Connect with us

Banjaluka

RIJEŠENI VIŠEGODIŠNJI PROBLEMI! Sanirana klizišta u Ulici Braće Miletića i Ljevčanskoj ulici

Na radost mnogobrojnih građana, konačno su sanirana dva klizišta, i to u Ljevčanskoj ulici na Paprikovcu, na dionici prema Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, kao i klizište u Ulici Braće Miletića.

Ovo je projekat koji je realizovan u okviru implementacije aktivnosti zajedničkog programa Vlade Švajcarske i Ujedinjenih nacija „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo poručila je kako je gradska administracija od samog početka maksimalno koristila međunarodne fondove i projekte, a sve kako bi se riješili najveći izazovi u našem gradu.

-Fokusirali smo se na međunarodne fodnove jer smo od samog početka imali izazova sa usvajanjem rebalansa i budžeta. Jedna od prilika koja nam se ukazala i na šta smo zaista ponosni jeste da kroz ovaj projekat uradimo nešto konkretno kada je u pitanju borba protiv elementarnih nepogoda. Upravo zbog toga sam i nominovala ovaj krupni, infrastrukturni projekat – rekla je savjetnica Šukalo.

Napomenula je da je klizište u Ulici Braće Miletića predstavljalo ozbiljan problem za građane, koji žive ovdje.

-Vjerujem da smo riješili jedan ozbiljan, dugogodišnji problem. Kada je u pitanju klizište u Ljevčanskoj ulici, ono je predstavljalo opasnost za sve sugrađane, posebno za mještane Paprikovca i Petrićevca, te nam je zadovoljstvo što smo i ovo uspješno riješili. Sanirali smo klizište i presvlačimo asfalt na kompletnoj saobraćajnici – zaključila je savjetnica Šukalo.
Koordinator radne grupe, odnosno DRR tima grada Banja Luka, Dragoljub Vukajlović smatra da su u Banjoj Luci do sada ispunjene sve programom definisane aktivnosti, te da je DRR tim imao odličnu saradnju sa sektorskim radnim grupama, subjektima sistema koji su učestvovali u realizaciji programa, UN agencijama i nevladinim sektorom.

-Sanacijom klizišta u Ljevčanskoj ulici direktno je osiguran stambeni objekat i proširena, odnosno profilisana gradska ulica čime je ostvarena sigurnija i bolja komunikacija za oko 4.400 stanovnika naselja Petrićevac i Paprikovac, dok je sanacijom klizišta u Ulici Braće Miletića, uz osiguranje stambenih objekata, omogućena i sigurna nesmetana komunikacija za oko 1.330 stanovnika naselja Jagare. Potrebno je naglasiti da ovaj program ima za cilj rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti u saradnji sa DRR timom i različiti akteri u sektorima: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, zdravlje i poljoprivreda – rekao je on.

Dodao je kako se ovim programom stavlja poseban naglasak na poboljšanje lokalnih mehanizama koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa, kao i na afirmaciju procesa strateškog planiranja informisanog rizicima, sa naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva.

Grad Banja Luka očekuje da će aktivno učestvovati i u drugoj fazi ovog programa, koja je planirana za period 2023-2026. godine.

Ukupna vrijednost radova na sanaciji dva klizišta je oko 180 hiljada, a Grad Banja Luka učestvovao je u sufinansiranju radova.

Banjaluka

Vodovod: Sutra radovi u banjalučkom naselju Borik

– Sutra će zbog izvođenja radova na cjevovodu u Bulevaru vojvode Petra Bojovića doći do poremećaja u vodosnabdijevanju, navode iz “Vodovoda”.

“Zbog radova u periodu od osam do 18 časova može doći do  pritiska u mreži i poremećaja u vodosnabdijevanju potrošača u naselju Borik”, ističu iz “Vodovoda”.

Nastavi čitati

Banjaluka

Djevojčica iz Banjaluke anđeoskim glasom rasplakala publiku u Srbiji (VIDEO)

O nastupu osmogodišnje Marije Nagraisalović iz Banjaluke od sinoć priča cijeli region.

Nastupila je na Svečanoj akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i svojim anđeoskim glasom i ljepotom zasjenila sve prisutne. Dok je, sva u bijelom, pjevala pjesmu “Ne dam” nema kome suze nisu potekle. Na kraju izvođenja numere svi ustali i poklonili joj se. Uz bis je vraćena još jednom na scenu, piše Telegraf.

Pred Marijom je svijetla budućnost, a pjesma koju je otpjevala ima jaku poruku za cijeli svijet.

“Svetinja nam je sloboda, uzalud nas ratom plaše”. Veliki aplauz i nakon od srca dobila je i od Bratislava Gašića, ministra unutršnjih poslova Srbije.

 

Svečana akademija u Banjaluci

Ova talentovana djevojčica nastupala je na Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske. Nakon izvođenja pjesme “Ne dam” pobrala je simpatije publike i gledalaca.

Svake godine tokom obilježavanja Dana Republike Srpske izdvoje se neki segmenti kao zaista posebni, tako je bilo i ove godine. Marija je nevjerovatno velikom energijom i hrabrošću izvela jednu takođe veliku pjesmu, ili bolje reći – pjesmu s velikom porukom.

Marija i njena nastavnica Maja Manojlović rekle su ranije za RTRS da će tekst pjesme ostati zauvijek aktuelan. Manojlovićeva je rekla da su riječi ove pjesme velike.

 

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ UPOZORAVA: Banja Luka 67 dana bez sjednice Skupštine, na čekanju važne odluke za Grad

-Danas brojimo 67. dan kako se rukovodstvo Skupštine nije udostojilo da zakaže sjednicu i rješava bitna pitanja koja su na dnevnom redu. Naše strpljenje nestaje, ne zbog naših slabosti već zbog naše odgovornosti, poručio je gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković.

– Ukoliko se redovna sjednica ne održi u junu bićemo primorani da sve vidove demokratske borbe iskoristimo i podignemo na maksimum, upozorio je Stanivuković.

Podsjećamo, gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković prije šest dana predao je inicijativu za održavanje sjednice Skupštine grada.

Tom prilikom, Stanivuković je predsjedniku Skupštine grada i odbornicima skupštinske većine poručio da će, ukoliko se naredno zasjedanje ne održi u roku od 15 dana, biti prinuđen na neke druge korake.

Napomenuo je da je Poslovnik Skupštine Grada propisao da minimalno bude održana jedna sjednica u dva mjeseca, ali da u zadnja dva mjeseca nije održana nijedna.

Stanivuković je pitao predsjednika Skupštine Grada zašto nije zakazao sjednicu i upozorio da rukovodstvo uredno prima plate, a odbornici naknadu bez održane sjednice u protekla dva mjeseca.

Još jednom ja naglasio da je gradska administracija pripremila brojne značajne odluke za sjednicu, te da su zbog neodržavanja zasjedanja ugroženi prihodi Grada, dovedeno u pitanje funkcionisanja Gradskog olimpijskog bazena i Akvane, te da su stavljene na čekanje odluka o besplatnim građevinskim dozvolama, neradnoj nedjelji, završetak škole u Adi, izgradnja saobraćajnica u Česmi i Priječanima, regulacioni planovi i mnoga važna pitanja za Grad.

 

Nastavi čitati

Aktuleno