Connect with us

Politika

RAT MOĆNIKA ZBOG LOVIŠTA NA MANJAČI! I Dodika upetljavaju u cijelu priču

Ministri, direktori javnih preduzeća i ustanova, narodni poslanici, uticajni privrednici i drugi moćni pojedinci iz javnog i političkog života podijeljeni u dva lovačka udruženja koristeći svoj uticaj i funkcije vode žestoku borbu za lovište „Manjača“, otkriva CAPITAL.
Na jednoj strani je lovačko udruženje „Zmijanje“ kojim rukovodi bivši direktor policije RS i aktuelni direktor SIPA Darko Ćulum, a na drugoj novoformirano udruženje „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je predsjednik Kinološkog saveza RS i jedan od najpoznatijih lovaca u Srpskoj Predrag Uzelac.

Pored Ćuluma, članovi LU „Zmijanje“ su dugogodišnji funkcioner Lovačkog saveza RS Boro Bojanić koji je trenutno predsjednik Skupštine LU „Zmijanje“, zatim bivši predsjednik Skupštine grada Banjaluka i narodni poslanik Mladen Ilić, potom zamjenik direktora KPZ „Banjaluka“ Radenko Vujasin, zet predsjednika Srpske Pavle Ćorović, banjalučki advokat Vlado Kovačević, bivši načelnik Policijske uprave Banjaluka Boško Pandža i niz uticajnih privrednika iz Banjaluke.

S druge strane, članovi LU „Manjača-Stričići-Banjaluka“ su bivši poslanik i direktor javnog preduzeća „Gas-Res“ Momčilo Antonić koji je predsjednik skupštine ovog udruženja, zatim njegov otac i suvlasnik privatne firme „Venera“ Savo Antonić, potom poznati banjalučki privrednik i dugogodišnji predsjednik LU „Manjača-Stričići“ Momčilo Đukić koji je više od dvije decenije vedrio i oblačio lovištem na Manjači i niz drugih moćnih pojedinaca i zaljubljenika u lov.

Pored nabrojanih, Predrag Uzelac koji je dugo godina bio član i predsjednik LU „Potkozarje“ uzda se da će u borbi za dobijanje lovišta dobiti podršku uticajnih članova tog udruženja, među kojima su najpoznatiji bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i bivši član Predsjedništva BiH i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Minić poništio, pa ponovo raspisao konkurs
Borbu za lovište otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ujedno i predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić koji je početkom septembra raspisao javni konkurs za dodjelu na korišćenje lovišta “Manjača”.

Ono što je interesantno je da je prije dva mjeseca poništen raniji konkurs za dodjelu tog lovišta. U obrazloženju odluke o poništavanju tog prvog konkursa koji je raspisan polovinom aprila, Minić je naveo da „ugovori o dodjeli lovišta ističu 2026. godine i da će se prije toga uraditi novo ustanovljavanje lovišta, te da nije svrsishodno davati lovište na korišćenje na period od deset godina dok se ne donese odluka o njegovom statusu“.

Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovoreno na naša pitanja šta se to u međuvremenu promijenilo, pa je ponovo raspisan konkurs o dodjeli lovišta „Manjača“ ukupne površine 31.898 hektara, iako je isti konkurs poništen prije dva mjeseca, a odluka o poništavanju objavljena 3. jula u Službenom glasniku RS.

Iz ministarstva bez odgovora
Pored toga, u odluci o poništavanju konkursa navodi se da su utvrđeni problemi tokom trajanja ugovora o dodjeli lovišta “Manjača” zbog čega je isto oduzeto tom udruženju i dodijeljeno na privremeno gazdovanje šumskom gazdinstvu “Banja Luka”.

Iz resornog ministarstva nije odgovoreno ni na pitanja kakvi su konkretno problemi utvrđeni, ali u lovačkim krugovima je poznato da se u vezi korištenja lovišta „Manjača“ godinama vode sporovi.

