “Amnesty Internationala” o zakonima o bogohuljenju, Indonezija ima dva člana u svom kaznenom zakonu koji se odnose na takve vulgarnosti.

Dokument objašnjava: “Odredbe o bogohuljenju u članovima 156. i 156. (a) Kaznenog zakona kriminalizuju ‘svaku osobu koja u javnosti namjerno izražava svoje osjećaje ili učestvuje u radnjama koje su u načelu neprijateljske i smatraju se zlostavljanjem ili klevetom religija prihvaćenih u Indoneziji’.”

@lilumukerji

♬ original sound – linamukerjiLilu – Lilu_linamukerji

Ali šta je Lufiavati učinila što se smatralo zlostavljanjem ili klevetom vjere?

U martu je TikTokerka, koja ima više od dva miliona pratilaca na platformi, putovala na Bali i prenijela video kako jede svinjsku kožu, uprkos tome što je svinjetina haram u islamu. Muslimanima je Kur’an zabranio njegovu konzumaciju.

Lutfiavatijeva, poznata kao Lina Mukherji na TikToku, ime rezultat njene ljubavi prema bolivudskim filmovima, rekla je da želi probati svinjetinu iz radoznalosti. Prije nego što je ubacila hranu u usta, Lutfiavati je rekla, “Bismillah”. Arapski izraz koji znači: “U ime Boga”. Lutifiavati je dobila žestoke reakcije na internetu zbog snimka, jedan ju je korisnik TikToka čak prijavio policiji jer “svjesno jede svinjetinu kao muslimanka”.

Međutim, ljudi na indonezijskim društvenim mrežama navodno su više podijeljeni oko rezultata presude Lutifiavatijevoj na dvije godine zatvora – neki ističu da su ljudi proglašeni krivima za korupciju dobili manje kazne, prenosi “Klik”. Povrh dvogodišnje zatvorske kazne, Lini je naređeno da plati kaznu od 16.245 dolara, a ako je ne plati, mogla bi dobiti dodatna tri mjeseca zatvora.

Na lokalnoj novinskoj stanici “MetroTV”, Lutifiavati je rekla: “Znam da sam u krivu, ali nisam očekivala ovu kaznu.”

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DOGODILO? Zapanjujuća promjena stava Poljske prema Ukrajini

Od početka ruske invazije Varšava je čvrsto podržavala Kijev. Često je prednjačila u slanju vojne pomoći i opreme te je gorljivo tvrdila da je ta podrška ključna za zaštitu same Poljske od ruske agresije.

Promjena tona poljske vlade o Ukrajini je stoga zapanjujuća. Sada se odjednom čini da su u Poljskoj izvađeni politički noževi i okrenuti prema Kijevu, piše BBC u analizi poljskog zaokreta, prenosi Index.

Poljski predsjednik uporedio Ukrajinu s utopljenikom, Moskva slavi

Odjednom se počelo pričati kako bi Ukrajina trebalo da bude zahvalna na poljskoj podršci. Ove sedmice stiglo je upozorenje poljskog premijera o prekidu transfera oružja iako su se drugi u njegovoj stranci trudili ublažiti tu poruku.

Ali poljskog predsjednika Andrzeja Dudu bilo je nemoguće pogrešno protumačiti. On je, naime, uporedio Ukrajinu s utopljenikom koji rizikuje da sa sobom povuče svoje spasioce.

Sve je započelo sporom oko žitarica

Moskva je s radošću prihvatila taj komentar. Naglo zahlađenje odnosa susjednih zemalja započelo je sporom oko uvoza žitarica, koji još nije riješen.

Ukrajina mora izvoziti svoju žetvu, a kopneni putovi su sada ključni jer Rusija namjerno napada luke na Crnom moru i Dunavu. Ali u nastojanju da zaštiti vlastite poljoprivrednike, Poljska neće dopustiti da jeftinije ukrajinsko žito stigne na njeno domaće tržište, nego samo da u tranzitu prođe do ostatka Evropske unije.

