Connect with us

Region

PREDSJEDNIK SRBIJE DANAS POČINJE konsultacije o mandataru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeće danas konsultacije o kandidatu za predsjednika vlade, a prvi sastanci planirani su sa predstavnicima izbornih lista Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi i Ruska stranka – Slobodan Nikolić.

Konsultacije će biti održane u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, a predstavnici liste Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi pozvani su na razgovor u 8.30 časova.

Konsultacije sa Ruskom strankom zakazane su u 9.45 sati, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika.

Vučić je u utorak najavio da će od ponedjeljka, 26. februara krenuti u konsultacije o formiranju vlade u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsjedniku Republike Srbije i da će obaviti neophodne konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju.

-Ja ću od ponedeljka krenuti u konsultacije u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku Republike Srbije, dakle verujem da ću tokom sledeće nedelje sa onima koji žele da razgovaraju i da poštuju Ustav i Zakon ove zemlje, jer biće naravno i oni koji će da vam napišu pet saopštenja i deset izjava zašto neće da dolaze na razgovore. Sa svima koji žele da razgovaraju, obaviću neophodne konsultacije i posle toga ću biti spreman da odredim mandatara – rekao je Vučić.

Pored predstavnika Srpske napredne stranke, koja je osvojila i najviše, 129 poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, na Andrićev vijenac će sigurno doći i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koja ima 18 mandata.

Zamjenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović rekla je ranije za Tanjug da očekuju poziv i da će na konsultacije ići predsjednik (stranke) Ivica Dačić.

-Očekujemo i spremni smo na razgovor o budućoj saradnji i prioritetnim pitanjima koja su od vitalnog značaja za građane i državu Srbiju – rekla je Paunović.

Vršilac dužnosti predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je za Tanjug da će oni ići na razgovore kada stigne pozivnica i da će se, kako je najavio, oglasiti poslije konsultacija.

Siniša Ljepojević sa liste “Mi – glas iz naroda”, koja se u međuvremenu podijelila, odgovorio je da ne zna ko će ići na konsultacije.

Od predstavnika liste “Srbija protiv nasilja” stižu poruke da oni neće ići na konsultacije kod predsjednika Vučića, jer smatraju da je njihovo učešće, kako je rekao Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, u ovom trenutku besmisleno.

Sa druge strane, najavljuju da će naredne sedmice članovi koalicije SPN ići u Brisel, gdje će se, kako su rekli, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu povodom izbora u Srbiji.

Na razgovore neće ići ni predstavnici koalicije NADA, što je za Tanjug potvrdio predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Prema Zakonu o predsjedniku, predsjednik predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsjednika Vlade kad god se bira nova Vlada.

Predsjednik Republike dužan je da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsjednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade.

Prema Ustavu, kandidata za predsjednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsjednik Republike pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Kandidat za predsjednika Vlade parlamentu iznosi program Vlade i predlaže njen sastav.

Narodna skupština istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsjednika i članova Vlade.

Narodna skupština odlučuje o izboru Vlade u cjelini, a za nju treba da glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Vladu čine predsjednik Vlade, jedan ili više potpredsjednika i ministri, a mandat joj teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na prijedlog kandidata za predsednika Vlade.

Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Poslije decembarskih izbora u parlament koji čini 250 poslanika ušlo je deset lista: Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane – 129, Srbija protiv nasilja – 65, Ivica Dačić – premijer Srbije – 18, Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – 13 poslaničkih mandata, Mi – glas iz naroda takođe 13, Savez vojvođanskih Mađara – 6, Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu, Stranke pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – dva, SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin – dva, Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi jedan, kao i Ruska stranka – Slobodan Nikolić.

Region

PRVA PRESUDA ZA MASAKR KOD MLADENOVCA: Brat Uroša Blažića ide iza rešetaka, ujak oslobođen optužbi

Donijeta je prva presuda za masakr u selima Dubona i Malo Orašje.

Kragujevčanin Boris Gavrilović, brat od ujaka masovnog ubice Uroša Blažića iz Dubone kod Mladenovca, koji je na svom imanju imao arsenal oružja, osuđen je danas u Višem sudu u Kragujevcu na godinu dana i šest mjeseci.

“Boris Gavrilović je osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvišilaštvu, dok je njegov otac Goran Gavrilović koji je takođe, bio obuhvaćen optužnicom oslobođen optužbi”, navodi izvor.

Inače. brat i ujak Uroša Blažića našli su se na optužnici zbog arsenala oružja koje je nađeno na njihovom imanju. Nakon krvavog pira njihovog rođaka Uroša Blažića tog 4. maja prošle godine okrivljeni je taksijem došao u selo Vinjište kod Kragujevca na imanje Gavrilovića.

Blažić je u svom iskazu dva dana nakon zločina naveo da je došao na imanje ujaka kako bi se sakrio, a takođe je i bestidno opisao kako je u nekoliko navrata zaspao u kokošinjcu svog ujaka. U jutarnjim časovima policija ga je pronašla i Blažić je uhapšen, detaljnim pretresom kasnije je pronađeno i oružje.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu u oktobru prošle godine protiv osumnjičenih Uroša, njegovog oca Radiše Blažića, ali i rođaka Gavrilovića, ali je odlučeno da oni nisu mesnonadležni za njih, pa je predmet odvojen i njima se sudilo u kragujevačkom sudu. Tokom suđenja, kako navodi izvor, otac i sin Gavrilovići ponašali su se pristojno, pognute glave su pratili ročišta.

“Jednom prilikom bili smo kod Uroša u njegovoj kući u Šepšinu, slavili su kod njega slavu. U jednom trenutku, kada je otvorio vrata svoje sobe, video sam na kućištu kompjutera pištolj, koji je Uroš odmah sklonio u orman. Nisam mu rekao da sam vidio oružje zato što su tu bila djeca”, rekao je na saslušanju u tužilaštvu okrivljeni Boris 11. juna prošle godine.

Objasnio odakle mu silno oružje
Gledao sam “Otpisane” i želeo takvu pušku

Boris Gavrilović je u svom iskazu objasnio odakle silno oružje koje je zaplijenjeno u njegovom domu.

“U junu ili julu 2022. kosio sam njivu jednom čovjeku koji mi je rekao da ima neko oružje kojeg želi da se otarasi. U pitanju je automatska puška, dvije bombe, sećam se da je bila neka municija. Oružje sam dobio u džaku i odnio sam ga na tavan pomoćnog objekta, tačnije stavio sam ga iza grede. To oružje je zaplijenila policija 5. maja prošle godine. Inače, taj čovek mi je rekao da ta automatska puška nije ispravna. Ponudio mi je to oružje, a meni se posebno dopala ta puška jer sam kao mali gledao seriju “Otpisani” i imao sam neku želju da imam ovakvu pušku”, rekao je brat masovnog ubice.

“Džak u kom je bilo oružje bio je pocijepan, a automatska puška nije mogla da stane, pa sam iz kuće uzeo crni ranac i stavio pušku.”

Naveo je da su objekat u kom je krio oružje retko koristili, a da je to ranije bilo predviđeno za koke nosilje.

“Bio sam siguran da ovo oružje moji ukućani neće vidjeti i zato sam ga tu sakrio. Nikome od njih nisam rekao za ovo oružje, pogotovo ocu koji bi se jako razočarao u mene. Da je moj otac vidio ili znao za to oružje odmah bi ga predao policiji. Htio bi da napomenem da mi je žao što nisam rekao ocu za oružje i što sam nas doveo u ovaj poloažaj”, rekao je Boris i dodao da o svom arsenalu nije pričao sa Urošem Blažićem.

Nastavi čitati

Region

Na Vidovdan usred Beograda promovišu NEZAVISNO KOSOVO I OVK

Pod izgovorom promocije umjetnosti, kulture i dijaloga, usred Beograda će se krajem juna održati festival “Mirdita, dobar dan”

“Spajajući umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, festival doprinosi regionalnoj perspektivi i neguje saradnju i izgradnju mira. Osim što predstavlja najbolje od savremene umetničke scene, festival akcentuje i javne debate i javno zagovaranje”, navodi se na zvaničnoj prezentaciji festivala “Mirdita, dobar dan”.

Međutim, kako piše Politika, učesnici festivala su zagovornici nezavisnog Kosova i promoteri albanske terorističke organizacije OVK koja je izvršila masovne zločine i progon srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

“Cilj festivala jeste da Srbiji približi kosovsku kulturnu scenu i obrnuto, da publici sa Kosova predstavi savremenu kulturno-umetničku scenu Srbije. “Mirdita, dobar dan!” kroz spoj predstavnika srpske i kosovske kulture teži razmeni umetničkih ideja i stvaranju tradicije saradnje. Kroz razmenu umetničkih ideja, debate i diskusije o savremenim društvenim i političkim problemima festival doprinosi naporima na izgradnji trajnog mira i normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova”, navodi se na sajtu organizacije.

Pored otvorenog subverzivnog djelovanja u korist albanskih separatista iz Prištine, srpska policija zaplijenila je tokom jednog od prethodnih festivala fotografije kojima se promoviše teroristička OVK. Albanska zločinačka paravojska se kroz navodne umjetničke i kulturne programe ovog festivala predstavlja kao organizacija koja se mirnim otporom borila za slobodu.

Festival “Mirdita, dobar dan!” održaće se ove godine od 27. do 29. juna, odnosno centralni dan manifestacije biće upravo na Vidovdan u Beogradu.

Nastavi čitati

Region

SRĐAN JANKOVIĆ OPET PRED TUŽIOCEM: Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) odgovaraće na DODATNA PITANJA

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas će ponovo biti saslušan Srđan J. osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, potvrđeno je u tom tužilaštvu.

Saslušanje je planirano u 10 časova, a razlog ponovnog saslušanja su dodatna pitanja postupajućeg tužioca.

Srđan Janković je prethodno saslušan u tužilaštvu početkom juna kada je negirao krivicu, dok se prvi put nakon hapšenja branio ćutanjem, odnosno iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Drugi optuženi Dejan Dragijević priznao ubistvo.

Njih dvojica se nalaze u pritvoru, dok je otac Dejana D. koji se sumnjiči da je pomogao sinu da premesti tijelo djevojčice nedavno pušten iz pritvora, jer za krivično djelo pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, pritvor ne može trajati duže od dva meseca.

Djevojčica Danka Ilić je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora.

Policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su djevojčicu udarili automobilom, a zatim njeno tijelo stavili u gepek kola i odnijeli na deponiju.

Tijelo djevojčice još nije pronađeno, piše Tanjug.

Nastavi čitati

Aktuelno