Connect with us

Banjaluka

“ŠAKA JADA” U DERVIŠIMA NA PROTESTU! Pojavilo se ČAK 15 mještana!

Mještani Derviša, Zalužana i Lazareva, njih petnaest, okupili su se na gradištu mosta preko Široke rijeke, kako bi izrazili nezadovoljsto zbog, kako tvrde, spore izgradnje ovog objekta, te im je zbog toga mjesecima otežan prolazak do centra grada.

Protest u Dervišima pod motom “Hoćemo most, dosta nam je javašluka i lažnih obećanja” organizovan je na poziv Savjeta mjesnih zajednica Lazarevo 1 i 2 i Zalužani.

Petnaest nezadovoljnih građana, predvođenih danas Vidovićem, tvrde da izgradnja mosta preko, kako kažu potoka Široka rijeka, traje predugo.

“Gradonačelnik Draško Stanivuković je obećao da će “mostić” biti završen do početka decembra, ali to je naprosto nemoguće. Sad se šaluju oplate sa betoniranje, da se beton stegne valja čekati najmanje 21 dan, a po ovakvim vremenskim prilikama vjerovatno i duže. Dakle, bar do Nove godine nema ništa od mosta”, tvrdi jedan od petnaest nezadovoljnih građana, prenosi SrpskaInfo.

Podsjećamo, radovi na izgradnji mosta preko Široke rijeke u naselju Derviši teku predviđenom dinamikom, te će most biti izgrađen i pušten u funkciju i prije predviđenog roka, a u dinamiku radova na ovom gradilištu uvjerili su se prethodnog dana i nadležni iz Gradske uprave, kao i gradonačelnikovi saradnici.

Obilazeći teren, još jednom su poručili kako će most biti završen i prije predviđenog roka.

-Danas obilazimo gradilišta, a upravo na ovoj lokaciji trenutno gradimo most preko rijeke Široka. Novi most je zamjena za onaj stari, prethodni koji je bio u izuzetno lošem stanju. Moram da naglasim da radovi ulaze u završnu fazu i trentuno se radi na armiranju ploče i pripremi za betoniranje. Kao što već znate, krajnji rok za završetak radova je 31. decembar ali dinamika radova je u dobroj fazi i moram da naglasim da će prema posljednjim informacijama biti završeni i prije ugovorenog roka – kazao je ovlašteni potpisnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Milenko Džever.

Gradonačelnik, Draško Stanivuković potvrdio je kako radovi na izgradnji mosta preko rijeke Široka teku predviđenom dinamikom, te je ujedno prokomentarisao i najavljeno okupljanje.

-Umjesto dosadašnjeg starog, dotrajalog i uskog mosta, dobićemo jedan savremeni most koji odgovara važnosti ovog puta, koji povezuje, ne samo velika banjalučka naselja, nego i dva grada. Sutrašnje najavljeno okupljanje gledaću kao čin njihove zahvalnosti za sve što radimo, kao i divljenje, jer nakon više od 20 godina gradimo ovaj most. Radove ćemo zavšriti prije predviđenog roka – istakao je gradonačelnik.

Novi most biće raspona oko 13 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom, ukupne širine oko 14 metara, odnosno kolovozna traka 3,5 metara, biciklistička staza 1,5 metara i staza za pješake širine dva metra, čija će vrijednost biti oko pola miliona KM.

Budući da je tim koji radi na izgradnji mosta u Dervišima prethodnog dana obišao gradilište i ustanovio da radovi idu po predviđenom planu, te da će izgradnja biti završena čak prije predviđenog roka, ostaje nejasno zašto je petnaest građana danas negodovalo.

Navedena naselja su među brojnijima na području banjalučke regije , pa se možda odgovor krije u činjenici da je danas na protest izašlo njih petnaest predvođenih predsjednikom MZ Lazarevo 1 Igorom Vidovićem, dugogodišnjim članom SNSD-a.

Insajder.in

Banjaluka

DEMOS PROTIV POSKUPLJENJA PRIVATNIH VRTIĆA! Oštro osudili vlasnike koji ZLOUPOTREBLJAVAJU SITUACIJU

Oštro osuđujemo odluku jednog od najvećih privatnih vrtića u Banjaluci da drastično poskupi svoje usluge i pozivamo rukovodostvo GU Banjaluka da ovo odmah spriječi i zaštiti roditelje!