Seljaci ne žele ukrajinsku konkurenciju, a vladajuća stranka želi njihove glasove

Za poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda, ili PiS, jednadžba je jednostavna – poljoprivrednici ne žele konkurenciju koju donosi ukrajinsko žito, a PiS želi te glasove poljoprivrednika na izborima sljedećeg mjeseca.

Kijev je uzrujan, ali poljski eter i platforme društvenih medija trenutno su prepuni predizbornih obećanja i slogana, a ton je povremeno gotovo šokantno zloban. PiS vodi u anketama, ali razlike su male i većina komentatora misli da se ne može predvidjeti ko će pobijediti.

U borbi za glasove PiS se postavio kao najjači branitelj poljskih interesa. Stoga je redefinisanje načina na koji se pomaže Ukrajini samo jedna od karata na koje igra uz druge populističke ciljeve kao što je migracija.

Piotr Lukasiewicz, analitičar Polityka Insighta, objašnjava: “Ne radi se o žitaricama, nije o oružju. Radi se o raspoloženju među konzervativnim biračkim tijelom, a ono je velik problem za PiS. Oni moraju jahati na tom osjećaju.”

“Konzervativci smatraju da Ukrajinci nisu dovoljno zahvalni i da dobijaju previše”

“Konstruisan je oko ideje da Ukrajina nije dovoljno zahvalna za poljsku podršku i da Ukrajinci koji su izbjegli u Poljsku dobijaju previše u smislu socijale i novca”, kaže on. PiS se pokušava ulizati biračima krajnje desne stranke Konfederacja, koja trenutno ima podršku od gotovo 10 posto.

Ove sedmice članovi Konfederacje protestovali su pred ukrajinskom ambasadom u Varšavi navodeći lažne iznose poljske podrške. Konfederacja je proglasila ukupne troškove pomoći Kijevu preko 100 milijardi zlota (oko 23,1 milijarde dolara) i napisala: “Plaćeno: nula. Zahvalnost: ništa.”

Opozicioni političari kritikovali su ponašanje vlade kao opasan nacionalizam. Ali promjena tona Poljske ne događa se u potpunoj izolaciji.

“Umor od Ukrajine”

Sjena “umora od Ukrajine” visi nad izbornim kampanjama od Slovačke do Sjedinjenih Država, što je ozbiljna briga za Kijev, kojem je potrebna stalna i čvrsta podrška Zapada dok se bori protiv ruskih snaga.

Poljska vlada naglašava da će međunarodna pomoć nastaviti da pristiže na ukrajinska ratišta preko Rzeszowa na istoku, kritičnog čvorišta za svu pomoć, od tenkova do metaka. U međuvremenu se nastavljaju pregovori između Ukrajine i Poljske o sporu oko žita.

“Riječi su važne”

Čini se da obje strane pokušavaju spriječiti da verbalni rat eskalira u pravu krizu. I dok PiS traži ruralne, konzervativne glasove, podrška Ukrajini u Varšavi ostaje snažna.

“Definitivno nije dobro što ograničavamo pomoć. Ono što Rusija radi je neprihvatljivo. Trebali bismo se braniti i pomoći Ukrajini da odbrani svoju slobodu”, rekla je za BBC Poljakinja Viktoria. U Varšavi još uvijek ima mnogo ukrajinskih zastava izvješenih na prozorima stanova u znak solidarnosti, baš kao i puno ukrajinskih izbjeglica.

“Mislim da je ovo alat koji vlada koristi za pobjedu na izborima. Igraju na sve emocije i ovo je prljava predizborna igra”, govori Poljak Rafa pa dodaje: “Nadam se da je samo priča. Zavisi ko će pobijediti na izborima. Za mjesec dana to će biti jasno.”

Ali neki misle da je šteta za Poljsku već učinjena. “Riječi su važne”, tvrdi analitičar Piotr Lukasiewicz, “mislim da će to imati posljedice i one će biti loše za Poljsku”.

Nastavi čitati

Aktuleno