Connect with us

Banjaluka

NOVA DVORANA ILI NOVE TRIBINE? Evo gdje će Đoković i društvo igrati u Banjaluci

Zbog uslova koji su neophodni za održavanje nedavno najavljenog turnira “Srpska open”, inače ATP “outdoor” turnira, serije 250, kompleks teniskih terena u banjalučkom parku Mladen Stojanović biće rekonstruisan. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske za BL portal su potvrdili da su upoznati sa inicijativom o izgradnji novog sportskog objekta otvorenog tipa, sa šest hiljada sjedećih mjesta, na lokaciji između parka Mladen Stojanović i ulice Olimpijskih pobjednika.
“Nosioci projekta su Vlada RS i Grad Banja Luka, koji bi trebao da pripremi sprovedbenu i tehničku dokumentaciju budućeg objekta. Pred Ministarstvom se još uvijek ne vodi postupak o navedenom projektu”, objasnio je Danijel Vujanović, savjetnik ministra.

O rekonstrukciji je ranije za medije govorio i Đorđe Đoković, direktor turnira “Serbia open”, koji će se, pod drugim imenom, u aprilu naredne godine odigrati u Banjaluci.

„Postojeći kapacitet na centralnom stadionu će biti povećan na 6.000 mjesta, dok će teren broj dva imati 1.500 sjedišta, a ‘trojka’ 700“, objasnio je Đoković, govoreći o kapacitetima terena na kojima će se igrati mečevi.
Inače „Srpska open“, spada u kategoriju „outdoor“ turnira, što znači da se igra na otvorenom, a ovo je za BL portal potvrdio i Bojan Božić iz Teniskog saveza Republike Srpske.

Takođe riječ je o ATP turrniru koji osvajaču donosi 250 bodova, a zvanična pravila ove organizacije nalažu da su za turnir iz ove serije neophodna tri terena za odigravanje mečeva.

Isto tako, pravila jasno govore da „svi tereni moraju imati istu podlogu, brzinu i uslove“.

Konkretno, to znači da se neki mečevi ne mogu odigrati u zatvorenoj dvorani, a neki na otvorenom terenu, jer svi igrači moraju imati iste uslove, a o ovome je za BL portal govorio i poznati banjalučki teniski sudija Ozren Đurđević. On kaže da su kriterijumi za organizaciju turnira serije 250 izuzetno strogi.

„Outdoor turniri moraju biti odigrani na vanjskim terenima i ne mogu se neki mečevi igrati na vanjskim, a neki na unutrašnjim terenima. Jedino je moguće, u slučaju kiše, pokretnim krovom pokriti teren, ako teren koji je otvoren ima pokretni krov, kao na US openu 2 terena i Wimbledon 2 terena“, objasnio je Đurđević.

Banjaluka napravila veliki iskorak u svijetu tenisa

Đurđević ističe i veliku važnost najavljenog turnira za Banjaluku, budući da se često dešava da na turniru serije 250 učestvuje i 3-4 igrača iz top 10 u svijetu.

„Finansijska izdavanja su veća, veći bodovi su u pitanju i veća su ulaganja u kvalitet i estetiku kompleksa. Sam kompleks na kojem se organizuje ovaj turnir je jedan od najljepših teniskih kompleksa u ovom dijelu svijeta, tako da ne sumnjam da će organizatori iz Srbije učiniti sve da reputacija turnira bude na svjetskom nivou. Turnire ovog ranga uglavnom organizuju gradovi sa preko milion stanovnika, tako da će u ovom segmentu Banjaluka napraviti ogroman iskorak“, zaključio je Đurđević.

Najavljena i izgradnja sportske dvorane za potrebe turnira

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković početkom mjeseca najavio je izgradnju moderno opremljene dvorane za održavanje ovog turnira.

„Za pet mjeseci planiramo da izgradimo novu sportsku dvoranu sa 6.000 mjesta i novu šetališnu zonu i aleju uz park Mladen Stojanović“, istakao je gradonačelnik.

Međutim, kako BL portal nezvanično saznaje, do izgradnje sportske dvorane u parku Mladen Stojanović će doći, ali ne za potrebe turnira “Srpska open”.

Sportska dvorana bi, prema našim informacijama, trebalo da bude izgrađena na mjestu sadašnjeg sportskog balona u parku, prije svega za potrebe treninga tokom zimskih i kišnih vremenskih perioda.

Srđan Banović, BL portal

Banjaluka

Obilježeno 20 godina od smrti generala Talića, pomenu prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković

U Piskavici kod Banjaluke obilježeno je 20 godina od smrti komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske general-pukovnika Momira Talića.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Grada, predvođeni gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, koji je naglasio kako je za njega velika čast što je upravo danas u Piskavici.

 

– Ja sam ona generacija koja je rođena kada se sve to dešavalo, a imao sam svega deset godina kada je general Talić umro. O našim generalima malo toga možemo pročitati, a čuti možemo samo na ovim mjestima. Ja danas, kao onaj koji treba da plamen naše borbe i svijeće prenosim dalje, saznajem od vas mnogo toga, ali slušam i pamtim – rekao je Stanivuković.

Poručio je da je važno naglasiti da svi oni koji su se odlučili na postavljanje biste generalu – pukovniku Taliću dokazli da su uradili najbolji mogući posao.

-Poruka za sve nas je da nastavimo ovim putem. Naši generali su naši putokazi kuda trebamo ići i kuda smo morali proći da bi danas bili svoji na svome, postojani i da bi danas imali Republiku Srpsku. Zahvaljujem se svim organizatorima, porodici Momira Talića i mještanima Piskavice. Nadam se da ćete narednih godina ovdje, na obilježavanje da povedete vaše sinove, kćeri i unuke, da i oni čuju i nauče. To je naša poruka i naša dužnost – istakao je Stanivuković.

 

Kod spomenika generalu Taliću služen je pomen, a prije toga je položeno cvijeće na njegov grob.

Osim gradonačelnika Stanivukovića i predstavnika Grada, obilježavanju su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Grada Prijedor i drugih lokalnih zajednica, mještani Piskavice, komandanti ratnih jedinica, te borci Vojske Republike Srpske.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

Dječiji karneval: Banjalučki mališani u šarenim i kreativnim kostimima oduševili prisutne

Šareni i kreativni kostimi, mnoštvo boja i zanimljive koreografije koje su naši najmlađi sugrađani pripremali danima, oduševili su sve prisutne, koji su došli da podrže „Dječiji karneval“, koji je održan na Trgu Krajine.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, poručila je kako je od tri karnevalska dana, ovaj gdje su glavni akteri naši najmlađu sugrađani – ipak najveseliji.

-Za nas je ovo najveseliji dan, kada možemo da vidimo djecu iz naših vrtića, škola i djecu iz različitih udurženja građana. Svakako želim da iskoristim priliku i da se u ime svih nas zahvalim svim vaspitačima, koordinatorima, učiteljima koji su se zaista potrudili i napravili fenomenalne kostime za učesnike- kazala je Šukalo.

Naglasila je kako gradska administracija organizuje mnoštvo različitih aktivnosti u kojima učestvuju upravo naši najmlađi sugrađani, te da je to svakako praksa koja će biti nastavljena i u budućnosti.

-Komentari naših sugrađana i komentari internacionalnog žirija koji biraju najoriginalnije kostime i najoriginalnije koreografije je potvrdio da, sve ono što danas vidimo u Banjoj Luci je vrlo maštovito i kreativno – poručila je Šukalo.

Osim maštovitih i kreativnih mališana, sve prisutne zabavljao je i Dječiji hor „Vrapčići“.

Žiri je imao težek zadatak, a nagrade na današnjem „Banjalučkom karnevalu“ osvojili su:

NAJBOLJI KOSTIM:

1.mjesto: vrtić Zvjezdica – “Pčelari”,
2.mjesto: vrtić Mašta – “Pun tanjir zdravlja”;
3.mjesto: vrtić Anđeo – “Vijesnici proljeća”.

NAJBOLJA KOREOGRAFIJA:

1.mjesto: OŠ „Borisav Stanković“ – “Razigrane pečurke”;
2.mjesto: OŠ „Branko Ćopić“ –  “Šećerne vile”;
3.mjesto: vrtić Sreća – “Nacionalni kostimi raznih naroda”.

GRAND PRI

1.mjesto: OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ – “101 dalmatinac”;
2.mjesto: vrtiž Korak po korak – “Alisa u zemlji čuda”;
3.mjesto: vrtić Pertlica – “Labudovi”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Milošević: Rekonstrukcija Subotičke ulice korisna za sve građane Banja Luke

Nakon što je grad Banjaluka proveo sve neophodne procedure, te izabrao najpovoljnijeg ponuđača koji će rekonstruisati Subotičku ulicu u banjalučkom naselju Šargovac, svoje zadovoljstvo izrazili su i zagovornici ovog projekta iz Socijalističke partije Srpske.

– Nadamo se da će radovi na rekonstrukciji Subotičke ulice biti završeni u rekordnom roku. Moje kolege iz Socijalističke partije Srpske i ja svakim danom i svakim javnim istupom borimo se za svoj grad, za svoja naselja, a u cilju poboljšavanja uslova života naših sugrađana, rekao je Darko Milošević, odbornik SPS u Skupštini grada Banja Luka.

– Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dosadašnji infrastrukturni problemi, dok će bezbjednost u saobraćaju biti povećana, što će posebno značiti našoj djeci, ali i svim građanima Šargovca, Drakulića i cijele Banjaluke, izjavio je Milošević.

Rekonstrukcijom Subotičke ulice biće riješeni dugogodišnji infrastrukturni problemi i saobraćajne gužve u naselju Šargovac.

(TOK TV)

Nastavi čitati

Aktuleno