Connect with us

Biznis

SAUDIJSKI FOND ZA RAZVOJ STIŽE U RS: Žele da grade naučno-tehnološki park u Banjaluci

Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj predstaviće u Banjaluci projekat izgradnje naučno-tehnološkog parka, ali i mogućnosti saradnje sa svim gradovima, opštinama i preduzećima u RS. Tim povodom predsjednik Vlade Radovan Višković pozvao brojne rukovodioce na sastanak.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zakazao je za petak sastanak sa svim gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima državnih preduzeća kako bi im bile predstavljene mogućnosti saradnje sa Saudijskim fondom za razvoj.

Savjetnica ministra u Ministarstvu za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje i profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Željana Jovičić, upoznaće učesnike sa procedurama koje je neophodno provesti u određenom vremenskom roku, kako bi projekti bili uspješno realizovani.

Ministrastvo je do sada je započelo i uspješno provelo kraju evaluaciju na dva projekta sa Saudijskim fondom za razvoj, saopšteno je iz Vlade RS.

Mondo saznaje da će Saudijci u Banjaluci u petak predstaviti projekat izgradnje naučno-tehnološkog parkau Kampusu Univerziteta Banjaluci, čija gradnja je ranije najavljena, a formirano je i pravno lice “Naučno – tehnološki park Republike Srpske d.o.o.”

Isti fond bi trebalo da učestvuje u projektu izgradnje i opremanja dodatnog objekta za smještaj studenata u Studentskom centru “Boriša Starović” u Foči, a oba projekta će biti finansirana po osnovu zaduženja kod pomenutog fonda.

U julu prošle godine zvanično je najavljena gradnja prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj a lokacija u Kampusu je već odobrena. Objekat bi trebalo da ima 7.500 metara kvadratnih prostora i pet etaža.

Premijer Višković tada je izjavio da je sa Evropskom bankom ispregovarano 13 miliona evra za gradnju parka, da je UNDP odobrioa grant od gotovo 550.000 evra za projektno-tehničku dokumentaciju.

Biznis

OČEKIVANJE BANKARA da će u BiH doći do povećanja POTRAŽNJE za kreditima

Banke u BiH imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u prvom kvartalu, dok istovremeno očekuju da će doći do povećanja potražnje preduzeća za kreditima, pokazuje anketa Centralne banke BiH.

Prema ovoj anketi, u kojoj je učestvovalo osam najvećih banaka u BiH, očekuje se u prvom tromjesečju smanjenje potražnje stanovništva za potrošačke i nenamjenske kredite, dok će doći do povećanja potražnje preduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama.

Za prvi kvartal banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu, dok će standardi za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita preduzećima biti ublaženi.

Banke su izvijestile da je u četvrtom kvartalu prošle godine došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, dok je potražnja za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto manja nego u prethodnom kvartalu.

U četvrtom kvartalu 2023. godine, neto procenat promjene ukazuje da je došlo do ublažavanja standarda za odobravanje stambenih kredita, dok su standardi za potrošačke i nenamjenske kredite ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodni kvartal.

U posljednjem kvartalu lani udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita stanovništvu blago je povećan u odnosu na prethodni kvartal.

Vezano za uslove odobravanja kredita stanovništvu, smanjene provizije i naknade, produženi rokovi uticali su na ublažavanje, dok su nastavili da se pooštravaju uslovi vezani za zahtjeve kolaterala na kredite stanovništvu i u četvrtom kvartalu prošle godine.

Banke su navele da je potražnja preduzeća za kreditima nastavila da raste i u četvrtom kvartalu 2023. godine, kao i da je potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim.

U četvrtom tromjesečju lani udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita preduzećima ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje.

Nastavi čitati

Biznis

NIKŠIĆ OTKRIO: Srpska, FBiH i Srbija postigli dogovor o GRADNJI HE BUK BIJELA

Nermin Nikišić, predsjednik Vlade Federacije BiH, je u emisiji Klix Studio izjavio da je postignut dogovor oko izgradnje Buk Bijele, hidrocentrale na Drini koju bi zajedno trebalo da izgrade BiH i Srbija.

Kako je rekao Nikšić, postigao je dogovor s Radovanom Viškovićem, predsjednikom Vlade Republike Srpske, da dvije elektroprivrede u BiH dobiju po 25 odsto udjela u ovom objektu, a da Republika Srbija dobije preostalih 50 odsto.

“To je nešto što radimo da bi bilo na planu osiguranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora”, rekao je Nikšić i precizirao da je ovaj projekt važan jer će pomoći BiH da njeni privrednici nemaju smetnji prilikom izvoza svoje robe u EU koja će uskoro biti dodatno oporezovana ako se proizvodi iz energetskih izvora koji nisu obnovljivi.

“Mi ćemo po svaku cijenu nastojati da zadržimo suverenitet snabdijevanja električnom energijom kad su u pitanju Federacija i BiH. A naravno da to podrazumijeva da se i druga strana složi i da to zajedno odrade”, rekao je Nikšić.

Nastavi čitati

Biznis

MILIJARDE PROFITA ZBOG VEĆIH KAMATA: Rekordna zarada evropskih bankara prošle godine

Najveće evropske banke su prošle godine prvi put premašile profit od 100 milijardi eura, nakon što je povećanje kamatnih stopa omogućilo rekordnu zaradu za većinu od njih.

Neto prihod 20 najvećih banaka kontinentalne Evrope, koje su iznijele rezultate, porastao je na 103 milijarde evra sa 78 milijardi evra godinu dana ranije.

Tri četvrtine te grupe ostvarilo najveći profit u svojoj istoriji, a porast profitabilnosti omogućio je bankama da povećaju iznos novca koji vraćaju investitorima i ojačaju svoje akcije.

Iako će ogroman skok profita biti teško ponoviti jer talas visokih stopa popušta, mnoge banke su optimistične da će im rastući prihodi od naknada omogućiti da nastave da uvećavaju profit, prenose Poslovne novine.

Nastavi čitati

Aktuelno