Connect with us

Politika

PREDSJEDNIK NSRS NENAD STEVANDIĆ u Austriji sa predstavnicima SPC i srpske dijaspore!

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić razgovarao je večeras u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Salcburu, u Austriji, sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i srpske dijaspore o mogućnostima i načinima na koje dijaspora može da doprinese privrednom povezivanju Republike Srpske i Austrije.
“Za naš narod u dijaspori važi da je najobrazovaniji i da mu se u sredinama u kojima živi danas zbog toga ukazuje veliko poštovanje. Naši ljudi su na visokim pozicijama u medicinskim i tehničkim strukama i to je prednost koju imamo, a koju do sada nismo dovoljno iskoristili. Takav uticaj može da pomogne, kako dijaspori tako i matici, koja će na taj način steći još veći ugled u svijetu“, rekao je predsjednik Stevandić.

On je rekao da zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi i dijaspori, ne samo u Austriji već i širom svijeta, danas s ponosom možemo reći da „sunce više nikad ne zalazi nad srpskim narodom i njegovom kulturom“.

„Srpska kultura povezuje naš narod ma gdje da živi, a naša liturgija nikad ne prestaje i može se čuti širom svijeta, u svim vremenskim zonama, na svim kontinentima. Naša kultura i vjera su velike i moćne i ne zasnivaju ni na kakvom mitu, jer malo je naroda koji su svijetu podarili toliko velikih umjetnika i naučnika koliko ih je podario srpski narod” rekao je Stevandić.

On je prestavnike dijaspore i SPC upoznao sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj i rekao da ga raduje činjenica da srpska dijaspora podržava bratsko zajedništvo Republike Srpske i Republike Srbije.

Sutra, drugog dana zvanične posjete Austriji, predsjednik Narodne skupštine će se sastati sa predsjednicom Pokrajinskog parlamenta Pokrajine Salcburg Brigitom Palauf. Sastanak će se održati u prostorijama Pokrajinskog parlamenta Salcburg sa početkom u 10.30 časova. U 12.00 časova predsjednik Stevandić sastaće se sa predsjednikom Instituta regiona Evrope Francom Šausbergerom. Na sastanku bi trebalo da bude postisan sporazum o saradnji između Narodne skupštine Republike Srpske i Instituta regiona Evrope.

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Politika

Crnadak o MILANOVIĆEVOJ POSJETI DERVENTI: Dodik mu je to dopustio pa otišao daleko odavde, NOŽ U LEĐA VLASTITOM NARODU

– Lijepo je što je Dodik danas u posjeti Hilandaru, ali njegovu sramotu ne može saprati čak ni Sveta gora – rekao je potpredsjednik i šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je vlast Republike Srpske dozvolila da predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikuje brigadu HVO u Derventi, gradu koji je veoma stradao u Odbrambeno- otadžbinskom ratu upravo od jedinica HVO.

Crnadak kaže da je sramota i strašno da Zoran Milanović, poznat po izjavi “Srbi su šaka jada” u Derventi, u srcu Republike Srpske, uz obezbjeđenje MUP Republike Srpske, odlikuje HVO, odaje počast onima koji su činili zločine nad Srbima.

– Dodik mu je to odobrio i bukvalno se sklonio daleko odavde, misleći da će ga to sačuvati od odgovornosti. Sramota, izdaja, nož u leđa vlastitom narodu! – poručio je Crnadak.

Nastavi čitati

Aktuleno