Connect with us

Region

PRECRTALA GA I PORODICA! Urošev djed “Sve nas je tukao”!

U noći između 4. i 5. maja tokom masakra u mladenovačkim selima Dubona i Malo Orašje, dok je Uroš Blažić sijao smrt, njegov rođeni brat se u panici spakovao i sa porodicom pobjegao iz njihove porodične kuće.
To je učinio iz straha da će njegov brat doći i osuti paljbu po svojim članovima porodice.

Kobne večeri Uroš je nasumičnom pucnjavom po selima Malo Orašje i Dubona pucao na sve koje je vidio, i tako usmrtio devetoro mladih osoba.

Baba Uroša Blažića u ispovijesti za portal Alo kaže da je njen unuk zauvijek ukaljao njihovo prezime, a svoju orodicu osudio na tamu i bol, iz kojih se nikada neće izvući.

– Jeste, Uroš je moj dalji unuk, moje prezime, ali sada mu želim sve najgore! Bolje da ne izgovorim ove riječi koje su mi u mislima. Voljela bih da nikada ne izađe iz zatvora. Nije mi ga žao. Sve je svjesno uradio. Kad bude odslužio tu malu kaznu, sigurna sam da će izaći i da će nastaviti da ubija nedužne ljude, kao i svoje najbliže. Bojim se i za svoje unuke i djecu. Neće njega zatvor promijeniti i popraviti, zauvijek će ostati zlotvor – ističe baka, koja iz straha od Uroša nije smjela da otkriva ime.

Njene slutnje potvrđuje i reakcija Uroševog starijeg brata, koji je za vrijeme krvavog pira po mladenovačkim selima, spakovao kćerkicu (10) i suprugu i glavom bez obzira pobjegao iz porodične kuće koju je dijelio i sa Urošem i roditeljima.

– Čim je te večeri na vijestima čuo šta je Uroš uradio, kao i da nije uhapšen odmah je rekao ženi i kćerki da se spakuju. Otišli su i zauvijek se odselili na selo. Bio je siguran da će Uroš doći iste večeri i ubiti i svoje članove porodice. Od tada se nije vraćao. Ne znam da li je kod rodbine u Kragujevcu ili u Aranđelovcu – otkriva sagovornica.

Nekada prepuna kuća Uroša Blažića u Duboni sada je maltene prazna. Dom nije napustio samo vremešni djed Najdan. Kako se saznaje, njemu snajka Biljana Blažić, Uroševa majka, dolazi u posjetu samo kako bi mu donijela hranu. Policija još uvijek čuva kuću, dok se ona odselila u drugi stan gdje živi sama, dok je njen suprug Radiša u pritvoru zbog nedozvoljenog držanja oružja i prijeti mu zatvorska kazna.

Kuću monstruma već pet mjeseci od masovnog ubistva danonoćno čuva policija, a kada i tome dođe kraj, baka sluti novu nesreću.

– Kao što su mu spalili onu vikendicu u Šepšinu, tako će i ovu kuću, čim ode policija. Niko među nama, rođacima, ne može da objasni Uroševo ponašanje. Ništa nije ukazivalo da će tako poludjeti. Danima prije masakra je bio raspoložen i uobičajeno vozio traktor sa obranim voćem. Veselo me je pozdravljao svaki put. Nakon hapšenja, sve to njihovo voće, jabuke, breskve… sve je to posušeno. Neko ih je nečim polio i uništio. Uroš je pričao kako mnogo voli poljoprivredu i da želi samo njome da se bavi – opisuje starica.

Ona kaže da je masovni ubica imao velike planove sa odbjeglim bratom, sa kojim je vodio ratarske poslove.

– Htjeli su da prošire gazdinstvo, kupe još jedan plac i tako prošire voćnjak. Dosta su uložili i u mašine i htjeli su da kupe i hladnjaču. Htjeli su da zarade mnogo novca od voćarstva, ali je to sve maltene u jednom trenutku uništeno – razočarano kaže Blažićeva baka.

Unuci slučajno preživjeli masakr
Blažićeva baka kaže da su njeni drugi unuci pukom srećom preživjeli Urošev masakr.

