Connect with us

Tržište

Sardina “Stela” povlači se sa tržišta

Sardine “Stela” koje se prodaju u vakumiranim pakovanjima od 200 grama povlače se sa hrvatskog tržišta zbog mogućeg prisustva histamina iznad zakonom dozvoljenih granica, saopšteno je iz Evropskog sistema za brzo uzbunjavanje za hranu i za životinje.

Iz Evropskog sistema savjetuju kupce da ovu sardinu, čiji je proizvođač italijanska kompanija “Stela” iz Milana, ne bi trebalo da konzumiraju i trebalo bi da je vrate na prodajno mjesto, prenose hrvatski mediji.

Povišene vrijednosti histamina otkrivene su kontrolama na tržištu i to na prodajnim mjestima u Italiji.

Sardine su se prodavale u Italiji i Hrvatskoj.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na njega.

Povišeni nivoi histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uslove.

Simptomi trovanja histaminom su smetnje u probavi, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha i kožni osip i svrab.

(Nezavisne novine)

Tržište

CRNI SCENARIO ZA BIH! Poslovna aktivnost u EU snažno pala

Prema procjenama “S&P Globala”, američke korporacije u oblasti poslovanja finansijskih informacija i analitike, poslovna aktivnost u evrozoni u avgustu pala je najsnažnije od kraja 2020. godine, a ekonomisti predviđaju da ovo nikako nije dobro za BiH.

U ovoj procjeni se navodi da je indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru evrozone pao u avgustu za 1,9 bodova u odnosu na juli i iznosi 46,7 bodova, što je najniži nivo od novembra 2020. godine, te da se to odražava na posustajanje sektora usluga.

Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaje za “S&P Global”, objavila je da vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti.

“Kada se izuzme period pandemije, pad je bio najsnažniji od marta 2013. i dužničke krize”, kazali su u HCOB-u.

Dragan Gligorić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci (UNIBL), rekao je za “Nezavisne novine” da BiH i Republika Srpska imaju oko 70 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene sa zemljama evrozone.

“Zemlje iz Evropske unije su najveći investitori u BiH i bilo kakve negativne ekonomske tendencije u evrozoni moraju imati svoj odraz i u BiH. Poslovna klima u EU je dobrim dijelom pala iz razloga što se radi o grupi zemalja koje su mnogo više pogođene ratom u Ukrajini nego što su, na primjer, SAD i neke udaljenije zemlje”, kazao je Gligorić.

Prema njegovim riječima, zemlje u EU koje su sarađivale sa Rusijom su uvozile energente po nižoj cijeni, a sada su prinuđene da ih kupuju po višoj cijeni.

“Nije samo cijena energije rezultat poslovne klime, nego i neizvjesnost koja prije svega u ovakvim geopolitičkim okolnostima najviše determiniše poslovnu klimu. Još se ništa ne zna, ali sve zavisi od situacije u Ukrajini. Od geopolitičke situacije zavisi poslovna klima u zemljama Evropske unije, a time i u zemljama zapadnog Balkana, i svim drugim koje značajno sarađuju s EU”, objasnio je Gligorić.

Ekonomista Milenko Stanić istakao je da su i uvoz i izvoz Bosne i Hercegovine veoma zavisni od zemalja Evropske unije.

“Sve ono što se dešava u ekonomskom smislu u zemljama EU će imati snažan odjek na ekonomiju BiH. Evidentno je da se dosta zemalja EU nalazi u stagnaciji privredne aktivnosti, prije svega Njemačka, koja je imala pad BDP-a. Sve ovo utiče na kretanje uvoza, ali i kretanje izvoza u BiH. Najavljuje se i da će ova zima, s obzirom na rat u Ukrajini, biti problematična za zemlje EU s aspekta energenata, i već vidimo kako se približavamo kraju godine da se situacija pogoršava, te se već vidi skok cijena nafte. Novi rast troškova i cijena koji će nastati zbog poremećaja prije svega na tržištu energenata, ali i tržištu hrane će se odraziti na pogoršanje situacije. Na kraju ove godine i u prvom kvartalu naredne godine možemo očekivati dalje smanjenje spoljnotrgovinske razmjene, posebno pad izvoza, ali i uvoz će stagnirati”, naglasio je Stanić.

Nastavi čitati

Republika Srpska

NOVI UDAR NA DŽEPOVE: Opet poskupljuje gorivo u Srpskoj

Gorivo će na benzinskim pumpama u Srpskoj u narednim danima poskupjeti za dodatnih do osam feninga po litru, potvrđeno je iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Time se talas poskupljenja benzina i dizela nastavlja, budući da je ovaj trend prisutan već duže vrijeme.

Iz Grupacije, međutim, tvrde da su domaći distributeri jednostavno bili prinuđeni da prate negativne globalne naftne trendove i usklađuju ih sa svojim cijenama, ugrađujući svoje marže, koje, kako tvrde, “ne prelaze 25 feninga po jednom litru”.

