Connect with us

Banjaluka

PRAVA ATRAKCIJA! Novu gradsku plažu u Banjaluci građani koriste kao park i izletište

Banjalučani i nakon ljetne sezone posjećuju gradsku plažu u Srpskim Toplicama.

Kako oni kažu, novu gradsku plažu u Srpskim Toplicama sugrađani koriste i kao park i izletište, koje će zasigurno posjećivati tokom svih godišnjih doba.

– To je dokazao jesenji period, jer je tokom svih sunčanih dana ovaj lokalitet posjetio veliki broj naših sugrađana, posebno u dane vikenda – istakli su oni.

Prema njihovim riječima, kada je riječ o samoj plaži i o mobilijaru koji se nalazi na istoj, on je sada u izuzetno dobrom stanju.

– Nova plaža u Srpskim Toplicama, ubrzo po otvaranju, našla se na meti nesavjesnih pojedinaca, koji su uništili mobilijar, ali je isti odmah očišćen – podsjetili su oni.

Kada je riječ o zimskom periodu, kako kažu, plan je da sav mobilijar kod kojeg može da nastane oštećenje usljed niskih temperatura i rasta nivoa rijeke Vrbas, bude uklonjen.

– Tako da će predstavnici Gradske uprave i nadležnog Odjeljenja u narednom periodu da demontiraju kabine i tuševe, ali će, pored toga, ova lokacija ostati pristupačna i tokom toplijih, zimskih dana svim našim sugrađanima – pojasnili su oni.

Dodaju da u zimskom periodu nisu planirani nikakvi sadržaji, ali sa dolaskom proljetnih dana gradska administracija ima u planu veliki broj aktivnosti na ovom lokalitetu, koji će svakako upotpuniti sve one sadržaje koje Gradska uprava organizuje.

– Uz sve to, biće nastavljeno i uređenje obale rijeke Vrbas na potezu od plaže u Srpskim Toplicama prema restoranu Alibaba – kazali su iz gradske uprave, te dodali da je plan da u narednoj godini gradska administracija uz pomoć donatora uredi i popularnu “Vrućicu”.

Kako je jedna Banjalučanka potvrdila za “Nezavisne novine”, u toplijim jesenjim danima plaža u Srpskim Toplicama posjećuje veliki broj mještana.

– Često posjetim ovu plažu i uživam u lijepom pogledu, takođe primjećujem da dosta roditelja dolaze ovdje sa djecom i kućnim ljubimcima – kazala je ona te je dodala da je ovo mjesto izuzetno lijepo i opuštajuće, kako za odrasle i djecu, tako i za životinje.

Nezavisne

Banjaluka

Više ulica i naselja bez struje

Bez struje će u periodu od devet do 12 časova ostati dijelovi ulica Franca Šuberta, Karađorđeva, Ključka, Mile Bekute, Sime Milić Jorgić, Sime Pandurovića i Špire Bocarića, navode iz “Elektrokrajine”.

“Zbog radova na elektromreži u periodu od devet do 11 časova bez struje će biti dio naselja Josipovići”, ističu iz “Elektrokrajine”.

Takođe, u periodu od devet do 14 časova bez struje će biti dijelovi ulica Đure Damjanovića, Nevesinjska, Lipljanska, Petra Velikog i Branka Popovića.

“Zbog radova će bez struje biti i dio naselja Pezić Polje”, navode iz “Elektrokrajine”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Počeo Teatar fest u Banjaluci

Evo mene večeras pred vama stojim, četrdeset gradi budala u meni ima milion srca i milion jezika, a svima nama nezarobljenim robovima kod kuće bez kuće, kod zemlje bez zemlje, kod postojbine bez postojbine ostaje nam da potrpimo.

U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovažna gospodo, da proglasim  25. festival „Petar Kočić“ otvorenim.

Ovim riječima dramska umjetnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković večeras je  otvorila Teatar fest „Petar Kočić“, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

V. d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić istakla je da je zadatak izbora predstava i ove godine povjeren Slađani Zrnić, prvakinji Narodnog pozorišta RS koja je uspješno odgovorila na ovaj izazov i izabrala najbolje predstave iz regionalne produkcije.

– Izuzetno nam je drago što su se i reditelji nove generacije posvetili realnim, životnim temama i upravo te predstave su ušle u naš takmičarski i revijalni program. S obzirom na sva dešavanja i teške vijesti koje su dopirale do nas, smatramo da je poslednji trenutak da se ukaže na devijacije u društvu i širom otvore vrata razumijevanju i empatiji. Pozorište upravo treba da bude takvo, otvoreno za sve i nepodložno uticajima društva i vremena, njegova funkcija je da usmjerava, oplemenjuje i doprinosi ljepoti i dobroti u nama i između nas – rekla je Grbićeva.

 

Nakon toga nastupili su Maja Manojlović i polaznici škole „Mama Voks“, a potom je publika imala priliku da uživa u sjajnim izvedbama džez sastava „Kombajn kvartet“.

Otvaranje Teatar fest uveličao je šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović koje je nastupio zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta Republike Srpske pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takođe, danas je u okviru pratećeg programa, na sceni „Petar Kočić“ predstavljena monografija „Umoran od dodira“, Uglješa Kojadinović (1936-1982), život i djelo, autorke Branke Sančanin.

Takmičarski dio Teatar festa počinje sutra od 20 časova kada će nastupiti „Atelje 212“ sa predstavom „Rolekoster“ koju je režirala Milica Kralj, a u kojoj igraju Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Milica Mihailović/Anja Alač, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac.

Autor i dramaturg ove predstave Jelena Kajgo svoj komad definiše kao komediju.

Teatar fest trajaće do 11. juna a ove godine održava se pod sloganom „Snoviđenje i realnost“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Juniorsko rukometno prvenstvo: Borac šampion Srpske

Rukometaši Borca osvojili su titulu šampiona Republike Srpske u juniorskoj konkurenciji na završnom turniru koji je odigran u Višegradu.

Banjalučani su u posljednjem kolu savladali Slaviju 33:22 i na taj način su s maksimalnim učinkom došli do naslova.

Prvo ime u duelu s timom iz Istočnog Sarajeva bio je Milenko Rožić strijelac 10 golova, dok je u poraženoj ekipi Nikola Jelisić dao pet pogodaka.

Klinci iz Višegrada zauzeli su drugo mjesto nakon što su bili bolji od Perihela 25:21. Za najboljeg igrača proglašen je Nikša Petrović (Borac), najuspješniji golman je Darko Momić (Borac), prvi strijelac bio je Damjan Pecikoza (Višegrad).

Osim Borac “m:tel” i Višegrada na završni turnir na nivou BiH obezbijedila je ekipa Perihela iz Brčkog.

Ostali rezultati: Slavija – Višegrad 16:24, Perihel – Borac “m:tel” 17:30, Borac “m:tel” – Višegrad 32:19 Perihel – Slavija 37:31. Plasman: Borac “m:tel”, Višegrad, Perihel, Slavija.

 

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Aktuleno