– Te večeri unuci su mi došli ranije kući. Jedan je rekao da je bio sa društvom, ali da se vratio ranije jer je umoran. Baš u tom trenutku ovaj je počeo da puca po ulici. Sigurna sam da ih ne bi više bilo da su ostali sa tom djecom. Te večeri, pa sve do jutra bili smo zaključani po kućama, sve dok Uroš nije uhapšen. To smo uradili iz straha da se ne vrati i ne puca na nas najbliže. Nikako ne mogu da se naplačem za tim jadnim anđelima. Da ih ovaj nije ovjeravao, bar bi neko ostao živ – kaže sagovornica, jedva suzdržavajući suze.

Urošev djed: Sve nas je tukao!
Roditelji ubijenih brata i sestre, Kristine (19) i Milana (21) Panića, otkrili su nedavno da im se na ulici iz svog dvorišta obratio Urošev djed Najdan i kroz suze rekao: “Uroš je tukao cijelu porodicu… Niko mu nije mogao ništa, jer je bio previše jak, imao je 120 kila”.

Mještani Dubone svjedoče da je djed ostvario i telefonsku komunikaciju sa nekoliko rođaka, kojima je rekao: “Uroš nam je upropastio živote, ovdje nam više nije mjesto”.

Region

Moguć pomak u istrazi ubistva DANKE ILIĆ

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru završeno je saslušanje dva nova svjedoka u istrazi bistva Danke Ilić (2) iz Bora, koju su, kako se sumnja, usmrtili radnici JKP “Vodovod” iz Bora, Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

Kako Kurir saznaje, u pitanju je svjedok Goran Pavić, direktor JKP “Vodovod” iz Bora, koji je, podsjetimo, dao ostavku nakon hapšenja Dragijevića i Jankovića. Pored njega saslušan je i prijatelj osumnjičenog Srđana Jankovića, od koga je Janković ranije često pozajmljivao autombil.

“Sada već bivši direktor borskog “Vodovoda” dao je izjavu vezanu za putne naloge od 26. marta kada je Danka nestala i sve podatke o tome kada su uhapšeni otišli na intervenciju toga dana, kada su se vratili, ko ih je od kolega video, šta su pričali sa kolegama i da li on nešto o tome zna šta su pričali sa kolegama. Takođe, pitan je i o svemu što je vezano za njihovo kretanje i narednih dana, do hapšenja 4. aprila, odnosno da li su koristili slušbeno vozilo i narednih dana, da li su eventualno bez prijave uzimali vozilo”, kaže ovaj izvor i dodaje da je drugi svjedok Jankovićev prijatelj odgovarao na pitanja u vezi sa automobilom.

“Pitali su Jankovćevog prijatelja da li je Jankoviću pozajmljivao automobil u periodu od 26. marta do 4. aprila kada je Jankovič uhapšen, ne bi li se eventualno došlo do saznanje da li je Janković možda tim autom premestio telo”, kaže izvor i dodaje:

“Tužilaštvo će upoređivati izjave svedoka sa izjavama osumnjičenih i drugih svedoka, a ako dođe do određenih poklapanja, može se reći da će doći do pomaka u istrazi, kada je reč o otkriću lokacije gde je premešteno telo Danke Ilić”.

Podsjetimo, Srđan Janković iz borskog sela Luka i Dejan Dragijević iz sela Zlot terete se da su 26. marta u Banjskom polju službenim automobilom JKP “Vodovod”, čiji su radnici, udarili djevojčicu Danku koja je izašla na put.

“Kako je Dragijević potom priznao na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, on je izašao iz kola i stavio devojčicu u zadnji deo. Nastavili su, kako je rekao da voze, a onda se devojčica, koja je posle udarca kolima bila unesvesti, probudila, pa ju je Dragijević, po sopstvenom priznanju, zadavio – podseća izvor i dodaje da je Dragijević rekao da su telo bacili na deponiju u Banjskom polju, ali da je telo 28. marta premešteno na drugo mesto. Osumnjičeni ne žele da kažu gde je telo premešteno, tako da ono do danas nije pronađeno”, podsjeća izvor.

Inače, vršeno je psihijatrijsko vještačenje osumnjičenih za Dankino ubistvo, a poslije tačno 20 dana provedenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, nedavno su u Više javno tužilaštvo u Zaječaru stigli i rezultati vještaka.

“Psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića je završeno, a zaključak veštaka je da su obojica uračunljivi. Stručnjaci koji su prethodno sa njima obavili niz razgovora i testova U Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu utvrdili su da oni ne pate od duševnih bolesti ili nekih drugih poremećaja i da su sposobni da razumeju težinu svojih dela i njihov značaj”, objašnjava ovaj izvor.

Nastavi čitati

Region

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO: MAĐARSKA JEDINA GLASALA PROTIV

Kosovo je postalo deseti pridruženi član Parlamentarne skupštine Natoa.

Parlamentarna skupština Natoa danas je u Sofiji u Bugarskoj pozitivno glasala o unapređenju statusa samoproglašenog Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, javlja “Kosovo onlajn”.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv.

Pridruženi član je postala i Malta.

Delegacija Skupštine Srbije je nedavno pismom zatražila da status samoproglašenog Kosova ne bude unaprijeđen.

Nato snage su na Kosovu prisutne od juna 1999. godine. U redovima Natoa su četiri zemlje koje ne priznaju samoproklamovano Kosovo – Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Hiseni: Dobre vesti za Kosovo
Predsednik delegacije Kosova u Parlamentarnoj skupštini Natoa Driton Hiseni je, povodom pozitivnog glasanja o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, naveo da su to dobre vesti za Kosovo.

Hiseni je na Fejsbuku naveo da je do napretka statusa došlo nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine Natoa.

“Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija. Brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status”, poručio je Hiseni.

Nastavi čitati

Region

POLOŽAJ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE VEOMA TEŽAK: Kurti nudi Vatikanu srpske hramove na KIM

Položaj Srpske pravoslavne crkve u posljednjih četvrt vijeka na Kosovu i Metohiji je veoma težak i na udaru je ne samo albanskih separatista već i pokušaja otimanja manastira i crkava SPC i kulturno-istorijske baštine Srba, sa ciljem da se oni dodijele Katoličkoj crkvi, piše današnja Politika.

Nesporno je da su ugrožena i prava i slobode sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, ali su na meti i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji.

Poslije osam vijekova neprekinutog prisustva na prostoru Kosmeta, SPC ne može da bude dio bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosova i Metohije, na čemu insistira prištinski režim Aljbina Kurtija uz podršku Berlina, ali i Vatikana.

Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije kaže da je položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vrlo složen, s tendencijom daljeg pogoršavanja situacije.

Ističe da je problem što je položaj neriješen sa otvorenim albanskim pretenzijama da se pravoslavlje na Kosovu i Metohiji prikazuje kao baština takozvanog Kosova i kao dio njegove istorije, a ne kao istorija srpskog naroda i Srpske pavoslavne crkve.

To se, kako kaže, može vidjeti na osnovu publikacija koje se u posljednje vrijeme objavljuju u Prištini i njihovom djelovanju u inostranstvu koje ima za namjeru da prikaže da su naše srpske, srednjevjekovne svetinje ili nikle na ruševinama nekih njihovih katoličkih srednjevekovnih, ili da su preuzete neke njihove svetinje od strane Srba.

– Sve su to notorne neistine, gluposti i laži, ali do sada su brojne njihove laži davale rezultata. I više sam nego siguran da će se te pretenzije nastaviti od privremenih prištinskih organa, kao i od Rimokatoličke jerarhije na Kosmetu, koja će takođe “gurati” tu priču da bi tek ona preuzela identitet naših svetinja na Kosovu i Metohiji – ističe Raković za Politiku.

Prema njegovim riječima, Rimokatolička jerarhija je odavno na Kosovu i Metohiji mozak svih operacija koje za cilj imaju otimanje pravoslavnih manastira i crkava, a da su muslimani Albanci samo “pješadija”.

Nije slučajno, dodaje Raković, što je Ibrahim Rugova na samrtničkoj postelji primio rimokatoličku vjeru i što je kardinal Anđelo Skola došao iz Italije da obavi taj čin.

– Albanija i Kosovo i Metohija su za Vatikan “tera misionis” – prostor gdje obavljaju svoju misiju i gdje sigurno neće stati. To nije ništa novo. Mi moramo da pokažemo da smo dorasli problemima sa kojima se suočavamo, jer ih imamo vijekovima – navodi Raković.

Nastavi čitati

Aktuelno