Connect with us

Banjaluka

Savjetnica Šukalo: Banjaluci je potrebna „KUĆA LJUDSKIH PRAVA“

Na posljednjem zasjedanju Skupštine Grada, „Kuća ljudskih prava“ nije dobila potrebnu podršku odbornika, potvrdili su iz Gradske uprave Banjaluka.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, poručila je kako je gradska administracija ranije vodila razgovore sa udruženjima građana koja se više do 20 godina bore za ljudska prava, te da su im tada naglasili da je „Kuća ljudskih prava“ potrebna u Banjaluci.

“Na inicijativu gradonačelnika donesen je prijedlog Odluke, koji je trebalo da bude usvojen, te da se jedan gradski prostor dodijeli upravo Helsinškom parlamentu građana pod posebnim uslovima. Ono što je izuzetno važno napomenuti jeste da su oni imali donatora koji je bio spreman da u potpunosti opremi jedno takvo mjesto, gdje bi mogli da se realizuju različiti sadržaji, da se odvijaju tematske diskusije i da se pokreću različite, značajne kampanje”, rekla je ona.

Dodala je kako su mišljenja da našem gradu i te kako treba jedna ovakva kuća, koja bi bila prva ovakvog tipa u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“U Bosni i Hercegovini postoje nekakve manje forme organizovanja, ali ne i kuće ljudskih prava. One su veoma popularne u Evropi, a za nas kao grad bi bilo izuzetno značajno da imamo jedan ovakva prostor, jer bi to nama kao gradu otvorilo dodatne mogućnosti za određene projekte i fondove”, poručila je Šukalova.

Dodaje da bi „Kuća ljudskih prava“ bila mjesto gdje bi svi zainteresovani mogli da se obrate za bilo kakvu pomoć, te da bi na tom mjestu imali punu pravnu podršku.

Banjaluka

RADOVI U TOKU: Nova LED rasvjeta u Debeljacima

Na području mjesne zajednice Debeljaci, u ulicama Riste Kremenovića, Stojana Milekića, Diane Budisavljević, Spomenka Gostića i Uroša Milakovića u toku su radovi na zamjeni postojeće rasvjete novom LED rasvjetom.

Naime, Grad Banja Luka u cilju primjene mjera energetske efikasnosti planira zamjenu kompletne javne rasvjete sa energetski efikasnom LED rasvjetom, čime bi se smanjila potrošnja električne energije za više od 65 odsto.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove ističu da trenutno u gradu ima oko 28 hiljada svjetiljki, od čega je 6 hiljada LED.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKO PROLJEĆE STIŽE U GRAD: Veliko otvaranje zakazano za 20. april

Banjalučko proljeće stiže u naš grad i sa sobom donosi mnoštvo zanimljivih dešavanja za sve generacije.

Ovogodišnja manifestacija započeće velikim proljećnim druženjem uz muziku, ples i sjajnu zabavu, koja vas već u subotu, 20. aprila očekuje na ulicama našeg grada.

Već od 10.30 časova očekuje vas proljećna zabava u „Parkiću“ i ispred Gradske uprave uz “Baba Djex Tribe”, nakon čega slijedi zabava za najmlađe sugrađane uz animatore i koncert Dječijeg hora “Vrapčići”.

Program će biti nastavljen u Gajevoj ulici gdje vas od 12.00 časova očekuje sjajna atmosfera uz nastupe plesnih animatora i koncert banjalučkog umjetnika Andreja Pucarevića.

Nakon velikog otvaranja priređenog u čast proljeća naše sugrađane i sve posjetioce očekuje prava proljećna bajka uz bogat program koji će trajati sve do kraja juna.

Podsjećamo, sjajni koncerti, obilježavanje Dana grada, Vaskršnji piknik, Banjalučki karneval, Banjdan, Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“ samo su neki od događaja koji će zasigurno donijeti fenomenalnu atmosferu u grad na Vrbasu i zato ne propustite priliku da budete dio jedinstvene proljećne priče.

Nastavi čitati

Banjaluka

SJAJNA ZABAVA I DRUŽENJE NA DVA TOČKA! Stotine bajkera prodefilovalo Banjalukom

Zvuk dvotočkaša juče je navladao centrom, ali i drugim dijelovima Banjaluke. Više od 500 motorista okupilo se na Trgu Krajine u predahu od defilea kroz centralno gradsko jezgro.

Iz Moto kluba “Istok” kažu da je april mjesec kada je na ulicama primjetan povećan broj motociklista kao i vrijeme da se ukaže na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.

“Topliji dani mame vožnje, druženja i putovanja. Podsjećamo bajkere na poštovanje obaveze nošenje kaciga i korišćenje druge moto opreme. Isto tako, podsjećamo vozače automobila na važnost međusobnog uvažavanja i propisnog korišćenja retrovizora i pokazivača smjera, kako bismo unaprijedili kvalitet, sigurnost, ali i uživanje u vožnji za sve učesnike u saobraćaju”, posjećaju bajkeri.

 

Nastavi čitati

Aktuelno