Connect with us

Politika

RAT MOĆNIKA ZBOG LOVIŠTA NA MANJAČI! I Dodika upetljavaju u cijelu priču

Ministri, direktori javnih preduzeća i ustanova, narodni poslanici, uticajni privrednici i drugi moćni pojedinci iz javnog i političkog života podijeljeni u dva lovačka udruženja koristeći svoj uticaj i funkcije vode žestoku borbu za lovište „Manjača“, otkriva CAPITAL.
Na jednoj strani je lovačko udruženje „Zmijanje“ kojim rukovodi bivši direktor policije RS i aktuelni direktor SIPA Darko Ćulum, a na drugoj novoformirano udruženje „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je predsjednik Kinološkog saveza RS i jedan od najpoznatijih lovaca u Srpskoj Predrag Uzelac.

Pored Ćuluma, članovi LU „Zmijanje“ su dugogodišnji funkcioner Lovačkog saveza RS Boro Bojanić koji je trenutno predsjednik Skupštine LU „Zmijanje“, zatim bivši predsjednik Skupštine grada Banjaluka i narodni poslanik Mladen Ilić, potom zamjenik direktora KPZ „Banjaluka“ Radenko Vujasin, zet predsjednika Srpske Pavle Ćorović, banjalučki advokat Vlado Kovačević, bivši načelnik Policijske uprave Banjaluka Boško Pandža i niz uticajnih privrednika iz Banjaluke.

S druge strane, članovi LU „Manjača-Stričići-Banjaluka“ su bivši poslanik i direktor javnog preduzeća „Gas-Res“ Momčilo Antonić koji je predsjednik skupštine ovog udruženja, zatim njegov otac i suvlasnik privatne firme „Venera“ Savo Antonić, potom poznati banjalučki privrednik i dugogodišnji predsjednik LU „Manjača-Stričići“ Momčilo Đukić koji je više od dvije decenije vedrio i oblačio lovištem na Manjači i niz drugih moćnih pojedinaca i zaljubljenika u lov.

Pored nabrojanih, Predrag Uzelac koji je dugo godina bio član i predsjednik LU „Potkozarje“ uzda se da će u borbi za dobijanje lovišta dobiti podršku uticajnih članova tog udruženja, među kojima su najpoznatiji bivši ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i bivši član Predsjedništva BiH i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović.

Minić poništio, pa ponovo raspisao konkurs
Borbu za lovište otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a ujedno i predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić koji je početkom septembra raspisao javni konkurs za dodjelu na korišćenje lovišta “Manjača”.

Ono što je interesantno je da je prije dva mjeseca poništen raniji konkurs za dodjelu tog lovišta. U obrazloženju odluke o poništavanju tog prvog konkursa koji je raspisan polovinom aprila, Minić je naveo da „ugovori o dodjeli lovišta ističu 2026. godine i da će se prije toga uraditi novo ustanovljavanje lovišta, te da nije svrsishodno davati lovište na korišćenje na period od deset godina dok se ne donese odluka o njegovom statusu“.

Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovoreno na naša pitanja šta se to u međuvremenu promijenilo, pa je ponovo raspisan konkurs o dodjeli lovišta „Manjača“ ukupne površine 31.898 hektara, iako je isti konkurs poništen prije dva mjeseca, a odluka o poništavanju objavljena 3. jula u Službenom glasniku RS.

Iz ministarstva bez odgovora
Pored toga, u odluci o poništavanju konkursa navodi se da su utvrđeni problemi tokom trajanja ugovora o dodjeli lovišta “Manjača” zbog čega je isto oduzeto tom udruženju i dodijeljeno na privremeno gazdovanje šumskom gazdinstvu “Banja Luka”.

Iz resornog ministarstva nije odgovoreno ni na pitanja kakvi su konkretno problemi utvrđeni, ali u lovačkim krugovima je poznato da se u vezi korištenja lovišta „Manjača“ godinama vode sporovi.

„To lovište je jedino u Srpskoj koje se prostire na teritoriji četiri opštine, Banjaluka, Ribnik, Oštra Luka i Mrkonjić Grad. Ono je prije više od 20 godina uprkos protivljenju LU „Zmijanje“ dato na gazdovanje LU „Manjača-Stričići“ kojim je rukovodio banjalučki privrednik Momčilo Đukić. Vrhovni sud RS je 2001. godine osporio tu odluku zato što ju je potpisao tadašnji pomoćnik ministra, umjesto ministra, ali ta presuda je ostala mrtvo slovo na papiru“, objašnjava naš sagovornik odlično upućen u stanje u lovstvu u RS.

