Connect with us

Banjaluka

NAKON DANAŠNJEG SASTANKA: Konačno zakazana sjednica kolegija, ponovo će se PREDLOŽITI ODLUKA o porezu na nepokretnosti

Sve rokove tjeraju na maksimum i pritiskom koji smo izvršili konačno je zakazana sjednica Kolegijuma Skupštine Grada za petak, 15. mart u 12.00 časova. Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom Skupštine, odbornicima i šefovima klubova gradskog parlamenta.

-Ponovo predlažemo odluku koja se odnosi na porez na nepokretnosti, uz odluku o skraćenju roka i zalažemo se da se za održavanje redovnih sjednica ne čeka ovoliko dugo. Smatram političkim uspjehom natjerati predsjednika Skupštine Grada da zakaže Kolegijum odnosno da radi svoj posao. Sve ijedna politička organizacija, izuzev SNSD-a i potpredsjednika Skupštine Grada – je za porez na nepokretnosti i da se sjednice održavaju jednom mjesečno – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da na posljednjoj sjednici Skupštine Grada odbornici SNSD-a i potpredsjednik Skupštine nisu podržali odluku o porezu na nepokretnosti, a četiri odbornika koja su bila za tu odluku – fizički nisu bila prisutna da glasaju za odluku.

S obzirom na to da odluka koja je odbijena ne može biti predložena na sjednicu narednih 90 dana, izuzev ako Skupština odluči drugačije, gradonačelnik je dodao da će uz odluku o porezu na nepokretnosti biti predložena i odluka o skraćenju roka za donošenje ove značajne odluke koja predviđa 10,5 miliona KM prihoda u budžet.

-Odbornici svih drugih političkih organizacija su za ovu odluku i ponovo ćemo je predložiti za narednu sjednicu. Predsjednik Skupštine nam je rekao da je ne pokušavamo ponovo predložiti. Ulazimo u još jednu političku borbu za normalne stvari. Pozivam ih da se bore za ovaj grad, a ne za destrukciju i rušenja i takođe ih pozivam da mi kažu koja je to lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja nema ovu odluku o porezu na nepokretnosti koja je izvorni prihod – rekao je gradonačelnik.

Napomenuo je da ako ova odluka ne bude usvojena do kraja marta, od 1. aprila Poreska uprava neće moći izdavati račune i Banja Luka gubi značajan prihod planiran za funkcionisanje gradskih ustanova poput Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, za subvencije za vrtiće, javni prevoz, ali i za finansiranje značajnih projekata.

Banjaluka

U Kulturnom centru BANSKI DVOR sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „BANJALUČKI BIJENALE“

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „Banjalučki bijenale“, koje ove godine okuplja čak 145 učesnika iz 10 zemalja Evrope.

Ovom događaju prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac, koja je poručila kako je riječ o takmičenju na koje cijela Banja Luka može da bude zaista ponosna.

-Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale“ održava se po osmi put i svi na njega možemo biti ponosni. Svake dvije godine imamo sve veći broj učesnika i sve zvučnija imena članova žirija, ali i predavača. Grad Banja Luka je prepoznao važnost ovog događaja i nastavlja da podržava Umjetničku školu „Vlado Milošević“ u ovom ali i sličnim projektima – kazala je Savić – Banjac.

Ujedno, iskoristila je priliku da čestita organizatoru na sjajno organizaciji jednog ovakvog događaja, te da učesnicima poželi mnogo sreće.

-Sa druge strane, pozivam publiku da posjete ovo takmičnje, koje traje do petka – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Inače, „Banjalučki bijenale“ već tradicionalno organizuje Umjetnička škola “Vlado Milošević”.

Direktor ove škole, Damir Jovanić poručio je kako su se na bijenale ove godine prijavili takmičari sa određenim zapaženim rezultatima, te da će svi takmičari imati i priliku da na master- klasterima čuju pohvale, primjedbe, ali i određene smjernice članova žirija.

Takmičenje se odvija u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke ili dva klavira), te klavir za učenike i studente odsjeka muzički saradnik – teoretičar i odsjeka koji imaju klavir kao obavezan instrument.

Završni koncert biće održan u petak, 24. maja, u Banskom dvoru kada će biti uručene nagrade i priznanja pobjednicima po kategorijama.

Ulaz je besplatan za sve sadržaje koji se odvijaju u okviru “Banjalučkog bijenala”.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je prihvaćen prijedlog Plana obuke i osposobljavanja Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinica i timova civilne zaštite za period 2024 – 2027. godine.

Dodatno, na današnjoj sjednici je razmatran i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od zemljotresa u Banjoj Luci.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prihvaćena je Informacija o aerozagađenju vazduha i mjerama zaštite na teritoriji grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je razmatrana jeste i razmatranje Odluke o određivanju privrednih privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođrnju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji grada, kao i Odluka o formiranju jedinica i timova civilne zaštite i Odluka o određivanju povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji Banje Luke.

Osim toga razmatran je i Plan sprovođenja mjera na vodovodnom sistemu „Vodovod“ – a a.d. Banja Luka za eventualni sušni period.

Nastavi čitati

Aktuelno