„To lovište je jedino u Srpskoj koje se prostire na teritoriji četiri opštine, Banjaluka, Ribnik, Oštra Luka i Mrkonjić Grad. Ono je prije više od 20 godina uprkos protivljenju LU „Zmijanje“ dato na gazdovanje LU „Manjača-Stričići“ kojim je rukovodio banjalučki privrednik Momčilo Đukić. Vrhovni sud RS je 2001. godine osporio tu odluku zato što ju je potpisao tadašnji pomoćnik ministra, umjesto ministra, ali ta presuda je ostala mrtvo slovo na papiru“, objašnjava naš sagovornik odlično upućen u stanje u lovstvu u RS.

On dalje objašnjava da je LU „Manjača-Stričići“ funkcionisalo do 2017. godine, kada je ugašeno, a formirano je novo udruženje i registrovano pod nazivom „Manjača-Banjaluka“.

„Novo udruženje je nastavilo da gazduje lovištem, iako ga nije po zakonskoj proceduri dobilo na gazdovanje, tako da su problemi nastavili da se gomilaju i na kraju je ministarstvo lovište dalo na privremeno korištenje šumskom gazdinstvu Banja Luka“, precizira naš sagovornik.

I Dodika upetljavaju u cijelu priču
U međuvremenu je, nastavlja on, formirano novo udruženje sada pod nazivom „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je Predrag Uzelac.

„To najnovije udruženje želi da dobije lovište „Manjača“ na korištenje, ali isto to želi i LU „Zmijanje“. Biće jako interesantno gledati tu borbu i ko će na kraju dobiti lovište, jer su na obe strane moćnici koji žele da izađu kao pobjednici“, ističe naš sagovornik.

On ističe da se ne treba se iznenaditi ako u cijelu priču oko dodjele lovišta upetljaju i samog Milorada Dodika koji se do sada nije uplitao u lovstvo.

Prva koncesija
Vlada RS prije desetak dana je firmi “Tehnički remont Bratunac“, čiji je vlasnik poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić, dodijelila koncesiju za obavljanje lovne djelatnosti u privrednom lovištu „Klekovača“ koje se prostire na više od 8.000 hektara na teritoriji Istočnog Drvara i Ribnika.

„Koncesija se dodjeljuje na period od 20 godina. Koncesionar je dužan uplatiti jednokratnu naknadu od 17.500 KM, a visina koncesione naknade iznosi 5.700 KM godišnje“, navodi se u odluci o dodjeli koncesije.

Ova odluka izazvala je među lovcima bojazan da bi sva najatraktivnija lovišta u Srpskoj u budućnosti mogla da završe u privatnim rukama.

Predrag Uzelac kaže da je gotovo cjelokupno članstvo bivšeg LU „Manjača-Stričići“ prešlo u novo udruženje i da je najlogičnije da lovište njima bude dodijeljeno na gazdovanje.

„Mi smo od starog udruženja preuzeli sve lovno-tehničke i lovno-uzgojne objekte i naši članovi su lovci koji su sve te objekte gradili i održavali i lovili u tom lovištu, tako da je najprirodnije da oni i dalje vode glavnu riječ u tom lovištu. Mi ćemo se prijaviti na konkurs, bez obzira na to da li će se lovište dodjeljivati na deset godina ili samo na dvije godine, odnosno dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta na području RS“, kaže Uzelac za CAPITAL.

S druge strane, Darko Ćulum kaže da ostaje nejasno zašto je konkurs poništen, pa ponovo raspisan i ističe da je najlogičnije bilo da lovištem gazduje banjalučka šumarija dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta koji bi trebao da bude izrađen do 2025. godine.

„LU „Zmijanje“ će se sigurno prijaviti na konkurs, jer mi smatramo da to lovište nama pripada i da nam je oduzeto na nepropisan način“, kaže kratko Ćulum za naš portal.

CAPITAL

Politika

PUKLA “TIKVA”! Sukob koalicionih partnera nakon Pala i u Banjaluci: SNSD smjenjuje direktora iz DEMOS-a

Sukob koalicionih partnera SNSD i DEMOS, nakon Pala, zvanično se prelio i na Banjaluku.

Nadzorni odbor Regionalne deponije Banjaluka (DEP-OT) danas bi trebalo da smijeni direktora Željka Savića iz DEMOS, saznaje Srpskainfo. Većinu članova u NO ima SNSD.

Kako tvrde naši izvori u koaliciji, na njegovo mjesto najvjerovatnije će biti imenovan kadar Socijalističke partije Srpske Gorana Selaka.

-Ovo je izbacivanje DEMOS iz koalicije i u Banjaluci. Da li će se zaustaviti na tome, nije poznato. Kao što se ne zna ni kako će na sve reagovati predsjednik DEMOS i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović – kaže naš sagovornik.

Podsjećemo, DEMOS i SNSD su se razišli i u Palama gdje su obe stranke isturile svoje kandidate za načelnika opštine.

Nastavi čitati

Politika

INSTITUCIJE BiH planiraju zapošljavanje više od 2.000 NOVIH RADNIKA?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici razmatraće budžet za ovu godinu, koji je predložen u iznosu od 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više nego 2023. godine, i ukoliko prođe, pred delegate Doma naroda mogao bi doći već u petak.

Najveći dio budžeta, kao i svih prethodnih godina, otići će na plate, i to 806,3 miliona KM, za nabavku materijala 53,1 milion KM, za tekuće održavanje malo više od 31 milion KM itd.

Osim troškova institucija BiH, koji će iznositi 1,355 milijardi KM, budžetom je planirana i otplata spoljnog duga u ovoj godini u iznosu od 1.430.733.053 KM, što je za 184,7 miliona KM više nego što je bilo u 2023. godini. U ovoj godini Federacija BiH vratiće 939.098.885 miliona KM ili 132 miliona KM više nego godinu ranije, dok će Republika Srpska vratiti 470.536.478 KM ili 60,7 miliona KM više nego godinu ranije.

Kada je pojedinačno riječ o institucijama BiH, kao i prethodnih godina, najviše novca dobiće ubjedljivo Ministarstvo odbrane BiH i to 390,5 miliona KM, a poslije njega Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja će u ovoj godini potrošiti 178,4 miliona KM, dok će Graničnoj policiji pripasti 102,8 miliona KM.

Među “većim” potrošačima je i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA), koja će u tekućoj godini potrošiti 49,4 miliona KM, ali i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja će dobiti 46,1 milion KM.

Institucije BiH u ovoj godini zaposliće 118 osoba i za njih su odobrena sredstva u budžetu za ovu godinu. Međutim, kada je riječ o planovima, u 2024. godini planira se zapošljavanje više od 2.000 ljudi. Budžetom, zapošljavanje je odobreno Parlamentarnoj skupštini BiH i to za 11 radnika, zatim 14 u VSTS-u, deset u Regulatornoj agenciji za komunikacije, te 50 pripravnika u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Odobren je novac i za zapošljavanje deset osoba u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, tri kod Agencije za državnu službu i Kancelariji za reformu javne uprave.

Međutim, ako pogledamo tabelu “zaposlenih u BiH u 2023. godini sa planiranom dinamikom zapošljavanja u 2024. godini”, u ovoj godini biće zaposlena 2.091 osoba više nego što ih je bilo na kraju 2023. godine.

Recimo, na kraju 2023. godine bilo je zaposleno ukupno 21.505 ljudi, što je za 524 više nego što ih je bilo na polovini te godine, a prema planu broj zaposlenih zaključno sa 31.12.2024. godine biće 23.596 ljudi.

Kada je riječ o dinamici zapošljavanja, u budžetu za ovu godinu navodi se da najviše novih radnika planiraju primiti u 12. mjesecu ove godine i to 1.380, zatim u oktobru ove godine, njih 410, dok u ovom mjesecu planiraju primiti njih 150. Najviše novih radnika planira zaposliti Ministarstvo odbrane, i to njih 811, i to sa 9.202 na 10.013, zatim Granična policija, koja planira zaposliti dodatnih 377 službenika, pa Uprava za indirektno oporezivanje, koja broj zaposlenih planira povećati sa 2.335 na 2.641, dok Ministarstvo spoljnih poslova planira zaposliti 54 nova radnika, čime će broj zaposlenih povećati sa 466 na 520.