“S obzirom na to da su trenutne nabavne cijene benzina 95 oko 2,16, a dizela 2,18 maraka, u narednih nekoliko dana sigurno treba očekivati novi rast cijena goriva na domaćim pumpama. Kada domaći distributeri na ove nove rafinerijske cijene dodaju troškove transporta i PDV-a, te svoju maržu, prostom matematikom dolazi se do toga da bi gorivo kod nas trebalo da ponovo poskupi za pet do osam feninga, odnosno da bi cijena mogla ići na 2,85 maraka po jednom litru, pa možda i na 2,88”, kaže Đorđe Savić, predsjedavajući Grupacije.

Do ovog poskupljenja će, kako dodaje, gotovo sigurno doći, jer domaći distributeri “ne mogu ugroziti svoje poslovanje”.

“Kada su u pitanju neke dugoročnije prognoze, vrlo je teško praviti bilo kakve procjene, jer se pokazalo da globalno tržište energenata u posljednje vrijeme reaguje bukvalno na sve. Posljednjih nekoliko sedmica, pa i mjeseci, primjetan je manjak benzina i dizela na tržištu, do kojeg je došlo zbog deficita na Mediteranu i sezonskog efekta. Šta će biti u oktobru ili novembru, teško je reći i predvidjeti”, ističe Savić.

Iz Inspektorata kažu da republička tržišna inspekcija kontinuirano kontroliše formiranje cijena goriva i pridržavanja Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata.

“U ovoj godini izvršeno je 113 kontrola formiranja cijena tečnih naftnih derivata, od čega je 11 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, jer se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena. Po tom osnovu izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 KM”, rekao je Radivoje Gavrić, glavni republički tržišni inspektor.

Takođe, kako je dodao, zbog drugih vrsta nepravilnosti, koje su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija i slično, benzinskim pumpama izrečene su i kazne u iznosu od 26.400 KM.

“Republička tržišna inspekcija će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolama formiranja cijena, pratiti stanje na terenu i prilagođavati svoj rad kako to situacija bude zahtijevala”, kaže Gavrić.

Podsjetimo, trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima pomenutom uredbom propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata.

Trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Nastavi čitati

Tržište

VRUĆINA ŠTETI MASLINAMA Jug Evrope trpi ogromne gubitke

Usjevi maslina su usljed visokih temperatura pretrpjeli velike štete u zemljama na jugu Evrope, i predviđa se da će proizvodnja u Španiji ove godine biti gotovo prepolovljena.

Osim Španije, gdje bi proizvodnja maslina mogla da sa 1,3 miliona tona spadne na 620.000 tona, nastradale su masline i u Italiji i Grčkoj, prenosi Jutarnji list.

Iako će se tačan obim štete znati tek nakon berbe u oktobru i novembru, prema sadašnjim predviđanjima ukupna evropska proizvodnja maslinovog ulja mogla bi da opadne za više od 30 odsto, odnosno za oko 700.000 tona u poređenju sa petogodišnjim prosjekom.

Kada je riječ o Hrvatskoj, maslinari poručuju da situacija nije toliko dramatična, kao i da će ovogodišnja berba biti prosječna, jer je ovog ljeta bilo dovoljno padavina.

Sekretar udruženja maslinara Istarske županije Olea Zdenko Barac rekao je da za sada ni zbog čega nisu zabrinuti, ali treba pričekati do berbe, koja slijedi za nekoliko mjeseci zbog najavljene kiše.

“Berba maslina okvirno traje od sredine oktobra do sredine novembra, zavisno o geografskom položaju i vremenskim uslovima – ako je sunčano i vlažno berba može početi ranije, a kiše maslinare teraju da pričekaju malo duže”, rekao je Barac.

I Zajednica maslinara i uljara Hrvatske (ZUMAH) poručuje da očekuju prosečnu berbu jer je situacija za sada povoljna.

“Nije bilo velikih kiša do 5. avgusta, kada je pala veća količina, koja je situaciju dovela u normalu i mogla bi pomoći maslinama do berbe”, rekli su iz ZUMAH.

Ni istarski ni dalmatinski maslinari ne očekuju da će cijene maslinovog ulja rasti, jer, kako navode, osim dovoljnih količina ovogodišnjih plodova, tu su i prošlogodišnje zalihe ulja.

Ipak, poručuju da bi faktori kao što su inflacija i rast drugih troškova jedino što bi moglo da utiče na rast cena hrvatskog maslinovog ulja.

Kako navode, Turska je zabilježila rekordnu proizvodnju, a prema podacima turskog ministarstva trgovine, izvoz njihovog maslinovog ulja od novembra 2022. do jula 2023. porastao je za 240 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne sezone, prije svega zbog povećane potražnje punionica u Španiji i Italiji, koje su se i prošle godine suočavale s velikim sušama.

Ipak, Turska je odlučila zabraniti izvoz maslinovog ulja u rinfuzu do 1. novembra, a kao razlog je navela rast cijena na domaćem tržištu koji je povezan sa izvozom.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

PROPAST BANJALUČKOG SNSD-a! KIKO I ĆURLA PREUZELI KORMILO! Presuđeni kriminalac i drugi koji “ne zna ko je” NOSE ĐAJIĆEVE SKUTE NA PUTU U AMBIS!

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Aktuleno