On dalje objašnjava da je LU „Manjača-Stričići“ funkcionisalo do 2017. godine, kada je ugašeno, a formirano je novo udruženje i registrovano pod nazivom „Manjača-Banjaluka“.

„Novo udruženje je nastavilo da gazduje lovištem, iako ga nije po zakonskoj proceduri dobilo na gazdovanje, tako da su problemi nastavili da se gomilaju i na kraju je ministarstvo lovište dalo na privremeno korištenje šumskom gazdinstvu Banja Luka“, precizira naš sagovornik.

I Dodika upetljavaju u cijelu priču
U međuvremenu je, nastavlja on, formirano novo udruženje sada pod nazivom „Manjača-Stričići-Banjaluka“ na čijem čelu je Predrag Uzelac.

„To najnovije udruženje želi da dobije lovište „Manjača“ na korištenje, ali isto to želi i LU „Zmijanje“. Biće jako interesantno gledati tu borbu i ko će na kraju dobiti lovište, jer su na obe strane moćnici koji žele da izađu kao pobjednici“, ističe naš sagovornik.

On ističe da se ne treba se iznenaditi ako u cijelu priču oko dodjele lovišta upetljaju i samog Milorada Dodika koji se do sada nije uplitao u lovstvo.

Prva koncesija
Vlada RS prije desetak dana je firmi “Tehnički remont Bratunac“, čiji je vlasnik poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić, dodijelila koncesiju za obavljanje lovne djelatnosti u privrednom lovištu „Klekovača“ koje se prostire na više od 8.000 hektara na teritoriji Istočnog Drvara i Ribnika.

„Koncesija se dodjeljuje na period od 20 godina. Koncesionar je dužan uplatiti jednokratnu naknadu od 17.500 KM, a visina koncesione naknade iznosi 5.700 KM godišnje“, navodi se u odluci o dodjeli koncesije.

Ova odluka izazvala je među lovcima bojazan da bi sva najatraktivnija lovišta u Srpskoj u budućnosti mogla da završe u privatnim rukama.

Predrag Uzelac kaže da je gotovo cjelokupno članstvo bivšeg LU „Manjača-Stričići“ prešlo u novo udruženje i da je najlogičnije da lovište njima bude dodijeljeno na gazdovanje.

„Mi smo od starog udruženja preuzeli sve lovno-tehničke i lovno-uzgojne objekte i naši članovi su lovci koji su sve te objekte gradili i održavali i lovili u tom lovištu, tako da je najprirodnije da oni i dalje vode glavnu riječ u tom lovištu. Mi ćemo se prijaviti na konkurs, bez obzira na to da li će se lovište dodjeljivati na deset godina ili samo na dvije godine, odnosno dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta na području RS“, kaže Uzelac za CAPITAL.

S druge strane, Darko Ćulum kaže da ostaje nejasno zašto je konkurs poništen, pa ponovo raspisan i ističe da je najlogičnije bilo da lovištem gazduje banjalučka šumarija dok se ne uradi novi Elaborat o ustanovljavanju lovišta koji bi trebao da bude izrađen do 2025. godine.

„LU „Zmijanje“ će se sigurno prijaviti na konkurs, jer mi smatramo da to lovište nama pripada i da nam je oduzeto na nepropisan način“, kaže kratko Ćulum za naš portal.

CAPITAL

Politika

ZAKLETI BORCI “PROTIV” REŽIMA! TROJAC IZ ALAN FORDA: Petrović, Trivić i Vukanović RUŠE OPOZICIJU?

“Ljuti” opozicionari ne prestaju da sablažnjavaju javnost senzacionalističkim potezima dovodeći u pitanje kredibilitet njihovog političkog djelovanja.

U rijaliti maniru, koristeći društvene mreže, ne prestaju da se prepucavaju sa opozicionim kolegama, namećući samo jedno pitanje – za koga zapravo rade majstori tabloidne politike, trio fantastikus – gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, liderka Narodnog fronta Jelena Trivić i poslanik u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović.

Petrović je danima akter sukoba sa stranačkim kolegom, načelnikom Lopara Radom Savićem, mada su njegovi javni nastupi u maniru jedva punoljetnog tiktokera počeli mnogo ranije.

Poznavaoci prilika unutar SDS-a tumače Petrovićevo neodgovorno ponašanje prema stranci, javne napade na stranačke kolege i evidentan nerad za koji ga optužuju građani Bijeljine određenim nezadovoljstvom, budući da nije izabran za potpredsjednika SDS-a.

Tabloidni istupi gradonačelnika Bijeljine, odnosno fejsbuk napadi na Savića zbog direktora Eko- dep-a Dragiše Marjanovića, pretvorili su se dalje u neosnovane optužbe u vezi sa potencijalnom eksploatacijom litijuma na području Lopara.

Prema nezvaničnim informacijama, Ljubiša Petrović je od vrha stranke tražio da SDS „iščisti“ od funkcionera za koje tvrdi da „sarađuju sa režimom“, a jedan od onih na koje je, navodno, mislio jeste i Rado Savić, piše portal SrpskaInfo.

Savić je za isti portal rekao da nije čuo lično, ali da mu „prenose drugi ljudi da to pominje“.

“Upravo on je bio sa režimom kao predsjednik Gradskog odbora Zlatkove stranke (Zlatka Maksimovića). Bili su filijala režima i SNSD, udarali na SDS. Šta reći o čovjeku koji je promijenio nekoliko stranaka. Na kraju sam i ja dijelom učestvovao u njegovom vraćanju u SDS. Nemam komentar na njegovo ponašanje. Mislim da nije korektno ni racionalno. I da ga bilo šta interesuje, pošto inputira da smo mi iz lokalne zajednice dali nekakvu saglasnost, zašto ne nazove i pita? A ne da prvo u medijima žestoko proziva, a onda šalje nekakav dopis. Mislim da su poslije svega nestale mogućnosti za neku našu saradnju”, poručio je Savić naglasivši da o njegovom odnosu prema režimu govore rezultati Opštinskog odbora SDS koga vodi.

“Svako ko je pismen i dobronamjeran na sajtu CIK BiH može da vidi gdje je Rado Savić i šta je radio 2016. i 2018. Na svim izborima, na svim listama od kada vodim OO SDS, to je skoro 20 godina, smo pobijedili SNSD”, rekao je Savić za SrpskaInfo.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD, Miroslav Milovanović, tvrdi da je Petrović na izlaznim vratima SDS.

“Ljubiša priželjkuje da ga isključe iz SDS kako bi ispao žrtva i prešao u Narodni front. Ponikao je u SDS, zatim prešao kod dr Zlatka, a onda se ponovo vratio u SDS. U međuvremenu tajno i odvojeno pregovara sa SNSD, US i DEMOS. Sljedeća stanica je NF”, prokomentarisao je Milovanović na društvenim mrežama.

Budući da je “mali od skandala” Ljubiša Petrović ostao “praznih ruku” tako što na njegove fejsbuk ispade rukovodstvo stranke nije odreagovalo kako je priželjkivao, prvi čovjek Bijeljine, prema pisanjima medija, nastavlja sa cirkusom.

Petrović, navodno, već dva dana sakuplja potpise u namjeri da registruje udruženje građana.

“Prema zakonu dovoljno mu je svega nekoliko potpisa. Ali, on očigledno želi da ih bude što više kako bi stavio akcenat na masovnosti podrške. Nije još jasno da li će on lično biti na čelu tog udruženja ili neko od njegovih ljudi, kao ni šta će biti osnovni cilj. Ali, mnoge stvari se mogu naslutiti”, kaže izvor SrpskeInfo.

Kako su njegovi odnosi sa vrhom stranke prilično narušeni, upravo u tome mogao da leži odgovor na pitanje zbog čega Petrović planira da „osnuje nešto svoje“. I vjerovatno na taj, za njega najbolji način, udruži snage sa Jelenom Trivić i njenim Narodnim frontom.

Trivićeva, baš kao i Petrović, ne prestaje sa opstrukcijama rada opozicije. Učestali medijski ratovi, saradnja s PIK-om doveli su u pitanje njen politički pravac.

Još jedna medijska senzacija i tipičan politički “parazit” koji opstaje na političkoj sceni skupljajući jeftine poene senzacionalističkim istupima i nekakvim kvazinovinarskim uracima, uporno se obrušava na opoziciju pod krinkom odbrane naroda od režima.

Za koga zapravo radi ovaj “trio fantastikus” kreirajući svakodnevno medijske skandale uskoro će pokazati vrijeme. Jedno je sigurno, sve ovo svakako da nije istinska borba protiv režima u koju se uporno javno zaklinju.

Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

IZBROJANA “KRVNA ZRNCA” ZAPOSLENIH U UIOBiH: Koliko je Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih

Uprava za indirektno oporezivanje BiH jedna je od najpoželjnijih institucija u koju bi se željelo zaposliti što više osoba, pa se često na konkursima za posao u ovoj upravi javi stotine kandidata više od traženog broja.

I u raspodjeli ‘stranačkog plijena’ odnosno rukovodećih pozicija u UIO ova institucija je uvijek ona oko koje se stranke u vlasti najviše ‘otimaju’ i svaka bi željela vidjeti svoj kadar na čelu Uprave.

Godinama je prvi čovjek UIO BiH bio kadar HDZ-a, a od ove godine SNSD je ‘osvojio’ ovu instituciju kada je za direktora imenovan Zoran Tegeltija.

Nerijetko su se političari u zavisnosti iz kojeg nacionalnog korpusa dolaze prepucavali zbog nacionalne strukture zaposlenih, pa su i jedni i drugi i treći govorili da je nekog naroda manje u odnosu na ostala dva.

Sada su i poznati zvanični podaci o boji krvnih zrnaca zaposlenika UIOBIH, a dostavljeni su kao odgovor na pitanje zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aide Baručije.

Od ukupno 2.335 zaposlenih u UIO, ova uprava navodi da su njih 877 Bošnjaci, Srba je 813, Hrvata 464, a zaposlenih u UIO koji se izjašnjavaju kao ostali je osam.

S obzirom na to da su iz UIO naveli da za osobe zaposlene na određeno vrijeme ne vode evidencije o nacionalnoj pripadnosti, a takvih je 173, za njih nisu dostavljeni podaci, piše Raport.ba.

Iz UIO su naveli i da je toku realizacija Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji koji je stupio na snagu u junu mjesecu ove godine,a s kojim je predviđeno da UIOBiH ima 3.319 radnih mjesta, što znači da će u toj instituciji biti zaposleno još 984 radnika.

U nastavku pogledajte i tabelarni prikaz nacionalne strukture zaposlenih u Glavnom uredu UIOBiH, te u Regionalnim uredima UIOBiH u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Nastavi čitati

Politika

A SAD ADIO? Zašto Ljubiša Petrović hoće “DA IMA NEŠTO SVOJE”, Skuplja potpise i formira udruženje građana

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović (SDS) skuplje potpise s ciljem da registruje udruženje građana, saznaje Srpskainfo u tom gradu.

Kako je rečeno iz više izvora, Petrović je s tom aktivnošću započeo prije dva dana.

–Prema zakonu dovoljno mu je svega nekoliko potpisa. Ali, on očigledno želi da ih bude što više kako bi stavio akcenat na masovnosti podrške. Nije još jasno da li će on lično biti na čelu tog udruženja ili neko od njegovih ljudi, kao ni šta će biti osnovni cilj. Ali, mnoge stvari se mogu naslutiti – kaže naš izvor.

Kao što je javnosti poznato, Petrović je u posljednje vrijeme ušao u klinč sa stranačkim kolegom, načelnikom opštine Lopare Radom Savićem. Međutim, ni sa vrhom stranke nije u najboljim odnosima, te bi upravo u tome mogao da leži odgovor na pitanje zbog čega Petrović planira da „osnuje nešto svoje“.

Ljubiša Petrović ni danas nije odgovarao na naše telefonske pozive.

S javnošću „komunicira“ gotovo isključivo jednosmjerno, putem Fejsbuka, gdje se, između ostalog, pohvalio posjetama mjesnim zajednicama.

Šta se desilo u Dvorovima?

Međutim, Bijeljinac Aleksandar Ostojić, koji je bio među građanima na sastanku u Mjesnoj zajednici Dvorovi, objavio je kako je to sve izgledalo.

-Gradonačelnik u posjeti mojoj, a najvećoj seoskoj, mjesnoj zajednici Dvorovi je u sat i po svoje priče možda 10-15 min. posvetio Dvorovima. Moglo je se čuti o tome kako funkcionišu tenderi, koliko traje žalbeni rok, o litijumu u Loparama, o udžbenicima za osnovce, o isplati podsticaja za pšenicu, nema o čemu sve nije pričao, samo najmanje o onome što je, po meni bila svrha sastanka, jer je u pozivu pisalo da će se “razgovarati o načinima za unapređenje života u vašoj MZ”. Sastanak bi trebao nositi naziv: Moje muke gradonačelničke – objavio je na društvenoj mreži X.

Kasnio 70 minuta

Kako kaže, nije bilo ni riječi o eksploataciji termalne vode u vidu toplifikacije barem neke od ustanova, ako ne cijelog mjesta.

–O Banji Dvorovi je samo rečeno da će biti referendum sljedeće godine gdje mještani treba da se izjasne o daljem načinu funkcionisanja. Ni riječi o tome šta je urađeno – zato što i nije ništa! Inače je kasnio 70 minuta, dok su se ljudi smrzavali u sali doma kulture koja ima sprovedeno grijanje na toplu banjsku vodu, ali ne lezi vraže, koje nije u funkciji. A sala doma se nalazi na 50 metara od izvorišta tople vode… – napisao je Aleksandar Ostojić.

Nastavi čitati

Aktuelno