Connect with us

Politika

PRIJEDOR ĆE SE GUŠITI U SUMPORU! Javor izdao građane, INTERESI JAČI OD ZDRAVLJA! “Bukova kosa” sljedeće parče “KOLAČA”

Prijedor je iznevjerio mještane Bukove Kose. Gradonačelnik Javor predložio, a Skupština grada dala saglasnost za istraživanje uglja lignita na lokaciji Bukova Kosa. Samo dva mjeseca ranije ova ista skupština tražila je od Vlade RS da se obustave sva istraživanja na području opštine Prijedor.

Zakoni u Bosni i Hercegovini su rastezljivi i fleksibilni jako. Naravno, ne za svakoga. Šampioni u rastezanju zakona su funkcioneri iz sredine piramide, takoreći kao da su od gume kada treba da se spuste do samih stopala onima s vrha piramide.

Tako se zakoni mjesecima rastežu u Prijedoru da bi se Drvo-eksportu nametnulo da najzad počne rudariti na Kozari.

Vlada RS je početkom ove godine donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za istraživanje na Bukovoj kosi na inicijativu firme „Drvo Eksport“ kompanije koja je trenutno predmet istražnih organa.

Mještani su se odmah usprotivili. Još osamdesetih godina prošlog vijeka rađena su istraživanja koja su pokazala veliki sadržaj sumpora na Bukovoj kosi i otvaranje rudnika nikako ne bi bilo zdravo za mještane. O nepovratnom uništenju prirode ne treba naglašavati.

Ubrzo je održan i zbor građana u naselju Veliko Palančište na kom je prisustvovao i predsjednik Gradskog odbora SNSD Prijedor i načelnik jednog odjeljenja Gradske uprave, Dragoslav Kabić. Tada je kazao da niko neće mešetariti u toj zajednici, savjetovao mještane da pišu Gradu, naglašavao da stoji iza mještana i on i Gradska uprava, te da neće dozvoliti da se na teritoriji grada radi išta bez znanja Grada i gradonačelnika.

Sljedeći dan izjavio je medijima da je grad dao saglasnost na odluku Vlade o pokretanju postupka dodjele koncesije.

A izjava da se ništa ne može raditi bez dozvole Grada i gradonačelnika pobijena je samo mjesec dana kasnije kada su mašine za rudarenje ušle u drugo prijedorsko selo Bistrica i započeli pripremne radove.

A možda su gradonačelnik i Grad i znali da će nelegalno mašine ući u Bistricu, i ako nisu, pa isto se pika. Obesmišljena je i ismijana uloga gradonačelnika, skupštine grada i zakona RS.

Ali da bi se građanima dao privid vladavine prava krajem juna su odbornici u Skupštini grada Prijedora donijeli odluku kojom od Vlade traže obustavu svih istraživanja i eksploatacije u Bukovoj kosi i Bistrici. Isti dan Vlada RS je dala koncesiju Drvo-eksportu za istraživanje uglja na Bukovoj Kosi.

I dva mjeseca poslije, ta ista skupština daje saglasnost za istraživanje uglja na Bukovoj Kosi.

Rastezanje i nametanje zakona je na djelu.

U međuvremenu, aktivisti i mještani su podnijeli nekoliko tužbi. Održavani su sastanci i javne rasprave, redovne i vanredne, sve da se rastegne zakon koliko može u korist investitora ili vrhu piramide. Ko će znati.

To što koncesije nisu bile predviđene u Dokumentu o politici iz 2006. godine, niti u Prostornom planu Grada Prijedora 2008-2018, je pokazatelj da se koncesije neplanski ilegalno dodjeljuju, ne mareći za stavove mještana.

Fleksibilnost zakona je nevjerovatna.

Kršenje zakona je još nevjerovatnije.

Sve pod palicom Ministarstva energetike i rudarstva čiji ministar prije nekoliko dana izjavi na prvom panelu energetskog foruma u Banjaluci da je RS posvećena energetskoj tranziciji, koja se dešava već duži vremenski period.

Mještani sela Medna, Bistrice i sada Bukove Kose mogu da plaču i da se smiju istovremeno jer ih čeka, a nekima je već došla, tranzicija iz čistog i zdravog života u zagađenje i uništenje. Isto mogu i ostali građani ovog entiteta jer ko zna u čijem dvorištu leži ruda.

A jedina tranzicija koja je ovdje sprovodiva je tranzicija razaranja.

U Bukovoj Kosi na 33 hektara.
Izvor: Impuls

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno