Connect with us

Region

PRVI PUT OČI U OČI: Roditelji djece stradale u “Ribnikaru” danas sa ocem i majkom dječaka koji je pucao

Roditelji dječaka bi trebalo da iznesu odbranu i da im se pročita optužnica.

U Palati pravde na ročištu koje je zakazano za danas, roditelji dječaka ubice, prvi put će se suočiti sa porodicama ubijene djece iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” i to na suđenju po optužnici Višeg javnog tužilaštva u Beogradu kojom im se na teret stavlja da su mu omogućili da koristi oružje.

Roditelji dječaka bi trebalo da iznesu odbranu i da im se pročita optužnica. Podsjećanja radi, porodice žrtava tužile su dječaka ubicu, njegovu majku i oca. Oni su tužbu podnijeli zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Ovom tužbom je zatražena i novčana renta, dakle, buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđivanja pa dok traju uslovi – i to na ime nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica.

Prvi su tužbu podnijeli majka, otac i sestra jedne od žrtava pucnjave u “Ribnikaru”. Oni su privatnu tužbu podnijeli protiv majke dječaka, oni su zahtijevali naknadnu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe, kao i straha i bola, a iznos koji potražuju iznosi oko 300.000 evra.

Nakon ove tužbe, u tome su im se pridružilo još 27 članova porodica žrtava pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Ocu i majci dječaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po prijedlogu porodica ubijenih u OŠ “Vladislav Ribnikar”, usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rješenje, koje za cilj ima da “obezbijedi” sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih.

Ovo rješenje ne podrazumijeva da je zabranjeno da oni imovinu koriste, već ne smiju da je prodaju. Viši sud u je u međuvremenu popisao imovinu koja je u vlasništvu porodice dječaka koji je pucao.

Majka dječaka u svom vlasništvu ima tri stana i garažno mjesto. Ona je u jednom stanu i garažnom mjestu jedini vlasnik, dok je u ostala dva stana ona vlasnik 50 odsto. Osim toga, ona dijeli vlasništvo u 20 parcela od više od 100 ari. Parcele su upisane u katastar za građevinsko i poljoprivredno zemljište u Paraćinu i Nišu. Utvrđeno je i da ima 50 odsto vlasništva nad dvije zgrade u Paraćinu i Nišu.

Otac dječaka u svom vlasništvu ima jedan stan, dio poslovnog prostora i jedan automobil.

Region

“NIJE ŠTETNA ZA ZDRAVLJE ALI…” Hrvatska povlači sa tržišta poznatu mineralnu vodu

U Hrvatskoj je sa tržišta povučena kisela voda koja se prodaje na ovim prostorima.

Sa tržišta u Hrvatskoj se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna vodaDonat Mg u pakovanju od jednog litra, koju proizvodi slovenski “Atlantic Droga Kolinska”, zbog promjena svojstava ukusa i mirisa, objavio je u petak Državni inspektorat RH.

Riječ je o mineralnoj vodi Donat Mg, 1 L, s oznakom 14. 11. 24, sa rokom upotrebe najmanje do 14. 11. 2024. godine i Donat Mg, 1 L, sa oznakom 15. 11. 24, odnosno sa rokom upotrebe najmanje do 15. novembra 2024. godine. Distributer je zagrebački Atlantic trade.

Proizvođač ističe da povučeni proizvod nije štetan za zdravlje, ali su preventivno odlučili da povuku cijelu seriju proizvoda s tržišta. Potrošači koji su kupili proizvod mogu ga vratiti na prodajno mjesto, gdje će dobiti povrat novca ili dogovoriti zamjenu proizvoda, navodi se u saopštenju Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), piše tportal.

Nastavi čitati

Region

“NEMAMO NI ZA HRANU” Drama pred bankom u Kosovskoj Mitrovici: Penzioneri TRAŽE zaustavljanje Kurtijevog terora

Ispred filijale Banka “Poštanska štedionica” u Kosovskoj Mitrovici okupili su se penzioneri kako bi saznali nešto više o mogućnostima podizanja penzija, jer neki nisu podigli primanja iz prethodnog mjeseca.

Ogorčeni odlukom Prištine uputili su apel međunarodnoj zajednici da se odluka o zabrani dinara na Kosovu zaustavi.

-Okupili smo se zato što nam je uskraćen naš zarađeni dinar, došlo je do toga da penzioner nema ni za lijekove, a kamo li za životne namirnice. Okupili smo se i da uputimo apel međunarodnoj zajednici i svim ljudima dobre volje da stanu na kraj ovome teroru i ovome bezobrazluku, Kurtija i one neovlašćene vlade – kaže za TV Most Jovanka Lečić.

Ističe da ovo nije samo stav penzionera nego je i stav zdravstvenih radnika, svih koji su 60 godina liječili jednako Srbe, Rome, Albance i sve ljude dobre volje koji su na Kosovu.

– Mi smo ovdje na našoj srpskoj zemlji gde ima mesta za sve ljude dobre volje, kao što je bilo do sada da bude tako i od sada – ističe ona.

Predstavnik penzionera Ilija Prelević naglašava da je došao krajnji trenutak, krajnja opomena vladi Prištine da moraju da riješe problem.

-Kurti, Osmani i ostali moraju da reše problem u toku sljedeće nedelje. Mnogi penzioneri nisu primili penziju ni prošlog mjeseca. Nepokretni penzioneri, korisnici tuđe nege, invalidni penzioneri i defektna lica su najviše ugrožena – kaže Prelević.

Ogorčeni odlukom Prištine još jednom su uputili apel međunarodnoj zajednici da se odluka Prištine zaustavi, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Region

ŠANSA ZA SVE: Od danas jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana

Jedinstveno tržište rada Otvorenog Balkana, čije su članice Srbija, Albanija i Severna Makedonija, od danas funkcioniše, što znači da će svi građani uz najjednostavniju proceduru moći da dobiju posao u bilo kojoj od zemalja te inicijative.

Prednosti slobodnog kretanja radnika u regionu, bez bilo kakvih administrativnih barijera su višestruke, počev od mogućnosti obavljanja sezonskih poslova, preko smanjenja deficitarnih zanimanja i jačanja poverenja investitora do rasta ključnih sektora privrede, saopštila je Privredna komora Srbije.

Očekuje se da slobodan pristup tržištu rada od oko 11 miliona stanovnika spreči dalji odliv mozgova i mladih iz regiona nudeći mogućnosti za zapošljavanje, ali i da odgovori na sve veće zahteve za kvalitetnim kadrovima, kako lokalnih tako i međunarodnih kompanija, koje posluju u regionu.

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju ID broj za koji se registruju elektronski, u par koraka.

To podrazumeva da popune formular na platformi (eUprava) i prilože važeći biometrijski dokument. Na osnovu dostavljenih podataka, domicilni nadležni organi, preko platforme eUprava generišu jedinstveni identifikacioni broj Otvoreni Balkan (IDOB).

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu eUprave odredišne zemlje i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja posle provere donosi konačnu odluku.

Posle dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može se produžiti period boravka, odnosno radne dozvole.

Nastavi čitati

Aktuelno