Connect with us

Svijet

PREMIJER HAITIJA PODNIO OSTAVKU Bande ga spriječile da se vrati u zemlju, GLAVNI GRAD je pod njihovom kontrolom

Premijer Haitija Arijel Anri pristao je da podnese ostavku poslije višenedjeljnog pritiska i sve većeg nasilja u toj karipskoj zemlji, saopštio je predsjednik Grupe karipskih zemalja i predsjednik Gvajane Ifran Ali.

Ostavka premijera Haitija dolazi nakon sastanka regionalnih lidera u ponedjeljak na Jamajci, gdje su razgovarali o političkoj tranziciji na Haitiju, prenosi BBC.

Anri je trenutno u Portoriku, nakon što su ga naoružane bande na Haitiju spriječile da se vrati u zemlju.

Anri se prethodno nalazio u Keniji, gdje je trebalo je da dodatno pregovara o dogovoru o raspoređivanju oko 1.000 policajaca na Haiti, nakon što je kenijski Viši sud blokirao ovaj plan u januaru.

Predsjednik Gvajane je, nakon sastanka, rekao da karipska grupa priznaje ostavku Anrija nakon uspostavljanja prelaznog predsjedničkog savjeta i imenovanja privremenog premijera.

Ali je naveo da ce prelazni predsjednički savjet imati dva posmatrača i sedam članova sa pravom glasa, uključujuci predstavnike nekoliko koalicija, privatnog sektora i civilnog društva i jednog vjerskog vođu.

Savjet je dobio mandat da brzo imenuje privremenog premijera, rekao je on, dodajući da niko ko namjerava da se kandiduje na sljedećim izborima na Haitiju neće moći da postane privremeni premijer.

Anri je bio u Keniji kako bi potpisao sporazum o raspoređivanju međunarodnih bezbjednosnih snaga da pomognu u borbi protiv nasilja, kada su bande napale policijske stanice i upale u dva najveća zatvora na Haitiju.

Teško naoružane bande kontrolisale su posljednjih dana ulice prestonice Haitija, Port-o-Prensa, zahtevajući ostavku Anrija, koji je bio na čelu vlade Haitija od atentata na predsjednika Žovela Moiza 2021. godine.

Policija tokom protesta protiv premijera Haitija u Port-o-Prensu 7. februara

Port-o-Prens i okolni regioni su pod jednomjesečnim vanrednim stanjem, a produžen je policijski čas uveden prošle nedjelje, nakon eskalacije nasilja kada su naoružani članovi bandi zauzeli dva najveća zatvora i oslobodili hiljade zatvorenika.

Procjenjuje se da bande kontrolišu do 80 odsto Port-o-Prensa, glavnog grada Haitija. SAD su saopštile da je Anri izrazio želju da se vrati na Haiti, ali da bezbjednosna situacija mora da se popravi prije nego što to bude moguće

Svijet

“BIO JE SPREMAN DA ME LIKVIDIRA”: Tramp iznio ŽESTOKE OPTUŽBE na račun Bajdena

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Ministarstvo pravde (DoJ) željelo da ga ubije, kao i da je predsjednik Džo Bajden bio spreman da ga “ukloni i dovede njegovu porodicu u opasnost”.

Tramp je ovo poručio na društvenim mrežama i u mejlu za prikupljanje sredstava.

U mejlu za prikupljanje sredstava Tramp je naveo da “oni žude da urade nezamislivo“.

– Džo Bajden je bio spreman da me likvidira i dovede moju porodicu u opasnost – napisao je Tramp.

Optužbe na račun Ministarstva pravde
U objavi na svojoj mreži Truth Social bivši američki predsjednik je optužio Ministarstvo pravde da je namjeravalo da protiv njega upotrebi “smrtonosnu silu”.

– DoJ pokvarenog Džoa Bajdena, u svom nezakonitom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio je FBI da upotrebi smrtonosnu silu – poručio je on.

Gardijan navodi da se ovo odnosi na nalog za pretres koji je izvršen u avgustu 2022, kada su agenti FBI u civilu izvršili raciju na Trampovo imanje Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim dokumentima koje je on navodno odbio da preda vladi.

U sudskom podnesku Trampovog pravnog tima, podnetom u maju navodi se da je nalog za pretres sadržao “izjavu o politici u vezi sa upotrebom smrtonosne sile”, koja podrazumijeva da “službenici za sprovođenje zakona Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to potrebno”.

“Upotreba smrtonosne sile je dozvoljna”
Citat naveden u podnesku je očigledno preuzet iz politike Ministarstva pravde u kojoj se navodi upotreba sile u izvršenju naloga za pretres.

Neskraćeni tekst politike glasi: Službenici za sprovođenje zakona i popravni službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu samo kada je to neophodno, odnosno kada službenik ima razumno uvjerenje da predmet takve sile predstavlja neposrednu smrtnu opasnost ili ozbiljne fizičke povrede službenika ili druge osobe.

U saopštenju, FBI je opisao upotrebu tih riječi kao ”standardnu izjavu o politici koja ograničava upotrebu smrtonosne sile i da niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i po ovom pitanju nije bilo odstupanja od norme”.

Nastavi čitati

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno