Connect with us

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Prijavite se i budite dio Festivala uličnih zabavljača „Trotoart“

Inspirisani fenomenalnim rezultatima i pozitivnim reakcijama naših sugrađana, ali i brojnih turista treću godinu zaredom u okviru „Banjalučkog proljeća“ biće organizovan Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“.

S tim u vezi pozivaju se svi ulični zabavljači i oni koji bi to za ovu priliku željeli biti da se prijave za učešće na Festivalu koji će u periodu od 7. do 9. juna ponovo okupiti umjetnike, koji svojim vedrim duhom, glasom, pokretom, bojom i zvukom zaustavljaju slučajne prolaznike i privlače pažnju svih generacija.

Kako je poručio Projektni tim Festivala, dobrodošli su svi umjetnici i grupe bez obzira na pol, uzrast, vještine, profesionalni ili amaterski status, broj članova. Među njima su: muzičari, pjevači, glumci, performeri, plesači, slikari, animatori i zabavljači, kreativci.

-Očekujemo prijave prije svega pojedinaca i grupa iz Banje Luke, ali i iz drugih gradova Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, kao i iz zemalja okruženja. Prijaviti se mogu svi koji svojim vedrim duhom, glasom, pokretom, bojom i zvukom zaustavljaju slučajne prolaznike i privlače pažnju svih generacija, bilo da se radi o našim sugrađanima ili dragim gostima – kazli su oni.

Prijave su otvorene do 12. aprila 2024. godine i potrebno ih je dostaviti putem elektronske pošte i to na: [email protected], a u poruci treba navesti sljedeće:

ime i prezima izvođača;

naziv grupe/sastava i broj članova;

kratak opis izvođača (od kada postoji, šta izvodi i sl.);

vrsta izvođenja (koncert, performans…) i

poželjno je da se priloži barem jedna fotografija sa nastupa.

Projektni tim Festivala će na osnovu dostavljenih prijava izvršiti selekciju učesnika i izraditi detaljan program festivala.

Takođe, putem gorenavedene adrese svi zainteresovani mogu dobiti i sva potrebna dodatna pojašnjenja.

Važno je istaći da je Banja Luka zahvaljujući sjajnim dešavanjima tokom cijele godine a posebno bogatom programu „Banjalučkog proljeća“ u prošloj godini oborila sve rekorde posjećenosti. Zanimljivi sadržaji privukli su u naš grad veliki broj turista iz cijelog svijeta, što je u značajnoj mjeri doprinijelo banjalučkim hotelijerima, hostelijerima i drugim vlasnicima smještajnih objekata, ali i ugostiteljima i trgovcima koji su zahvljujući tome ostvarili povećan promet.

S tim u vezi, cilj gradske administracije je da se ovakav trend nastavi i ove godine, a poseban fokus je upravo obogatiti ponudu tokom proljećnog perioda, kada ljepote Banje Luke posebno dolaze do izražaja, što se svakako može iskoristiti kao prednost  da se  bogatim manifestacionim sadržajima naš grad pozicionira na mapi regionalnih centara.

U nastavku pogledajte kompletan javni poziv

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je prihvaćen prijedlog Plana obuke i osposobljavanja Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinica i timova civilne zaštite za period 2024 – 2027. godine.

Dodatno, na današnjoj sjednici je razmatran i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od zemljotresa u Banjoj Luci.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prihvaćena je Informacija o aerozagađenju vazduha i mjerama zaštite na teritoriji grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je razmatrana jeste i razmatranje Odluke o određivanju privrednih privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođrnju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji grada, kao i Odluka o formiranju jedinica i timova civilne zaštite i Odluka o određivanju povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji Banje Luke.

Osim toga razmatran je i Plan sprovođenja mjera na vodovodnom sistemu „Vodovod“ – a a.d. Banja Luka za eventualni sušni period.

Nastavi čitati

Banjaluka

“ĆIRILICA NEKAD I SAD”! Sutra obilježavanje Dana slovenske pismenosti

Programom pod nazivom „Ćirilica nekad i sad“ sutra, 23. maja u 19.00 časova u Domu omladine biće obilježen Dan slovenske pismenosti.

Riječ je o programu koji uz podršku Grada Banje Luke organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Kako su kazali organizatori, o srpskom pismu nekad i sad govoriće prof. dr Milanka Babić, dok će u ime „Prosvjete“ govoriti dr Jelenko Bojić i mr Željko Vujadinović.

Takođe, u okviru programa u Domu omladine biće priređena izložba ćiriličkih rukopisa posvećena Svetom Ćirilu i Metodiju.

Nastavi čitati

Aktuelno