Značajnije novo zapošljavanje planiraju i u VSTS i to 22 nova radnika tako da će na kraju 2024. godine imati 106 radnika, umjesto 84, koliko ih je bilo na kraju 2023. godine.

Ministarstvo pravde u ovoj godini planira zapošljavanje čak 57 novih ljudi i u ovoj instituciji, ukoliko se realizuje taj plan, radilo bi njih 227, dok SIPA planira zapošljavanje 54 nova službenika, čime bi broj zaposlenih povećala sa 735 na 789 radnika.

Nastavi čitati

Politika

“Rezultat medijske i političke kampanje PROTIV NJEGA” Dodik o ATENTATU na Trampa, dotakao se i SVOJE BEZBJEDNOSTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa rezultat medijske i svake druge političke kampanje protiv jednog čovjeka.

Dodik je rekao da takva kampanja satanizuje i pokušava predstaviti čovjeka protiv kojeg se vodi kao opšte zlo koje treba skloniti, što je u Trampovom slučaju i dovelo do atentata na njega.

– Očigledno je da je Amerika podijeljeno društvo. Ipak, ona je još moćna i jaka zemlja i neki smatraju da dosadašnju dominaciju treba da zadrže i pokušavaju da upravljaju drugim zemljama. Svjesni su da se svijet mijenja i da se unipolarni svijet zamjenjuje sa više centara moći – rekao je Dodik.

On je dodao da napad na Trampa treba osuditi, te je bivšem predsjedniku poželio da pobijedi na izborima jer je očigledno da njegova politička platforma i program sigurno doprinose tome da se svijet osjeća sigurnim.

– Treba vjerovati u sposobnost Amerike da održi stabilno društvo. Mislim da je to nešto što će se i desiti – rekao je Dodik.

On je podsjetio da SAD za vrijeme Trampovog predsjedničkog mandata nisu započele nijedan novi rat, što govori o tome kakvo je njegovo opredjeljenje, a da demokratska administracija koja je na vlasti gotovo svakodnevno otvara neke nove sukobe.

Predsjednik Srpske smatra da će Amerika jednog dana morati da se pomiri sa novom ulogom da ne može biti dežurni policajac, ali je primijetio da će na tom putu mnogi stradati, a neki će imati neugodnosti kao što ih imaju u Srpskoj.

– Ipak, to da zadržimo i sačuvamo ono što Republika Srpske jeste i što želimo da bude, jeste vrednije od ličnog komoditeta bilo koga od nas – poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je prilikom kandidature znao da neće biti lako, bez obzira na uvriježeno mišljenje u narodu o političarima da su “ovakvi ili onakvi”.

– Ako želite da budete narodni političar i radite u interesu naroda i branite ono što je naciionalna ili narodna stečevina, da nikada ne zaboravite ljude koji su stradali za Srpsku, onda morate da računate da imate i neprijatelje. Mislim da Republika Srpska ima značajne i jake neprijatelje – zaključio je Dodik.

“Osjećam se bezbjedno u Srpskoj”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u Srpskoj osjeća veoma bezbjedno.

Dodik je pojasnio da tome u prilog ide smanjenje opšteg kriminaliteta i povećanje stepena otkrivenosti, kao i da sve to govori da se radi i operativno i preventivno, što svakome u Republici Srpskoj daje sigurnost.

Na pitanje koliko su opasne izjave iz Sarajeva koje najčešće dolaze od ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka, Dodik je odgovorio da ne želi da luzerima daje na značaju.

– Kad god pomenem tako neke luzere kao što su ti likovi, oni dobijaju na značaju. Ne zato što sam ja nešto važan, već što je na sceni opšta medijska hajka iz Federacije na nas, posebne na mene. Sve ono što sam ikada rekao o njima, uvijek mogu ponoviti – zaključio je Dodik.

 

Nastavi čitati

Aktuelno