Poručio je predsjednik GO DEMOS Banjaluka Boran Bosančić.

-Ovo je krajnje neprihvatljiv korak koji će ozbiljno opteretiti roditelje, a koji su već opterećeni brojnim ekonomskim izazovima. Na ovaj način će izgubiti svi, počev od roditelja koji će morati da ispisuju djecu, pa da samog vrtića – pojašnjava Bosančić.

On kaže da razumije da vrtići trebaju da pokriju troškove, između ostalih i plate vaspitačima, ali podizanje cijene usluga za tako visok iznos nije rješenje.

– Roditelji već vode borbu da izmire sve svoje finansijske obaveze, uključujući troškove života i obrazovanja svoje djece. Dodatno opterećenje od 100 maraka mjesečno može biti nepremostiva prepreka za mnoge porodice, pogotovo one čije dvoje ili više djece ide u privatni vrtić. Iznos od oko 800 maraka za dvoje djece je nešto preko čega ne možemo preći – poručio je Bosančić.

Pozivamo rukovodstvo grada Banjaluka da hitno djeluje kako bi zaštitili roditelje od ovakvih neopravdanih poskupljenja.

– Djeca su naša budućnost i apelujemo na gradske vlasti da preduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo ovo poskupljenje i kako bi se zaštitili interesi roditelja i djece. Pozivam i rukovodstvo vrtića da još jednom razmisli o poskupljenju i posljedicama koje će ono proizvesti – rekao je Bosančić.

Kao jedno od mogućih rješenja ove situacije Bosančić je naveo da se privatni vrtići, koji primaju subvencije, trebaju ugovorom obavezati da ne mogu samostalno dizati cijene usluga.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

UMJESTO “PROPALE” GARAŽE NA KLIZIŠTU UKC-A, Banjaluka je mogla dobiti 20 vrtića! (FOTO)

U Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, moglo se izgraditi dvadeset vrtića umjesto propale investicije u garažu na klizištu pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koja se gradi već četiri godine i čiji završetak je i dalje neizvjestan. Ova garaža, koja je procijenjena na 42 miliona konvertibilnih maraka (KM), predstavlja ogroman financijski teret, a njena korisnost i sigurnost ostaju pod velikim upitnikom, dok su radovi na istoj nedavno u potpunosti obustavljeni zbog dugova novca izbođaču radova.

“Obraz đon”! STALI RADOVI NA UKC-u, lijekova nema, ali Đajić organizuje “KONCERT KRAJIŠKE PJESME”

 

Prema stručnim procjenama, izgradnja jednog vrtića u Banjaluci košta oko 2 miliona KM. To znači da bi se za sredstva uložena u garažu moglo izgraditi dvadeset novih vrtića, koji bi pružili sigurno i kvalitetno okruženje za hiljade djece. Ovih dvadeset vrtića bi značajno smanjilo liste čekanja za upis djece u predškolske ustanove, ali bi takođe pomoglo i rješavanju problema izjednačavanje cijene privatnih i državnih vrtića koje neki od vlasnika privatnih predškolskih ustanova itekako zloupotrebljavju.

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

 

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog ovakvog rasipanja javnih sredstava, posebno kada se uzme u obzir koliko bi izgradnja vrtića mogla unaprijediti kvalitet života u gradu, ali kada pričamo o Đajiću sve je moguće i sve je očekivano.

Umjesto toga, Banjaluka sada ima poluzavršenu garažu koja ne zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti i funkcionalnosti, parking bolnice i dalje je u haosu, a roditelji i dalje bore sa nedostatkom mjesta u vrtićima za svoju djecu.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU ŠAHOVSKOM KLUBU „GAMBIT“ na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH

Čestitam šahovskom klubu “Gambit” iz Banje Luke na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je osvajanje ove prestižne titule značajno ne samo za klub, već i za šahovsku zajednicu u Banjoj Luci i šire, jer doprinosi popularizaciji i razvoju šaha među mladima.

– Uspjeh kluba “Gambit” je primjer kako timski rad, upornost i strategija mogu dovesti do vrhunskih rezultata. Još jednom čestitke svim članovima kao i predsjedniku kluba Nemanji Šipki uz želje za mnogo uspjeha u budućim takmičenjima – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno